kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sezer el koyma dönemini başlattı
Sezer el koyma dönemini başlattı
Yasadaki 5 önemli düzenleme
Karaparada Zaman Aşımı Onbeş Yıl

Bankalarda yeni dönem

YENİ bankalar yasasını Sezer onayladı: BDDK'nın işlevi TMSF'ye geçti. Batık banka sahiplerinin mallarına el konabilecek. Banka boşaltma kara para suçu olacak. Raporu hatalı bilirkişiye suç duyurusu yapılacak.

***

Sezer el koyma dönemini başlattı

Sezer, batık bankalardan tahsilatın hızlandırılmasını öngören yasayı onaylayarak, batık banka patronların malvarlıklarına el koyma da dahil pekçok ilki içeren yeni dönemi başlattı.

CUMHURBAŞANI Ahmet Necdet Sezer, 5020 sayılı 'Bankalar Kanunu' ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanunu dün onayladı ve yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi. Sezer'in onayı ile sektörde, batık banka patronlarının mallarına mahkeme kararı olmaksızın el koyma dahil pek çok ilklerin de uygulanacacağı yeni bir dönem fiilen başlamış oldu. Yeni yasada en önemli değişiklikliklerin başında BDDK'nın işlevini yitirmesi ve bu görevin, icrarı karar organı olarak TMSF'ye devredilmesi geliyor. Yeni yasa ile BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) sadece denetleme ve düzenleme görevini yerine getirirken, TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) ise, mevduatın sigortası ile Fon'a devredilen bankalardan yapılacak tahsilat ve alacaklarla ilgili işlemler yapacak. Oluşturulacak karar organı olan Fon Kurulu, TMSF tarafından idare ve temsil edilecek. Fon Kurulu, ikisi Hazine'den sorumlu bakan, ikisi Maliye Bakanı, biri Adalet Bakanı, biri BDDK'nın ilişkili olduğu bakan, biri de BDDK Başkanı tarafından önerilen yedi kişiden oluşacak. Biri başkan, biri de ikinci başkan olarak görev yapacak olan bu yedi kişi Bakanlar Kurulu tarafından atanacak. Adalet Bakanlığı'nca önerilecek adayda bakanlık merkez teşkilatında görevli hakimlerden Yargıtay üyeliğine seçilme niteliğine haiz olma şartı aranacak.Yasadaki en önemli ilklerden bir diğeri de, mahkeme kararı olmaksızın batık bankacıların mal varlıklarına doğrudan el konulabilecek olması gösteriliyor. Kabul edilen yasayla, tahsili hızlandırılması istenen alacaklar Hazine alacağı olarak kabul ediliyor ve bankaların içini boşaltma işlemleri de kara para suçu kapsamına alınıyor. Yasa, 500 milyon dolarlık kredi diliminin serbest bırakılması için 6. gözden geçirmenin koşullarından birini oluşturuyor. Yasa ile getirilen bir diğer önemli madde de, Fon tarafından açılmış ve açılacak davalarda ispat külfeti davalılara ait olacak. Banka sahibi, bankanın kaynaklarını ve emin bir biçimde çalışmasını tehlikeye düşürecek şekilde doğrudan veya dolaylı olarak kendisinin veya başkalarının menfaatine kullandırmakla, bankayı her ne suretle olursa olsun zarara uğratarak kendilerinin veya başkalarının mal varlığının artışına neden olmaları zimmet olarak kabul edilecek.

20 YILA KADAR HAPİS
Bu fiilleri işleyenler hakkında 10 yıldan 20 yıla kadar ağır hapis, 20 milyar liradan 80 milyar liraya kadar ağır para cezası verilebilecek.Yasayla, devlet davalarını takip ve temsil eden hukukçulara da ayrıca 270 milyon lira tazminat ödenmesi sağlandı. Kabul edilen bir başka maddeyle, milletlerarası tahkim yoluyla çözümlenmesi öngörülen uyuşmazlıklarla ilgili davalarda da Türk ve yabancı uyruklu avukatlardan doğrudan hizmet alınmasına da olanak sağlandı.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 YÖK'te yeni dönem
 Çiçek: AB'ye uyalım herkese dokunalım
 AK Parti'den 2 aşamalı 'dokunulmazlık' atağı
 KOBİ Danışmanı Arıkan: Market yasası bizi batırır
 Sezer, yasayı onayladı spekülatör satışa geçti
YAVUZ DONAT
Köylünün sloganı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "alkışlar...
 atv 16.30
"Kaç Para"
 atv 17.40
"Çocuklar Duymasın"
 Star 16.50
"Süper Kahramanlar"
 Kanal D 17.00
"Şansa Dansa"
 TRT 1 17.35
"Çizgi Film"
 TGRT 17.00
"Türk Sineması"
Hem eşiyle hemde BDDK ile başı dertte
Mali müşavir Cevdet Suner boşanmaya kalkışınca eşi ayda 50 milyar...
İngiltere ordusunda intihar skandalı
Surrey'deki kışlada 7 yıl içinde ölen 4 askerin ailesi bağımsız bir...
Hem aşk hem iş
Hem aşk hem iş
DJ'liğe merak saran sosyetik güzel Yasemin Kozanoğlu'nun uzun...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.