kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
 

Tarlanızdaki filler!

İnci Döndaş, yanda bir dünya devinin "şeker" macerasını tüm yönleriyle aktarıyor. Öyle bir dünya ki, cüceler devlerle dansa davet ediliyor. Keyifli bir armoniye ayak uyduracağınızı sanıyorsunuz; önce ayağınızda bir acı, sonra... Midenize oturuyor.

***

Müziğe kulak verirsek.. 90 milyon dolarlık yabancı sermaye, teknoloji, üretim artışı, üründe ucuzluk, tarımın sanayileşmesi, belki ihracat pazarları, kravatlı-lacili yerli yabancı seçkinler, Bush'un bile ricacı olması filan. Kulağa hoş geliyor.

Ama bu orkestrasyon, şu yakıcı gündemle yürüyor: . Büyük gıda ve bio-kimya şirketleri, IMF, Dünya Ticaret Örgütü, GATT gibi uluslararası şefler, serbest ticaret adına, tarımsal desteklerin kaldırılmasını, gümrüklerin, kotaların açılmasını, yani "deregülasyon" talep ediyor. Pardon, baskı yapıyor. . Boyun eğiyorsunuz. Üreticiniz gübreyi daha pahalı alıyor, destekleri yitiriyor, borçlanıyor, pahalı üretiyor, rekabette zayıflıyor. . Cargill, ADM gibi dünya devleri, yerkürenin her yanında yerli halklardan, topraktan derledikleri tohumları mülkiyetlerine geçiriyor, patent tahakkümlerine alıyor, size, sizin tohumunuzu tekelci ambalajla satıyor. .

Tarım arazileri fabrikalara açılıyor; ihtiyaca değil büyük alıcıların cüzdan ve ağız tadına uygun üretime itiliyor, tarım ürünü ihracatçısı çok ülkede bile açlık baş gösteriyor. . Çiftçi topraksızlaşıyor, toprak insandan kopuyor, duygu ve hayat bağı kayboluyor, göçler, işsizlik, yetersiz beslenme dalgası büyüyor. . Dev firmalar sermaye ve teknolojiyle geliştirdikleri suni ve genetik ürünlerle üreticileri vuruyor. Genetik mühendisliği eseri mısırlar, soyalar, pamuklar, dampingle doğayı eziyor. .

Aralarındaki anlaşmalarla kartelleşenlere teslim olan üretici, onlardan aldığı tohum, gübre ve ilaçlarla onlar için ucuz-yoğun üretime koyuluyor. Genetik kirlenmeyle toprak zehirleniyor. Ürün çeşitliliği tükeniyor. Çevre, mesela Cargill'in ABD'de "Toksik şirketler" listesine girişi gibi, kirletiliyor. Ucuz ve bol ürün maskesi ardında, market rafları çeşitlenirken; tüketici, lezzet ve doğal gıda yerine risk yiyip içiyor. .

Sözde hayırseverlik diye cilalanan gıda yardımları bile genetik olarak oynanmış ürünlerle yapılıyor; üretim fazlaları, aç bedenlere zehir-kar-alışkanlık olarak zerk ediliyor. . Bu firmalar, devletlerin üstünde baskı kuruyor. Bush'lar başbakanınızdan kota artırımı istiyor. Ülkelerin, halkların, doğanın kaderiyle oynanıyor.

***

Bunların manasını, Meksika mısırının ölümünde, Endonezya'nın yakılan ormanlarında, Etiyopya'nın açlık cehennemi oluşunda, Fildişi Sahili'nde Cargill gibi firmalara kakao üretiminde harcanan çocuklara, Hintli çiftçilerin ölümüne direnişinde de bulabilirsiniz.

Avrupa Birliği ve Japonya'nın, hatta Tayland ile Kore'nin neden genetik ürünlere kapıyı kapadığını, ABD'nin AB'den neden nefret ettiğini, elde kalan genetik mısırların hangi ülkelere kakalandığını tahmin edebilirsiniz. Hint fizikçi ve çevreci Vandana Şiva'nın neden "Çalınan Hasat: Küresel Gıda Üretiminin Kaçırılması" ya da ABD'li Brewster Keen'in neden "Görünmez Dev: Cargill ve Uluslararası Stratejileri" başlıklı kitaplar yazdığını da merak edebilirsiniz. Dans ettiğiniz şık devler, züccaciye dükkanınızdaki fillerdir!

Not: Cargill'in web sitesinde iki adet "Cargill Turkey" var. Parantez içinde, birinde "poultry" yani "kümes hayvanı", diğerinde "country" yani "ülke" yazıyor. Biz neyiz sahi! Nasıl bir "try" olma çabasındayız?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Best-seller' umutlar içinde...   / 01-02-2004
 Uyuyunca büyümüyorsun ki!   / 31-01-2004
 Uyuyunca büyümüyorsun ki!   / 30-01-2004
 'Kara liste'deki 'Türk'!   / 29-01-2004
 Hakemin yüz hatları   / 28-01-2004
 Kazayla başbakan olsam...   / 27-01-2004
 Bir kavganın anatomisi   / 26-01-2004
 İstanbul'da kar felaketi!   / 25-01-2004
 Raporlu devrimin yeni aşaması   / 23-01-2004
 Her fırtınanın ilk kurbanı çalışanlar   / 22-01-2004
SAVAŞ AY
Vizontele Tuuba kusursuz kadı kızı mı?
Vizontele Tuuba...
ÖMER LÜTFİ METE
Büyüklere bayram hediyesi
Bayramda sevinmek sadece...
REFİK DURBAŞ
Çocukların dostu medya
Günlük gazetelerde ve TV...
UMUR TALU
Tarlanızdaki filler!
İnci Döndaş, yanda bir dünya...
EMRE AKÖZ
'Bir ses var içimde: Pat!'
Psikolog David Rosenhan,...
İntihar bombacıları Kürt partilerini hedef aldı
Irak'taki intihar eylemleri ilk kez Kürt partilerini hedef aldı.
İran'da 117 vekil istifa etti
İRAN'DA bu ayın sonunda yapılacak yerel seçim öncesi...
Fener'de aşk meyvesi 3-1
Fener'de aşk meyvesi 3-1
Ümit Özat perdeyi açtı. Van Hooijdonk ikiledi. Fatih Trabzon'a ümit...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.