kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
CE demeyen satamaz
CE demeyen satamaz
Türk Standartları Enstitüsü
Türk Loydu Vakfı
8 soruda CE damgası
CE işareti gereken ürünler

CE'si yoksa sakın almayın

Artık, tüketicinin güvenliğini tehdit eden birçok ürüne karşı AB kriteri devrede

AB ülkelerinde pek çok ürün için gerekli olan CE (Avrupa Sertifikası) işareti, yılbaşından itibaren Türkiye'de de zorunlu oldu. Bu işareti taşımayan ürün satılamayacak.

OYUNCAK, elektronik ve elektrikli alet, inşaat malzemesi, tıbbi cihaz, plastikten yapılan ürünler CE uygulaması kapsamında.


***

CE demeyen satamaz

AB ülkelerinde satılan bazı mamullerin güvenlik ve sağlık pasaportu olarak gösterilen CE işareti, 1 Ocak 2004'ten itibaren Türkiye'de satılan mallar için de zorunlu oldu.

AB ülkelerinde tüketici güvenliği ve sağlığı açısından bir anlamda ürünlerin pasaportu olan "CE" işareti, 1 Ocak 2004'ten itibaren Türkiye'de zorunlu hale geldi. CE işareti almayan üreticiler, ürünlerini AB ülkelerine ihraç edemeyeceği gibi Türkiye'de de satamayacak. Ancak bu durum, ihracata yönelik üretim yapan firmalar için bilinen bir uygulama. Çünkü AB ülkelerine mal satan Türk firmaları, zaten ihraç edecekleri ürünler için CE damgası gerekliliği varsa, bu uygulamayı yapıyorlardı. İhracatçı firmalar, bugüne kadar ürünleri için CE damgasını Avrupa'daki firmalardan alıyor, ve yüklü miktarda ücret ödüyorlardı. Türkiye'de ise CE işareti 1 Ocak'tan itibaren zorunlu olmasına karşın, şu anda sadece TSE ve Türk Loydu Vakfı'na bu damgayı verme yetkisi tanındı. AB ile imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması'nın 5 yılda uygulamaya girmesini zorunlu tuttuğu, AB coğrafyasında tüketici güvenliği açısından ticaret pasaportu anlamına gelen CE işareti, 3 yıllık ek geçiş döneminin ardından, 1 Ocak 2004'te iç ve dış ticarette zorunlu olarak uygulamaya girdi.

YURTİÇİNDE DE ZORUNLU
Bu uygulamanın en önemli yeniliği ise artık yurtiçi satışlarda da bu damganın aranacak olması. Sanayi ürünlerinin Avrupa Birliği sınırları içerisinde serbestçe dolaşabilmesine imkan veren CE (Certificate Europe) işareti, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın bu konuda yaptığı son düzenlemeyle, yurtiçinde satılacak mallar için de zorunlu hale geldi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Adem Şahin, konunun AB'ye uyum yasaları çerçevesinde gündeme geldiğini ve gerekli adımların atıldığını söylüyor. Ürünlere CE işareti iliştirilmesi konusunun Sanayi Bakanlığı'nın sorumluluk alanına girdiğini vurgulayan Şahin, bugüne kadar CE işareti verilmesinde kullanılacak kriterlerle ilgili 12 tebliğ yayınlandığını ifade ediyor.

AB'YE UYUM YASALARI
Şahin bu çerçevede onaylanmış kuruluş olmak için kendilerine çok az sayıda başvuru olduğunu kaydederken, bugüne kadar bunlardan sadece TSE ve Türk Loydu Vakfı'nın başvurularının bakanlıkça uygun görüldüğünü söylüyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Turhan Çakar CE işaretinin üzerinde bulunduğu ürünün tüketici sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturmadığı anlamına geldiğini vurguluyor. CE işareti zorunluluğunun tüketici açısından olumlu bir gelişme olduğunu kaydeden Çakar şunları söylüyor: "Gerek ithal edilen gerekse yurtiçinde üretilip de iç piyasaya verilen ürünlerde CE işareti olmasının zorunlu hale getirilmesi tüketici açısından olumlu bir gelişmedir. Zira pek çok üründe ya yapım malzemesi ya da ürünün kullanımı sırasında oluşan durum nedeniyle, tüketicinin sağlığı ve güvenliği risk altına giriyor. Örneğin kansorejen malzemelerden üretilen oyuncaklar, tüketici güvenliğini içermeyen düdüklü tencereler piyasada dolaşıyor. İşte AB'nin CE işareti bu konuyla ilgili belli standartlar getiriyor."

NEVZAT ATAL

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Irak'ta Kürt devletine karşıyız
 Türkiye'nin türkü elçisi
 Türk genci Hollanda'da yılın kahramanı seçildi
 Bahanesi de hazır
 Otoyolda ecstacy operasyonu
 Çay Molasında Gasp
 Zamanın durduğu kent: Bem
SAVAŞ AY
Sizce en büyük oyuncular kim?
İngiltere'de yapılan bir...
ÖMER LÜTFİ METE
İki kere ikinin dünü-bugünü
Geride bıraktığımız yıldan...
REFİK DURBAŞ
Türkiye'nin geleceği...
Türk halkının geleceğinde imzası...
UMUR TALU
Gerilime 'CE' standardı...
GİRMEYİ bekleye duralım,...
MEHMET ALTAN
Akıl ile ruh bölünebilir mi?
Isaac Newton, evrenin...
Kendisini deviren genç lidere oy verdi
Gürcistan'da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde ilginç olay...
Dünya, İslami terör virüsüyle karşı karşıya
Başbakan Blair, ikinci kez Irak'ta... Basra'daki İngiliz askerlerine...
VEFA BİR SEMTMİŞ
VEFA BİR SEMTMİŞ
Tam bir yıl önce resmi yayın organında Bülent için "Yeşil sahaların...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.