kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
 

Numaralı cumhuriyet

NEVZAT Atal "Pazartesi Dosyası"nda iki haftadır etiketliyor. "CE standardı" dedi, malları paketledi... Şimdi, "MERNİS"le hepimizi fişliyor. İlkokula başladığım numarayla 12 yıl yatıp kalktığım için zorluk çekmem. Geçenlerde, birlikte Galatasaray ilk mektebine leyli girmiş arkadaşlar buluştuk; neredeyse 100 kişiyi, 30 yıldır görmediğini dahi numarasıyla hatırlayan vardı. Bir numara insanın üstüne yapışmışsa, sonra istediğiniz kadar "yeni numaralar" çıksın, öylece kalıyor. Nitekim, üstüne ne dolandırıcılar çıktığı halde, hala "Sülün Osman"ın numaraları hatırlanır. Diğerleri nisyan ile malul!

***

"MERNİS" hepimizi tek numarayla kaydı başarırsa, belki meşhur deyiş bile değişir: Herkes gider Mersin'e, biz gideriz Mernis'e! Kafiye az bozulsa da, aynı harfleri kullanarak "t"den tasarruf imkanı olur. Uzmanlar, bilgisayar ortamıyla birlikte nüfus kütüğü sorununun bitişini örnek gösteriyor. Çok haklılar. Eskiden, kütüğün gelişi o kadar uzun sürerdi, insanı bezdirirdi ki, sahiden "kütük" nakliyesinin olduğunu sanırdım. Yani, filanca ildesiniz, kütüğünüz başka ilde; o ilin görevlileri önce "soyağacı"nızı arıyor. Öyle soyağacı ormanı olmalı oralarda. Ağacı bulunca, orman idaresine başvuruyorlar. Kesim izni bekleniyor Ankara'dan. "Olur" gelirse, baltalar elde, ağaç indiriliyor. Uzun ip de o sırada belde olabilir. Kütük talebi olan kim varsa, hepsinin soyağacı istifleniyor. Hızardan geçiriliyor. Ağacın ne kadarı lazımsa, yani diyelim dedeniz kafi de büyük büyükbabanıza gerek yok, işte o kısmı kütük haline getiriliyor. Sonra, 55 kütük İstanbul'a, 25 kütük Ankara'ya filan, kamyonlara yükleniyor. Saf isek de zamanla öğreniyoruz. O kütüklerin soyla ilgili olmadığını, bir nevi soysuzluk nakliyesiyle oradan oraya gittiğini kavradık. Çünkü nüfus kütüğü bir türlü gelmek bilmezken, kütükler hızla her yere vaziyet ediyordu.

***

Projenin en güzel tarafı; devlet; vatandaşı her an daha iyi takip edebilirken, vatandaşın devleti takip edememesi. Vatandaşta tek numara olacak, fakat devlette öyle çok numara olacak ki, altından kalkamayacaksınız. Devlet kaç kişinin işsiz olduğunu kolayca bilecek, siz ne vakit iş bulacağınızı bilmeyeceksiniz. Yine de elbette işler hızlanır, daha kolay planlanır. Ülkede 500 bin Ali, 50 bin Yılmaz, 50 bin Mehmet Ali Yılmaz, eh 5 biner de Binali Yılmaz, Alican- Alişan-Aliş-Alim Yılmaz varsa mesela, gel de çık alinin içinden. Fakat ciddi eksik, "vatandaş plakası"nın düşünülmemesi. Bir öne, bir arkaya, bir de kafaya çakmalı ki, birbirimizin numarasını çakalım, birlik-bütünlük olalım! Yılbaşı biletleri gibi umutla dolanalım. Büyük ikramiye kimdir, anında bilelim. Sayın 1987564923; yazıdaki fikirlere katılmayabilirsiniz ama Sayın 4326954110 gibi bunu küfretmeden ifade edemez misiniz? Lütfen! Numaranızı bu seferlik kaydetmiyorum.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Boşluğa mı, boşluktan mı düştüler?   / 11-01-2004
 Halkın anayasası olmadıkça...   / 09-01-2004
 Borsa, emekli sevmez!   / 08-01-2004
 Rejim, devlet, halk, vatandaş...   / 07-01-2004
 Mertliği gömecek ki huzur bulsun   / 06-01-2004
 Gerilime 'CE' standardı...   / 05-01-2004
 Vicdan fıtığının derin acısı   / 04-01-2004
 Tartışmaya duhul ne haddime!   / 25-12-2003
 Akdeniz sularında kimliksiz cesetler   / 24-12-2003
 Bazen mesele çok basittir!   / 23-12-2003
AHMET HAKAN COŞKUN
Üç ismi not edin
Bu iş resmen üzerime kaldı.. Daha...
ÖMER ÇELİK
Muhafazakârlık mı, demokratlık mı?
Muhafazakârlık...
UMUR TALU
Numaralı cumhuriyet
NEVZAT Atal "Pazartesi...
EMRE AKÖZ
Prof. Ünsal Oskay efsanesi
BİR süre önce kışkırtıcı...
MEHMET ALTAN
Sahaya çıkma zamanı...
Avrupa Birliği konusunda...
Türkiye, AB üyesi olmalı
New York Times yazarı Friedman, "Batı'yla Doğu arasındaki köprü"...
İnsanoğlu 26 yıl sonra Mars'a ayak basacak
1953:
Hollywood, Mars'ın keşfini hayal ediyor.
İŞTE YENİ CİMBOM
İŞTE YENİ CİMBOM
G.Saray'da yeni yapılanma sisteme de yansıyacak. 4-4-2'den vazgeçecek...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.