kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Aşırı şişmanlık horlama yapabilir

Merhaba Sayın Dr. Eroğlu "Küçük bir sorunum var; horlama. Önceleri pek umursamıyordum ama bu son aylarda şiddeti artmış olacak ki, yurtta kaldığım oda arkadaşlarıma gece kâbusları yaşatmaya başlamışım. Kilo sorunu bu rahatsızlığı meydana getirir mi bilmiyorum; boyum 1.74 kilom ise 78 civarında. Zayıflarsam bu rahatsızlıktan kurtulabilir miyim? Sigara ayda 5-6 adeti geçmez, alkol alışkanlığmı da yok denecek kadar az." Serdar K.-Kocaeli

***

Değerli okurum, horlama genellikle ciddi bir problem değildir. Çoğu insan arada sırada horlamakla birlikte, erkekler kadınlara göre daha çok horlar. Fazla kilosu olan orta yaştaki insanlar horlamaya daha eğilimlilerdir. Horlama bazen ciddi bir hastalığın işareti olabilir. Karşılaşılabilecek en ciddi durum; horlama sırasında nefes almanın 10 saniyeden 2 dakikaya kadar durduğu, tıkayıcı 'uyku apnesi' ataklarıdır. Bu durum en iyi ihtimalle yorgunluğa, kötü ihtimalle ise hayatı tehdit eden durumlara sebep olabilir. Düzenli yüksek sesle horlamanın görüldüğü durumlar ise kabaca ikiye ayrılabilir; birincisi özellikle kişi sırt üstü uyuyorsa ortaya çıkan horlamadır. Bu pozisyonda, her uykuya dalışta horlama meydana gelmekle beraber, pozisyon değiştirdiğinde, yan dönüldüğünde kesilir. İkinci halde ise, hangi pozisyonda olursa olsun horlama düzenli olarak devam eder.

SİGARA SORUNU ARTIRIR
Horlama, solunum sırasında havanın akciğerlere giderken ağız tavanının gerisindeki yumuşak damağı titreştirmesi ile olur. Ya hava yollarını açık tutan kas bu görevini yapamayacak kadar gevşemiştir, ya da yumuşak damakta doku birikimi artmıştır. Kasın gevşemesine sebep olan her durum ya da madde, sebepler arasında yer alır. Bunları kısaca; alkol kullanımı, uyku hapları, soğuk algınlığı hapları, antihistaminikler, çok yumuşak yastık kullanma, sırt üstü yatma ya da şişmanlık olarak sıralayabiliriz. Çocuklarda büyümüş bademcik ve geniz etleri sıklıkla horlama sebepleri arasındadır. Sigara, horlamanın kötüleşmesine sebep olabilir. Başvuracağınız doktor, önce alerjiniz olup olmadığını, alkol, sigara ve ilaç kullanımını, yemek yeme düzeninizi soracaktır. Uyku apnesi olduğundan şüphelenilir ise uykunuzu takip edebilecek kişilerden yardım istenir. Çoğu durumda horlama için herhangi bir ilaç tedavisine gerek görülmez. Fazla kiloları vermek, alkol ve sigarayı kesmek yeterli olur. Tedavi sebebe yöneliktir. Burundaki hatalardan kaynaklanan horlamaları gidermek için, hava yollarını açan burun bantları kullanılabilir. Ciddi hava yolu bozukluklarında, bunu düzeltmeye yönelik cerrahi girişim gerekebilir. Sizin için, normal kilonuza inmek çözüm gibi görünüyor ama bir doktor muayenesini ihmal etmeyin. Sağlıkla kalın.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Anne Sütü Artık Bankada Saklanıyor
 Çocuklarınızı Ev Kazalarına Karşı Koruyun
 Katı Gıdalar 6. Aydan Sonra
 Zayıf Olmanın Püf Noktaları
 Grip Gözü De Vuruyor
 Yeterli Çiğnememe Çocuğu Şişmanlatır
 Başarısız Çocuklar Baskı Altına Alınmamalı
 Lens, Tedaviyi Zorlaştırır
 Prostat Tedavisinde
 Sağlık Hattı
 Yüz Germe Ameliyatı Zamanı Geri Çekiyor
 Karnı Ağrıyorsa Doktora Gitmeden İlaç Vermeyin
 Aşırı Şişmanlık Horlama Yapabilir
 Çiğ Et Hasta Ettiğinde Belirtileri Geç Çıkıyor
Hamile Yengesini döve döve öldürdü
İSTANBUL Bağcılar'da, ağabeyinin evinde kalan genç kendisini...
Kurbanının evinde cüzdanını düşürdü
İZMİR Buca'da son bir yıl içinde yedi kadına döverek tecavüz...
Tornavida İle Öldürüldü
ESKİŞEHİR'DE yalnız yaşayan emekli memur Hilmi Seçer, evinde...
İpekçi'nin sergisi kara yenik düştü!
İpekçi'nin sergisi kara yenik düştü!
Borusan Otomotiv'in kültür ve sanat etkinlikleri çerçevesinde...
Şu şöhretlileri anlamak çok zor!
Şu şöhretlileri anlamak çok zor!
Yarı çıplak dolaşıyorlar, ama yakalanınca kızıyorlar
Ünlülere akıl...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.