kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çığlıklar atarak suya gömüldüler
Önce çocuklar öldü

Rodos açıklarında bir kısmı çocuk ve yaşlı 69 kişiyle sulara gömülen ölüm teknesinden tek sağ kurtulan İranlı genç dehşet saatlerini anlattı

HÜSEYİN Dadkhani Maroi, tam dört gündür, Marmaris'ten çıktığı umut yolculuğunun birkaç saatte kâbusa dönüşmesinin dehşetini yaşıyor. İşte onun ağzından Marmaris-Rodos hattındaki ölüm gecesinin öyküsü...

BİZİ camları perdeli bir minibüse bindirip Marmaris'teki otelden kıyıya indirdiler. 70 kişi tekneye doluştuk.

***


KARŞIDA
ışıklar görününce kaptanla yardımcıları bizden adam başı bin dolar topladı. O sırada bir motor yanaştı.

***


BİRİ
dümene geçip ışıklara doğru sürmeye çalıştı ama olmadı. Tekne su alıyordu ve birden alabora olduk.

***


TAHTALARA
tutunduk. Denizi çığlıklar kapladı. Ve önce çocuklar sonra herkes sustu....


***

Çığlıklar atarak suya gömüldüler

Marmaris'te batan mülteci teknesindeki 69 kişiden umut kesilirken, kurtulan tek yolcu İranlı Maroi dehşet anını anlattı: Yaşlı ve çocukları tahtalara tutundurduk ama bir süre sonra dayanamayıp karanlık sularda kayboldular.

İKİ Türk kaptanın, su almaya başlaması üzerine sürat motoruyla terk ederek kaçtığı Marmaris açıklarında batan mülteci teknesindeki 69 yolcudan umut kesildi. Sahil güvenlik ekiplerince başlatılan arama kurtarma çalışmalarına, önceki gece başlayan şiddetli lodos ve fırtına nedeniyle ara verildi. Denizde kaybolan bir kişinin canlı kurtarılması için 72 saat umut olduğunu belirten yetkililer, mültecilerden karaya ulaşanın olmaması halinde hepsinin ölmüş olmasından korkuyor. Olayla ilgili olarak İstanbul'da gözaltına alınan 6'sı yabancı 4'ü Türk 10 kişi ise Marmaris'e gönderildi.

TAHTAYA TUTUNDURDUK
Bu arada batan mülteci teknesinden sağ kurtulmayı başaran tek kişi olan İranlı Hüseyin Dadkhani Maroi'nin ifadeleri de, dehşet saatlerini gözler önüne serdi. Uluslararası bir şebekeyle ilişki kurup pasaportlu olarak yolcu otobüsleriyle partiler halinde Türkiye'ye giriş yaptıklarını belirten İranlı mülteci, trajediyle biten umut yolculuğunu anlattı: "Gruplar halinde Marmaris'e taşındık. Bizi farklı apartlara yerleştirdiler. Cuma gecesi camları siyah perdelerle kapatılmış bir minibüs getirildi. Gruplar halinde 10 dakika kadar uzaklıktaki sahile taşındık. Buradan tekneye binip yola çıktık." İranlı mülteci, gemiyle zifiri karanlıkta bir süre ilerledikten sonra başlarına gelenleri de şöyle ifade etti: "Işıklı yeri gösterip 'Burası Rodos' dedikten sonra bizden biner doları topladılar ve sürat teknesiyle kaçtılar. Ne yapacağımızı şaşırmıştık. Herkes şaşkın bir şekilde birbirine bakıyordu. İçimizden biri dümene geçip, kaptanın gösterdiği ışıklara doğru tekneyi sürmeye çalıştı. Ama tam bu sırada fark ettik ki tekne su alıyordu. Bir anda paniğe kapıldık. Hemen cep telefonundan Polis-İmdat'ı aradık, ama bulunduğumuz yeri tam tarif edemiyorduk. Bu sırada tekne alabora oldu. Herkes artık sudaydı. Çocukların hıçkırıkları, yaşlıların inlemeleri duyuluyordu. Metanetini koruyan birkaç erkek, çocukları, yaşlıları ve yüzme bilmeyenleri tahta parçalarına tutundurdu. Sonra yardım beklemeye başladık." Yardım beklerken geçen saatlerde direncin giderek kırılmaya başladığını belirten Hüseyin Dadkhani Maroi, "Zaman geçtikçe önce çocuklar, sonra yaşlılar tutundukları tahtaları bırakıp Ege Denizi'nin karanlık sularında kayboldular. Akıntı beni tutunduğum tahtayla birlikte sürükledi. Sonra bir tekne tarafından kurtarıldım" dedi. Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı'nın "İnsan Kaçakçılığı Raporu"nda yılda 900 bin kişinin kaçakçılar tarafından bir başka ülkeye götürülmeye çalışıldığı kaydedildi. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre ise son 5 yılda Türkiye'de insan kaçaklığı yapan 2 bin 290 organizatör yakalandı. Yakalananların ülkelerine geri gönderilmesi için 1999 yılından bu yana yaklaşık 800 milyar lira harcama yapıldı. Yine aynı verilere göre insan kaçakçıları kişi başına 3 ile 8 bin dolar arasında ücret alıyor.

Selda ERÇETİN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Erbakan çürüğe çıktı
 Bombacı tutuklandı
 Antalya'da bugün okullar tatil
 Radikal ol diye baskı yaptılar
 Cezaevinde kararan yaşamları, 'hayatevi' sayesinde yeşeriyor
 Wernicke-Korsakoff hastalığı nedir?
 Tedavinin amacı hastalığa alıştırmak
 Bursa da 4.8'le sarsıldı
 Doktorlar bugün iş bırakıyor
SAİT GÜRSOY
Sınav sistemi değişmeli
Özel Dershaneler Birliği'nin...
REFİK DURBAŞ
Kıbrıs sorununun çözümü
OTUZ yıldır çözümlenemeyen...
MEHMET TEZKAN
Kaç kişi asgari ücret alıyor?
ŞU asgari ücret...
EMRE AKÖZ
Mehmet Altan'ın yanılgısı
BUNDAN beş yıl kadar önce,...
UMUR TALU
Akdeniz sularında kimliksiz cesetler
Haber diyor ki,...
MUHARREM SARIKAYA
AKP'nin 340 açmazı
AKP hafta sonu TBMM'den nüfusu 2...
New Yorklular korkuyu alışverişle yeniyor
EL-KAIDE'NİN Noel'de 11 Eylül benzeri yeni bir saldırı planladığı...
‘Hiçbir bomba Türkiye’nin inançlarını sarsamaz’
HER hafta okur mektuplarına yer veren Time dergisi bu haftaki...
İLHAN'A DESTEK
İLHAN'A DESTEK
"İlhan'la sorunumuz yok. Ona ceza verdiğimiz, gözden çıkardığımız...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.