kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Eğlence güzel ama ah şu akşamdan kalmak olmasa
Yine akşamdan kaldık
Eğlence güzel ama ah şu akşamdan kalmak olmasa

Eğlence güzel ama ah şu akşamdan kalmak olmasa

Dün gece alkolü ve abur cuburu fazla kaçıranların bugün kendilerini çok kötü hissetmeleri normal. Basit bazı yöntemlerle şikayetleri hafifletmek, yeni yılın ilk gününü daha güzel geçirmek mümkün.

Büyük olasılıkla pek çoğunuz bu sabah geç kalktı. Bazılarınızın ağzında kötü bir tat, dili damağı kurumuş, bazılarınızda ise zonklayan bir baş, kulaklarda çınlamalar ile. Ah şu akşamdan kalmalık; halbuki bir gece önce ne güzeldi. Yıllar boyunca insanlar akşamdan kalmalığın derdini çekmişler ve kendilerince çeşitli çareler üretmişler. Hatta ne düşündülerse, eski Romalılar böyle sabahlarda kanarya kızartıp yemişler. Neler yok ki şikayetlerin arasında; kuruma, yorgunluk, baş ağrısı, bulantı, kuvvetsizlik, dikkat dağınıklığı, endişe ve uyuma güçlüğü bunlardan bazıları.

BOL SU İÇİLMELİ
Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi tüm bu şikayetlerin sebebi, bir gece önce alınan aşırı miktardaki alkol ve sınırsızca atıştırılan abur cuburlardır. Bu kadar içmek kuvvetli idrar söktürücü etkisi ile vücudu kurutur. Susuz kalan ve çok miktarda tuz kaybeden vücudun böylesine kötü hissetmesini hoş karşılamak gerekir. Erbabının bir yudum rakıyla iki yudum su içmeleri ondandır, yoksa yutamadıklarından değil. Uyanmış ve hâlâ gerekli sıvıyı almamışsanız, şimdiiçin içebildiğiniz kadar suyu. Fakat tüm olup biten bu değildir. Susuzluğun yanında özellikle tatlı ve malt içkilere damıtılma sırasında eklenen katkı maddeleri oldukça yoğun baş ağrısı ve mide rahatsızlığı yapabilir. Bazen 'içkinin rengi ne kadar koyu ise, akşamdan kalmalık belirtileri o kadar çok görülür' diye özetlendiği de olmaktadır. Onun için çok su içmek sıvı açığını kapatırken, bu rahatsızlık verici artık maddelerin de seyrelmesini sağlar, çoğu artan idrar çıkışı ile vücuttan atılır.

İKİ ASPİRİN ALIN
Suyunuzu içtiniz ama hemen baş ağrınız kesilmeyecektir. Size tavsiyem, eğer alerjiniz ya da aktif bir ülseriniz yoksa iki Aspirin almanız. Bazen alkol, migren tipi baş ağrısını uyarır ki, bu durumda ilacı aldıktan sonra uyumak iyi gelir. Bu sabah için geç ama, gelecekte yine ipin ucunu kaçırırsanız, bu kez yatmadan önce de Aspirin alın. Bazen duyarsınız, 'akşamdan kaldığımda yanmış ekmek iyi geliyor' diye. Bunu deneyip de fayda görenler oldukça fazla. Açıklaması belki şöyle yapılabilir; yakarak kömürleştirilen ekmekteki karbon mide bağırsak sistemindeki zararlı katkı maddelerini filtre etmektedir. Zaten alkol ve diğer maddelere bağlı zehirlenmelerde acil servise başvuran hastalara uygulanan tedavilerin başında, 'aktif karbon içirmek' gelir. Buna karşın, 'alındıktan 15 dakika sonra kana karışan alkolü ertesi sabah yanmış ekmek yedirerek nasıl temizlersin' diyenlere de hak vermemek elde değil. Ne yapacağınıza en iyisi siz karar verin, ama denemenin de pek bir zararı olmadığını bilin.

HAYATİ RİSK TAŞIYABİLİR
Sizi iki belirti konusunda uyarmak isterim. Eğer yanınızdaki kişiler çok sık olarak kusuyorlar ya da sızmışlar ama uyandırmaya çalışmanıza rağmen hiçbir cevap vermiyorlar ise, artık bir doktorun yolu görünmüş demektir. Bu belirtiler ciddi sıkıntıların ya da yaşamı tehdit eden durumların habercisi olabilir. Bu yazıları okuduğunuza göre, dün gece araba kullanmış olsanız bile bir kaza yapmamışsınız. Ama lütfen, gelecek sene dışarı çıkar ve alkol alırsanız, arabanın anahtarlarını evde unutun. Son söz olarak şunu eklemek istiyorum; yukarıdaki tavsiyeler sizi bir nebze rahatlatsa bile sihirli değillerdir ve aşırıya kaçan bugün ceremesini çekecektir. Hepinize çok mutlu bir yıl diliyorum. Sağlıkla kalın.

Uzm. Dr. Eren Eroğlu

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Taksit taksit güzellik
 Gülben'in yeni imajı çok havalı
 2004 Koçlar'ın yılı olacak
 En güzel Noel anne
 Korkmak için 8 gün bekleyin
 Bilardo erkek sporu değil ki
 Lastik ikizler Moskova'da
 Motorize ekipler temizlik yapacak
 MARS 9 burç gezecek
 Aşkı gizlemek zor
 Mutlu Yıllar
HAKAN & UTKU
Yeni yılın ilk haberleri
* Taksim'de kırmızı don...
AYŞE TÜTER
Nevbahar salatası
PATATESLERİ haşlayıp, kabuklarını...
Son kurban kendi kızı oldu
Aşırı dozdan ölen üniversiteli Selen'e uyuşturucu sattığı...
2003'e damgasını vuranlar
Acısıyla, tatlısıyla ve birçok inanılmaz olayıyla bir yılı daha...
TEM'de oto hırsızlarının kanlı hesaplaşması: 1 ölü
İSTANBUL Bayrampaşa'da, Meyve Sebze Hali önündeki TEM bağlantı...
Üçü de erkek
Üçü de erkek
Müteahhit Hasan Erdem'in eşi Ayşe Erdem'in hamile olduğunu en...
2004 yılına ayrı girdiler
2004 yılına ayrı girdiler
Sosyetenin tanınmış güzellerinden Güllü Aybar'ı son zamanlarda...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.