kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Telekom'u ayakta tutacağız diye halk mağdur edilmez
Telekom'u ayakta tutacağız diye halk mağdur edilmez
Ucuz görüşme, hızlı internet dönemi

Telekom'u ayakta tutacağız diye halk mağdur edilmez

1 Ocak'tan itibaren Telekom tekeli sona eriyor. Yeni dönemle sektörde rekabet artacak. Bu da vatandaşın iletişim araçlarını ucuza kullanmasını sağlayacak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, en son 2002'de 2 katrilyonun üzerinde kâr eden Telekom tekelinin kalkmasıyla pazarın hızla büyüyeceğini söyledi.

İLETİŞİM sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Türk Telekom'un tekel hakları 8 gün sonra sona eriyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 1 Ocak 2004'ten itibaren ses tekelinin sona ereceğini, bu tarihten sonra telekomünikasyon sektörünün özel girişimcilere açılacağını söyledi. Yıldırım, "Türk Telekom'u ayakta tutacağız diye Türk halkını mağdur etme lüksümüz yok. Amacımız tekelleri devam ettirmek değil, serbestleşmeyi sağlayarak, sektördeki pastanın büyütülmesinin önündeki engelleri kaldırmaktır" dedi. Yıldırım, telekomünikasyon sektöründeki serbestleşme çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Serbestleşmenin piyasada faaliyet gösteren tekel konumundaki işletmecilerin pazarı yeni girişimcilerle paylaşması anlamına geldiğini ifade eden Yıldırım, Türk Telekom'un son tekel hakkı olan ses tekelinin 1 Ocak 2004'ten itibaren sona ereceğini kaydetti.

SEKTÖR HIZLI BÜYÜYECEK Yeni dönemle birlikte sektörde sağlıklı bir rekabet ortamı doğacağına ve pazarın büyüyeceğine işaret eden Yıldırım, Türk Telekom'un serbestleşmesiyle ülkenin kalkınmasına katkı sağlanacağını anlattı. Yıldırım, son kullanıcı haklarının korunacağını, hizmet ağının yayılacağını, çeşitliliğin artacağını ve teknolojik gelişmelerin kullanıcılara etkin bir şekilde ulaştırılabileceğini belirtti. Bakan Yıldırım, serbestleşmenin kullanıcılar açısından en önemli yanlarından birinin de tarifelerdeki ucuzlama olacağını kaydetti. Türkiye'de telekomünikasyon sektörünün büyüklüğünün yetersiz olduğunu anlatan Yıldırım, daha küçük ülkelerde firmaların çok büyük cirolara ulaştığını vurguladı. Binali Yıldırım, yeni dönemle birlikte Türkiye'deki telekomünikasyon pazarının, iki yılda yıllık 8 milyar dolardan 15 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini sözlerine ekledi. Türkiye'de mobil iletişim, internet, veri iletimi ve uydu işletmeciliği alanlarında serbestleşmeye gidildiğini anımsatan Yıldırım, sabit telekomünikasyon hizmet pazarının 2004 yılının ilk çeyreğinden itibaren rekabete açılacağını bildirdi. Altyapı işletmeciliğinin 2004'ün son çeyreğinde serbestleştirileceğini belirten Yıldırım, "İsteyen yer üstü, isteyen yer altından hatlarını çekecek. Kararı işletmeciler kendileri verecek. Artık kimsenin birbirine 'ben altyapımı sana kullandırmam' deme lüksü de olmayacak. GSM sektöründe yaşanan roaming ve arabağlantı kullanımındaki sorunların yaşanmaması için gerekli tedbirleri alıyoruz" diye konuştu.

SES TEKELİ KALKIYOR
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Ömer Arasıl, rekabetimn vatandaşa hizmet kalitesi, seçme şansı getireceğini söyledi. Arasıl, "Ülke geneline yayılmış her hizmet için yetkilendirme sürecinden geçmek gerekiyor. Her servis için değişik lisans koşulları olacak" dedi. Telekom sektöründe yer alan şirketlerin yöneticileri de lisansların 2004 yılı ortasından itibaren verileceğini düşünüyor.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 80 milyon tartışması
 ÖYK’dan rakının satışına izin çıktı
 'Tur istemiyorsanız canıma minnet, yorgunum'
 Yabancı tatile çıkıyor borsayı yerliler taşıyor
 Doğan Grubu yöneticilerine 5 yıl hapis istemiyle dava
 Ülker Gıda, Anadolu ile halka açılacak
 Tekfen Menkul kapandı
 Uzan'lara bono davası açıldı
 Kasım ayında iç borç stoku 183.1 katrilyon liraya yükseldi
 Bavulla 45 dakika otele yürüdüler
 Komisyon iadesi yüzde 75'e çıktı
 Ekimde ihracat da ithalat da arttı
 Tofaş: Sektör 1 milyon adet araç üretecek
İLKER SARIER
Bolu Tüneli 'elma' deposu olsun mu?
Geçenlerde bir...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Gerçek borsa patlaması yatırımcı güveniyle olur
Geçen...
69 kişiyi ölüme terk edip kaçtılar
70 mülteciyi Rodos'a götüren iki Türk kaptan tekneyi denizde bırakıp...
Elele ölümü beklediler
Arkadaşlarının Paris'te balayı hediye ettiki Türk çift, Almanya'dan...
Verda çıldıracak
Verda çıldıracak
Verda Penso'nun eski flörtü Nurettin Hasman'ın, Eda Taşpınar...
Birinci yıl şerefine
Birinci yıl şerefine
Ender Mermerci, Ramazan ayından bu yana New York'ta kızı...
IMKB
E: 18,242 D:% -0.79
DOLAR
S: 1,430,000 D:% -0.12
EURO
S: 1,776,000 D:% -0.17
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.