kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ergenlik çağında dengeli beslenme

Değerli okurlar, daha önceki yazıda ergenlik çağı beslenmesinin öneminden bahsetmiş, bu dönemdeki enerji ihtiyacına göz atmıştık. Bugün ise, beslenmenin diğer önemli bileşenleri olan protein, mineral ve vitaminleri konu edeceğiz. Yaşamın bu önemli döneminde beslenmeye gösterilecek özen, beraberinde sağlıklı bir yetişkinlik ve yaşlılık getirecektir. Protein ihtiyacını hesaplarken de, kronolojik yaş yerine fizyolojik yaş üzerinden hesaplayıp, boyu dikkate almakta fayda vardır. Ortalama olarak belirtmek gerekirse; bu dönemde kızlar günde 45-50 gram, erkekler ise 50-60 gram proteini yiyecekler yolu ile almalılar. Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde günlük enerjinin yaklaşık yüzde 12-14'ü proteinlerden sağlanır. Ergenlik döneminde artan protein ihtiyacı, vücudun idamesinin yanında aslında büyümeden kaynaklanır. Organ ve dokularda yapı taşı olarak protein kullanılır.

ORGANLAR GELİŞEMİYOR
Gelişmiş ülkelerde ve büyük şehirlerde yeterli protein, bazen de fazlası, gıdalarla alınmakla birlikte özellikle kırsal kesimde ve az gelişmiş bölgelerde bu ihtiyaç karşılanamıyor. Sözü geçen bölgelerde, gerek ekonomik imkansızlıklar gerekse yerleşik beslenme alışkanlıklarından dolayı, proteinin asıl kaynağı olan et, balık, süt, yumurta gibi hayvansal ya da baklagiller gibi bitkisel gıdalar yeterince tüketilmiyor. Boy kısa kalıyor, organlar yeterince gelişmiyor ve hormonal faaliyetler bozuluyor. İleri hallerde ise, hayatı tehdit eden tablolar ortaya çıkıyor. Ergenlik döneminde büyümenin zirve yaparak hızlanması, üç mineralin önemini çok artırır: Artan kemik kütlesi için kalsiyum, büyüyen kaslar ve çoğalan kan için demir, yeni kas ve kemik dokusu oluşturmak üzere çinko. Vücuttaki kalsiyumun yüzde 99'unun kemiklerde kullanıldığı göz önüne alındığında, artan kemik kitlesi ile ortaya çıkan kalsiyum ihtiyacının boyutları tahmin edilebilir. Günlük kalsiyum ihtiyacı ergenlik döneminde yaştan öte cinse, fiziksel yapıya ve boya göre farklılıklar gösterir. 24 yaşına kadar kalsiyum depolarının dolması için günlük ortalama 1200 mg kalsiyum önerilir. Demir eksikliği tüm ırk, cins ve sosyoekonomik gruplarda görülür. Ergenlik dönemindekiler yeni kas proteini, myoglobin ve oksijen taşıyan kan proteini 'hemoglobin' yapımı için ek demire ihtiyaç duyarlar. Gıdalar ile alınan demir hesaplanırken mutlaka dışkı, idrar, deri ve adet kanaması ile kaybedilen miktarlar da göz önüne alınmalıdır. Bunun için 10 - 17 yaşları arasındaki erkeklerde günde toplam 12 mg, 11 - 14 yaş arasındaki kızlarda ise 15 mg demir alınması önerilir.

YETERLİ ÇİNKO ALINMALI
Çinko protein yapımında görev alır ve büyümenin devamı için vazgeçilmezdir. Hızlı büyüme temposunun ve cinsel olgunlaşmanın gerçekleştiği ergenlik döneminde ise önemi bir kat daha fazladır. Günlük olarak ergen kızlarda 12 mg, erkeklerde ise 15 mg çinko alınması önerilir. Tüm ergenlik dönemindeki gençlerin çinkodan zengin tavuk, balık, yağsız kırmızı et, süt, baklagiller ve tam tahıllar ile beslenmeleri cesaretlendirilmelidir. Vitaminler yaşamın tüm evrelerinde olduğu gibi ergenlik döneminde de yaşamsal önemlerini korurlar. A vitamini görme, büyüme, hücresel farklılaşma, üreme ve bağışıklık sisteminin doğru çalışması için gereklidir. D vitamini kalsiyum ve fosforun kemiğin yapısında bir denge içerisinde bulunmalarını sağlar; günlük ihtiyaç yetişkinlerin iki katıdır.

HÜCRE ÜRETİMİ ÇOK HIZLI
C vitamini kollajen dokunun yapımında şarttır. Ülkemizde alınması ve bulunması çok kolay olan narenciye başlıca kaynaktır. Sigara içimi C vitamininin kan seviyesini düşürür. DNA yapımında oynadığı önemli rolden dolayı doku yapımının ve hücre üretiminin çok hızlı olduğu ergenlik döneminde folik asit ihtiyacı katlanarak artar. Hücre yapımındaki rolü nedeni ile ergenlikte B12 vitaminine duyulan ihtiyaç da çocukluğun iki katına çıkmaktadır. B6, riboflavin, tiamin, niasin de enerji metabolizmasındaki rolleri nedeni ile ergenlik çağında önemli yer tutar. Sağlıkla kalın.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Anne Sütü Bebeğinizin En Önemli Sağlık Yatırımı
 Epi-lasik Yöntemi İle Gözlüğe Veda Edin
 Ayakkabı Seçmenin Püf Noktaları Açıklandı
 Uzmanlara Teslim Olun Gençliğiniz Geri Gelsin
 Öğle Tatilinde Estetik
 Altın Günü Şişmanlatıyor
 Gebelikte Ortaya Çıkan Şeker Hastalığı
 Doğru Beslen, Menopozu Yen
 Hamilelikte Grip Bebeği Tehdit Ediyor
 Şeker Hastalığı Önlenebilir
 Ergenlik Çağında Dengeli Beslenme
 'bütün Gün Her Yerim Ağrıyor, Yorgunum...'
 Tanısı Zor Bir Hastalık
 Ücretsiz Seminer: Tekrarlayan Düşük Tedavisi
Güzelliğimizi geri istiyoruz
İki yıl önce çıktıkları seyahatten ömür boyu silinemeyecek izlerle...
Spastik çocukların mucize dostları
Bursa Doktor Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve...
Şaşkın polisler ekip otosunu kaptırdılar
İstanbul'da polisler kavga ayırmaya çalışırken, kavgacılardan...
Çağla'dan çorap şov
Çağla'dan çorap şov
Ünlü mankenler, önceki gece Swissotel'de düzenlenen bir çorap...
Nikâh 29 Ocak'ta
Nikâh 29 Ocak'ta
Yıllar sonra tekrar flört etmeye başlayıp, evlenmeye karar...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.