kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Her şey New York'ta bir büroda başladı
Her şey New York'ta bir büroda başladı
"Somali'ye gitme, benimle dön Sandra"

Her şey New York'ta bir büroda başladı

1995... Zürab, New York'a gidip, avukatlık yapan Saakaşvili'ye "Gürcistan'a dön, siyasete gir" dedi. Saakaşvili kabul etti. Ve dün yüzde 96 oyla Cumhurbaşkanı oldu, Zürab'ı da Bakan yaptı.

Mikhail Saakaşvili... Gürcistan'da Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanarak dünyanın en genç liderlerinden biri oldu. Birçok bölge uzmanı, Kafkaslar'ın kritik noktasındaki ülkesini yönetmek için siyasi deneyimini yetersiz buluyor. Ancak boş bir devlet kasası, 1.8 milyar dolar dış borç ve kısa sürede "mucizeler" bekleyen işsiz halkı ona inanıyor. Bu, kısa sürede dünyanın en çok konuştuğu isimlerden biri olan genç bir liderin yaşam öyküsü...

EŞİNE İLK GÖRÜŞTE VURULDU
O, halkının Mişa'sı. Adının kısaltması. 21 Aralık'ta 36 yaşına bastı. Gürcistan'da dünyaya geldi. Ukrayna'nın başkentindeki Kiev Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. 1992'de buradan mezun olduktan sonra ABD'ye gitti. Columbia ve Washington üniversitelerinde yüksek lisans yapıp 1995'te Fransa'ya giderek Starsbourg'daki İnsan Hakları Enstitüsü'nde eğitim gördü. Güzel gözlü eşi Sandra'yı da burada tanıdı. Hollanda asıllı Sandra Roelofs'a ilk görüşte aşık olan "Mişa", 4 ay sonra evlenme teklif etti. Ardından çift, Amerika'ya yerleşti.

TEKNOKRAT OLDU
New York'taki hukuk firması Peterson, Belknap, Webb&Tyler'da çalıştı. Kaderi, onu bu başarılı hukuk kariyerinde Şevardnadze'nin yoluna çıkardı. 1995 yılıydı. Gürcistan'dan tanıdığı eski bir arkadaşı olan Zürab Zhvania ziyaretine geldi. Şevardnadze'nin kendisini yurt dışında yaşayan başarılı Gürcü gençleri bulup ülkeye geri getirmekle görevlendirdiğini anlattı. Siyasete girmek için Gürcistan'a dönmesini teklif etti. Genç hukukçu Saakaşvili, teklifi kabul edip ülkesine geri döndü.

1997'DE YILIN ADAMI OLDU
1995'de Şevardnadze'nin lideri olduğu Gürcistan Halkları Birliği partisinden siyasete girdi. Aralık ayında yapılan seçimde Zhvania'yla birlikte milletvekili seçildi. Şevardnadze'den sonra ülkenin en popüler politikacısı oldu. Gazeteler tarafından 1997'de "yılın adamı" seçildi. Başarı grafiği yükselince, Şevardnadze de onu kabineye aldı.

2 BAKANLA KAVGA ETTİ
2000 yılında o artık ülkenin en genç bakanıydı. Adalet Bakanı olarak görevlendirildi. Başından beri ilk hedefi, yolsuzlukların üzerine gitmekti. Ancak dürüstlüğü" ve yolsuzlukla mücadeledeki kararlılığı bazı kesimleri rahatsız etti. 2001'de ihaleleri paylaşan dönemin Ekonomi Bakanı Vano Çartişvili, Güvenlik Bakanı Vaktang Kutateladze ve başkent Tiflis polis şefi Soso Alavidze'yle ters düştü.

100 $'LA EVİ NASIL ALDIN?
Şevardnadze, genç keşfinin başarısına çok inanıyor ve destekliyordu. Ancak Saakaşvili, o yönetimin içinde olmayı kaldıramamaya başladı. Bir gün fotoğrafçıları da yanına alarak kabinedeki bakanların yaşadığı villaları görüntületti. Ayda 100 dolar maaş alan bakanların böylesi lüks villalarda yaşamasını aklı almıyordu. Fotoğrafları "utanmaları için" tek tek meclis salonuna astı. Haksız kazançla alınan mal varlıklarına el konulmasını öngören yasa çıkarılmasını talep etti. Şevardnadze "Hayır" dedi.

ÇATILARI TAMİR ETTİ
"Bu hükümetin bir üyesi olmak ahlaksızlık" diyerek 2002'de istifa etti ve kendi partisini kurdu: Ulusal Hareket. Aynı yıl Haziran'da Tiflis Belediye Başkanı seçildi. Halkın sevgisi ve desteği de bu görevle doruğa çıktı. Belediye bütçesini zenginleştirdi. Gerektiğinde akan çatıları işçileriyle birlikte onardı, bozulan asansörleri tamir etti... Ancak hayali farklıydı: Gürcistan'ı yeniden inşa etmek. 6 hafta önceki Güllerin Devrimi'yle Şevardnadze'yi koltuğundan etti. Dün de yüzde 96 oyla başa geldi.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Türkiye yüzünden 'dağılan' NATO'yu toparlayacak
 Amerika, Kürt federasyonuna "Evet" dedi
 Ladin'in 14 dakikalık yeni kaseti yayınlandı
 İsrail ordusu, ses dalgası yayan silah kullanacak
 İran, başkenti İsfahan'a taşıyor!
 Kahraman kaptan
 SARS Çin'de yeniden hortladı
 İSPANYA'DA göktaşı şovu
 Evliliği 48 saat sürdü
 Belçika'da türbanı yasaklama girişimi
100. YILDA'DA KAPTAN
100. YILDA'DA KAPTAN
G.Saray 2.Başkanı Ali Dürüst, Bülent'ten vazgeçmediklerini belirterek...
+30 dayanışması
+30 dayanışması
Yönetim tarafından "İdman futbolcusu" ilan edilen 4 oyuncu birlikte...
CHP Gürtuna'yı isteyecek
CHP Gürtuna'yı isteyecek
CHP, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Ali Müfit...
Kutlu Disiplin Kurulu'nda
Kutlu Disiplin Kurulu'nda
AKP Grup Yönetim Kurulu, Atatürk'ün Meclis'teki mareşal üniformalı...
AB devlet başkanlarının tümü üyeliğinizi istiyor
AB devlet başkanlarının tümü üyeliğinizi istiyor
VERHEUGEN, 1999'da sıcak bakılmayan Türkiye üyeliğinin artık dış...
Genelkurmay'dan Kıbrıs uyarısı
Genelkurmay'dan Kıbrıs uyarısı
GENELKURMAY Başkanlığı, Kıbrıs Sorunu'nun çözümü konusunda...
7 yaşında ama onu New York tanıyacak
HENÜZ ayakları piyano sandalyesinden yere değmekte zorlanıyor,...
Hayalle kâbus arasında
Eşi ve kayınvalidesini trafik kazasında kaybeden CHP Mersin...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.