kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Tezkan @ SABAH
 

ABD yönetimini yine şaşırttık...

Amerikalı diplomatlar düşünüp taşınıyor.. Ankara'nın nabzını tutuyor.. İlgililerle konuşuyor.. Bir sonuca varıyorlar.. Diyorlar ki 'Ankara bu konuda şöyle davranacak.' ABD yönetimi de pozisyonunu buna göre alıyor.. Hesabını, kitabını buna göre yapıyor.. Sonra bir bakıyorlar ki Ankara tam tersini yapmış.. Adamlar şaşırıp kalıyor.. Irak savaşında da Kıbrıs'ta da aynı olay yaşandı.. Washington, Türkiye'nin kuzey cephesini açacağına inanıyordu.. Hava bu yöndeydi..

Ankara tam tersini yaptı.. Herkesi şaşırttı.. Şimdi benzer bir durum Kıbrıs'ta yaşanıyor.. Sadece ABD değil, AB de Türkiye'nin çaba göstermeyeceğine inanıyordu.. Ankara bugüne kadar izlediği politikayı terk etmeyecek.. Denktaş'ın dümen suyundan çıkmayacak.. 'Çözümsüzlük de çözümdür' sloganına sıkı sıkıya bağlı kalacaktı.. 1 Mayıs'ta Rumlar AB'ye tüm Kıbrıs'ı temsilen girecek.. KKTC de Türkiye'nin 82. vilayeti olma yolunu seçecekti..

Beklenen buydu.. Hatta politikacılar bunu zafer olarak sunacaklardı.. Ver-kurtulcu olmadıklarını kendi seçmenlerine kanıtlamış olacaklardı.. Tabii bu arada AB hayali de gümbürtüye gidecekti.. Onun da gerekçesi hazırdı.. 'Zaten bizi almayacaklardı. Boş yere taviz vermedik.' Uygulamaya konulduğu tahmin edilen senaryo buydu..

Ama tam tersi oldu.. Başbakan Erdoğan Davos'ta başlayan Washington'da süren temaslarında öyle bir kararlı tutum ortaya koydu ki, yine herkesi şaşırttı.. 'Bu işi 1 Mayıs'a kadar çözeceğiz' dedi.. Gerekirse referandum yapabileceğimizi telaffuz etti.. Arabulucu, daha diplomatik dille kolaylaştırıcı tayin edilmesini istedi.. Yani 'Güvenilir bir kişi Kıbrıs'a el atsın, biz Rumlar'ın atacağı her adımdan bir adım fazlasını atmaya hazırız. Referans da Annan Planı olsun' dedik.. ABD yönetimi ikinci büyük şaşkınlığı yaşadı.. Sadece onlar değil, Rumlar'ın da ağzı açık kaldı.. Ne diyeceklerini, ne yapacaklarını, nasıl bir politika izleyeceklerini bilemiyorlar..

BM Genel Sekreteri Kofi Annan da şaşkınlığını üzerinden atamadı.. İşe nereden başlayacağı konusunda karar veremiyor.. Şunu da belirtelim.. Türkiye, Annan Planı'nda yapılmasını istediği değişikliklerle ilgili 'tutum belgesi'ni BM Genel Sekreteri'ne iletmiş değil.. Ortada güçlü açıklamalar, kararlı bir tutum ifadesi var ama henüz masaya konmuş bir metin yok..

Sevindirici olan şu.. Türkiye ilk defa inisiyatifi ele aldı.. Sorunu çözmek için elinden geleni yapacağını hem Annan'a hem de Bush'a iletti.. Aslında Ankara bu politikasıyla Rum yönetimini de, AB'yi de köşeye sıkıştırdı.. Neden mi? Diyelim ki Rumlar ayak sürüdü.. 'Nasıl olsa AB'ye girdik' diyerek oyalama taktiklerine başvurdular.. Diyelim ki Türkiye bazı boşlukların Annan tarafından doldurulmasını kabul etse.. Veya boşluklar olduğu halde metni imzalasa.. Hatta bir adım öteye geçerek nisan ayında referanduma gitse ne olur? AB ne yapar? Yanıt bekleyen bir soru da bu.. Ankara doğru yolda.. Uzun bir aradan sonra başarılı bir grafik çizmeye başladı..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Köprüyü de Türkleştirdik..   / 29-01-2004
 Kıbrıs için ilk doğru adım   / 28-01-2004
 Dedikodu gerçek oldu   / 27-01-2004
 Kürt sorunu hizmete engel mi?   / 25-01-2004
 Bilek güreşi sorun çözmüyor   / 23-01-2004
 Nutuk atma dönemi bitti..   / 22-01-2004
 Seçim sonrası siyaset 80 öncesine dönecek   / 21-01-2004
 AKP gerildikçe Türkiye rahatlar   / 20-01-2004
 Ekonomi uzmanıyla lahmacun ziyafeti..   / 18-01-2004
 Müsteşar AKP ile ters düşüyor..   / 17-01-2004
SAVAŞ AY
Müslüm Baba da yarışma kazanmıştı
Bayhan'dan Popstar...
ÖMER LÜTFİ METE
Abdülhamit'lik bir zaman
Bir hafta önce 'Türkiye AB'ye...
MEHMET TEZKAN
ABD yönetimini yine şaşırttık...
Amerikalı diplomatlar...
EMRE AKÖZ
Pembe hapı iç kız olsun mavi hapı iç erkek...
UMUR TALU
Uyuyunca büyümüyorsun ki!
Büyük devlet ile küçük...
MUHARREM SARIKAYA
Sadece çember daraltma
ABD Başkanı George W. Bush'un...
Veronica'nın intikamı
Berlusconi, "Estetik yaptırmamı eşim Veronica istedi" diye itiraf...
Kellesi istenen 12' TV yöneticisi
Doktor Kelly'nin ölümünden sorumlu tutulan BBC'de deprem... İngiliz...
Fener balayında
Fener balayında
Van Hooijdonk ile iki topu direkten dönen F.Bahçe, +106'da Tuncay'ın...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.