kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Karadeniz'de günde 150 bin ton petrol ümidi
Bir de kara altın çıksa

TPAO ve BP'nin bir buçuk yıldır süren arama çalışmalarının sonucu 15 Ocak'ta açıklanacak. İlk veriler Hopa civarında 1 milyar varillik petrol rezervi olduğunu ortaya koydu.

***

Karadeniz'de günde 150 bin ton petrol ümidi

Karadeniz'de petrol çıkarma işlemi için Hopa Limanı açıklarında platform kuruluyor. Bölgede Türkiye'nin yıllık petrol ithalatının yüzde 30'unu karşılayacak rezerv olduğu tahmin ediliyor....

KARADENİZ ve Türkiye, 1.5 yıldır yapılan petrol araştırmasının sonuçlarının açıklanacağı 15 Ocak tarihine kilitlenmiş durumda. Bu tarihten önce bölgeden gelen haberler ise oldukça sevindirici. Yetkililer günde 150 bin ton varil petrol çıkarılacağını tahmin ediliyor. Petrolün varilinin 29.5 dolar civarında olduğu düşünüldüğünde yıllık 1.6 milyar dolarlık bir petrol rezervinden söz etmek mümkün. Bu rakam da Türkiye'nin toplam ithalatının yıllık 4.3 milyar doları bulduğu düşünüldüğünde yüzde 30-35'ine denk geliyor. TPAO ile İngiliz petrol şirketi BP'nin Karadeniz'de 1.5 yıldır sürdürdüğü sismik çalışmaların olumlu sonuçlanmasının ardından Artvin'in Hopa Limanı açıklarında mayıs ayında petrol platformu kurulmasına başlanması bekleniyor. Yetkililer ilk kuyunun bu yıl içinde açılacağını ifade ediyorlar.

AÇIKLAMA 15 OCAK'TA
Mayıs ayında Hopa Limanı'nın yaklaşık 10 mil açıklarında kurulacak petrol platformu için ilçeye gelen TPAO Sondaj Danışmanı Altay Kaptanoglu, BP Operasyon İlişkiler Müdürü Tengiz Mustafaev, BP Liman Lojistik Müdürü Captain Colin Gay, BP Sondaj mühendisi Mark Roonan ve Hopa Limanı'nın bir bölümünün kiralanması için Park Denizcilik Genel Müdürü Bülent Akbaş ile görüştü. Bu arada TPAO Genel Müdürü Osman Sami Dinç de 2004'ün sonbaharında Trabzon açıklarında petrol arama faaliyetlerine başlanacağını belirterek, "15 Ocak'ta BP yetkilileri ve Bakanımızın katılacağı bir basın toplantısı düzenleyerek geniş açıklamalar yapacağız. Dünyanın en büyük petrol arama gemilerinden biri buraya gelecek. Trabzon, Rize ve Artvin açıklarında iki sondaj kuyusu açacağız. Sondaj kuyularından günlük 150 bin varil petrol üretimi bekliyoruz" dedi. ABD'li Amiral A.Chester de Karadeniz'in deniz seviyesinden aşağı 4 bin metre derinliğinde en az 10 yıllık çıkartılabilecek petrol rezervi bulunduğunu iddia ederek bu rezervlerden ise tahmin edilen petrolün en az 1 milyar varil olduğunu belirtti. Chester'un bu iddiası üzerine dünyanın en önde gelen petrol arama şirketlerinden olan İngiliz British Petrolıum harekete geçti. BP, Trabzon ve Rize havzası üzerinde yer alan derin deniz tabanından 4 bin metre derinliğindeki petrol aramasına başlarken ilk etapta bu araştırmalar için 30 milyon dolar para harcadı. 52 milyon dolar daha para harcayacak olan İngiliz BP Karadeniz'de petrol çıkması halinde Türkiye'de masraflara yüzde 30'luk bir iştirakle katılacak. Uluslararası petrol araştırmalarının yürürlükteki yasaları da baz alınarak yapılan araştırmalar neticesinde petrol bulunmadığı takdirde tüm masrafları BP üstlenirken petrol bulunması halinde ise ilgili devlet bu masraflara en az yüzde 30'luk bir katkı sağlayacak.

ERSİN RAMOĞLU

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 İmarzedelere ödeme için sıra 4'lü protokolde
 Son 28 yılın en düşük enflasyonu
 Kronik yüksek enflasyon hastalığı henüz bitmedi...
 Otomotivde 7.2 milyar $'lık rekor
 Kuru soğan 2003’ün zam şampiyonu oldu
 Akçakoca açıklarında doğalgaz aranacak
 Kilosu 150 bin liraya Murat 124
 Koç-Ata- Sancak'tan besi çiftliği
 Adana'da fiyatlar azaldı
 Borsa 2003'te Doları olan yandı, borsaya giren kazandı
 Özel imalat sanayinde yıllık artış yüzde 12.3
YAVUZ SEMERCİ
Kazık müjdesi!
İstanbul Boğazı'nı birleştirecek Tüp...
ALİ SAYDAM
Neyse, benim gibi hissedenler de varmış
Bizim evde...
İLKER SARIER
Devlet malı neden haczedilemiyor?
Yeni yılın ilk...
'Mavi Çocuk' maça hazırlanıyor
Hastalığından dolayı dudakları morardığı için "Mavi Çocuk" diye...
Sahnelerin emzikli starı
Televizyon şovlarında ağzında emziğiyle darbuka çalıp, ünlü sanatçı...
Sosyete Nişantaşı'ndaydı
Sosyete Nişantaşı'ndaydı
Bu yılbaşına sokak partileri damgasını vurdu. İstanbul sosyetesinin...
Göstermelikmiş!
Göstermelikmiş!
İşadamı Bilgin Demirören, uzun süredir 23 yaşındaki seksi...
IMKB
E: 19,148 D:% 2.81
DOLAR
S: 1,395,000 D:% -0.71
EURO
S: 1,759,000 D:% -0.68
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.