kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
 

Uyuyunca büyümüyorsun ki!

Büyük devlet ile küçük devletin temel farkı şu şekilde tezahür eder: Siz onlardan kendinizle ilgili bir şeyler talep edersiniz... Onların sizden talep ettikleri mevzularda, bire bir aynısı olmasa da, çeşitli pozisyonlar alırsınız... Onlar sizden, "sizin yapmanız, çözmeniz gereken" şeyler talep eder... Bütün bu görüşmeler "olumlu" geçerse de, adeta zafer kazanmış olursunuz. Buna karşılık, siz onlardan onlarla ilgili, onların yarattıkları sorunlarla ilgili pek bir şey talep etmezsiniz, edemezsiniz.

***

Misal mi? ABD'den Kuzey Irak'la, Irak'ın bütünlüğüyle ilgili talepleriniz olur... ABD sizden Kıbrıs sorununun çözümünü talep ederken siz de çeşitli pozisyonlar geliştirir, hatta alternatif öneriler getirebilir, tavırlar alabilirsiniz... Ancak, mesela ABD Başkanı ile baş başa iken, (misal bu ya!), Küba'ya, Libya'ya, Suriye'ye, İran'a dönük ambargolarını, yaptırımlarını kaldırmasını isteyemezsiniz. İsrail'in işgal ettiği topraklardan hemen çekilmesi gereğini bile konuşamazsınız. "İşgal" diyemediğiniz için, Irak'ta işgalin bir an önce sona erdirilmesini isteyemez, öyle bir baskıda bulunamazsınız. Ne bileyim, kara mayınlarının sökülmesi, karbon dioksit kusmuğunun azaltılması, uluslararası savaş suçları mahkemesinin kurulması, dış ticaret açığının, bütçe açıklarının sınırlandırılması, ABD'de gözaltı sürelerinin makule çekilmesi, idamın kaldırılması, ayrımcılığın tamamen sona erdirilmesi gibi talepleriniz olmaz, olamaz.

***

Siz de dahil, dünyanın çok yeri böylesi eşitsiz, adaletsiz, mütekabiliyetten uzak, dengesiz bir hale bürünmüşken... Küçük devletseniz, "gerçekçi" ama tıkız ufuklara sahipseniz, sözde vizyon sahibi ama bu anomaliyi doğal kabul edenlerdenseniz... Yukarıdaki dengesiz, tuhaf ilişki size normal gelir. Oysa, ciddi bir yamukluktur bu.

***

Faşizme karşı demokratik-kapitalizm ile komünizmin ortak mücadelesinin üstünde yeniden dizayn edilen Avrupa ve dünya manzarasının içinden doğan Birleşmiş Milletler, "ulusların demokratik forumu" olarak cilalanmıştı. Ama başından itibaren bütün tasarım, bu demokratik hayalin kontrolü, ona tahakküm edilmesi, eşitlikçi genel kurulun hiçbir iradesinin olmaması için yapıldı. "Kapitalist-demokrasi" ile "sözde komünizm", askeri-teknolojik-finans güçleriyle, aralarındaki güç dengeleriyle belirleyebilecekleri bir dünya tasarımında birleştiler. Bugün kutsanan "demokrasi", açtığı tüm olumlu ufuklara rağmen, ülkeler arası ilişkiler söz konusu olunca, eşitsizliğin ve tahakkümün "gerçekçi" sayıldığı noktada özünü kuruttu. Bunda, elbette BM üyesi onca devletin bizzat kendilerinin demokrasiden bihaberliğinin de rolü vardı ama, "demokrasiyi idrak etmiş olanlar" da öyle bir demokrasi perspektifini hiç istemedi ki. Düşünün ki, hala 2. Dünya Savaşı'nın galip büyüklerinin (ve büyük Çin'in) veto hakkına sahip olduğu bir "uluslararası demokrasi" kurumu söz konusu. Ve düşünün ki, karşınızda, o anti-demokratik yapının demokrasisini, uluslararası hukukunu bile işine gelmediğinde tanımayan bir "büyük" var. Hiç de gurur duyulmayacak bir dünyada, bu adaletsizliğin içinden nasıl bir gurur çıkarıyoruz, anlamıyorum!

***

Bir tek şu var: Başbakan oraya, kendisi ne istemiş olursa olsun; halkı, savaşı ve işgali reddeden, parlamentosu ise dayatılmış bir tezkereyi kabul etmeyebilen bir ülkenin lideri olarak gitti. Ve demokratik-bağımsız gurur olması gereken o durum bile, sanki utanılası, tamir edilesi, unutulası bir ayıp gibi sunuluyor!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Kara liste'deki 'Türk'!   / 29-01-2004
 Hakemin yüz hatları   / 28-01-2004
 Kazayla başbakan olsam...   / 27-01-2004
 Bir kavganın anatomisi   / 26-01-2004
 İstanbul'da kar felaketi!   / 25-01-2004
 Raporlu devrimin yeni aşaması   / 23-01-2004
 Her fırtınanın ilk kurbanı çalışanlar   / 22-01-2004
 Askeri konsept olarak basın özgürlüğü   / 21-01-2004
 Sınıfta hain var!   / 20-01-2004
 Vergi vermeyen millet, ne büyük millettir   / 19-01-2004
SAVAŞ AY
Müslüm Baba da yarışma kazanmıştı
Bayhan'dan Popstar...
ÖMER LÜTFİ METE
Abdülhamit'lik bir zaman
Bir hafta önce 'Türkiye AB'ye...
MEHMET TEZKAN
ABD yönetimini yine şaşırttık...
Amerikalı diplomatlar...
EMRE AKÖZ
Pembe hapı iç kız olsun mavi hapı iç erkek...
UMUR TALU
Uyuyunca büyümüyorsun ki!
Büyük devlet ile küçük...
MUHARREM SARIKAYA
Sadece çember daraltma
ABD Başkanı George W. Bush'un...
Veronica'nın intikamı
Berlusconi, "Estetik yaptırmamı eşim Veronica istedi" diye itiraf...
Kellesi istenen 12' TV yöneticisi
Doktor Kelly'nin ölümünden sorumlu tutulan BBC'de deprem... İngiliz...
Fener balayında
Fener balayında
Van Hooijdonk ile iki topu direkten dönen F.Bahçe, +106'da Tuncay'ın...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.