kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Troya müzikali geliyor
TROYA geliyor
Troya müzikali geliyor
Adımız değişti ama koreografimiz aynı
Mustafa Erdoğan okulu ocakta derse başlıyor

Troya müzikali geliyor

Sultan of the Dance'ın yaratıcısı Mustafa Erdoğan, yeni müzikali Troya için gün sayıyor. Görkemli bir dünya müzikali olacağını iddia ettiği projenin, Hollywood tarafından çekilen Troya filmiyle aynı anda gösterimde olması için Kültür Bakanlığı ile işbirliği içinde....

İlk kez 2001'de sahneye çıktılar. "Sultans of The Dance" yani Dansın Sultanları'ydı adları. 1.5 yıl önce "Anadolu Ateşi" adını kullanmaya başladılar. Milyonlarca izleyiciye ulaştılar, yepyeni bir çığır açarak Türkiye'de de böyle dev prodüksüyonların pekala başarılabileceğini dünyaya kanıtladılar. Grubun Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan sayısız dansçı yetiştirdi, başarısı şu aralar sahnelenen hatta provaları yapılan pek çok gösteri grubuna cesaret verdi. Mustafa Erdoğan'ın sayesinde Türkiye'de bir dans gösterisi patlaması yaşandı. Mustafa Erdoğan'da proje biter mi? Son bombası Troya (Truva) müzikali. Homeros'un yazdığı İlyada destanından hareket ederek sahneye koyulacak müzikal; Hollywood tarafından çekilen, başrolünde Brad Pitt'in oynadığı Troya filminin gösterim tarihine yetiştirilmeye çalışılıyor. Bu da nisan ayı demek. Erdoğan, filmi ilgiyle beklediğini söylüyor. Önümüzdeki günlerde dans dünyasında rekabeti iyice kızıştıracak gibi görünen Mustafa Erdoğan'la Troya'yı, onun hemen ardından sahneye koyacağı 'Türkiye Müzikali'ni konuştuk...

Şu anda yurtdışında Anadolu Ateşi rüzgarı esiyor; Türkiye'de ise Hürrem Sultan. Pabucunuz dama atıldı gibi hissediyor musunuz?
Biz Sultans of the Dance ile bir ilki hayata geçirirken, bir eseri ilk defa üretmiş olmanın verdiği heyecanın yanında, bunun bir ağa dönüşmesi, özellikle halk dansları çalışmalarının sayısal ve nitelik olarak artmasını da istiyorduk. Bugüne kadar 500'ün üzerinde dansçı yetiştirdik. O yüzden yeni eserlerin olması bizim pabucumuzu dama atmaz. Biz dışarda gösteri yaparken, onlar yeni yeni başlıyorlar. Biz iki senedir dünya sahnelerindeyiz; en son Viyana'daydık. Önümüzdeki aydan itibaren Rusya ve Fransa'yla yolumuza devam ediyoruz. Onların çıkıyor olmasından dolayı şöyle bir şey hissediyorum; çıkıp daha güzelini yapsınlar, biz de daha iyisini yapalım.

TÜRKİYE MÜZİKALİ SIRADA

Türkiye'de bu işi ilk kez siz yaptınız; Hürrem Sultan ekibinden işbirliği çağrısı gelmedi mi?
Hayır. Bizden destek isteyen bütün topluluklara yardımcı oluruz, benzer bir-iki topluluğa eleman katkımız oldu, fikri katkımız oldu ama Hürrem'de böyle bir şey olmadı.

Önümüzdeki aylarda rekabeti kızıştıracak projeleriniz olduğunu duydum..
Birkaç projeyi bir arada çalışıyoruz. Türkiye müzikali yapmak istiyoruz. Türkiye'nin şu an içinde bulunduğu durumu, tarihimizi; müzikle, dansla ve türküyle anlatan bir müzikalin çalışmalarını sürdürüyoruz. Bunun için kurduğumuz bir orkestramız da var. Kadrosu 90 kişi ama bizde kadrolu değiller. Etnik senfonik konsepti olan bir orkestra. İçinde bir süre sonra yapacağımız sınavlarda alacağımız Anadolu'daki yetenekli sesler, yani türküleri tam anlamıyla otantik söyleyen sesler, 30 kişilik şan eğitimi almış bir senfonik koro, senfonik sazlar ve bizim otantik sazlarımız var. Otantik sazlar Anadolu'da hiç bilinmeyen sazlar... Şu belirlenmiş ismi de Türkiye Müzikali'dir. Ama ondan önce Troya var.

Neden Troya müzikali yapmak istediniz?
Troya'yı Sultan of the Dance'ın sahneye çıktığı günlerde tasarlamıştık. Bizim için neredeyse onun kadar eski bir hayal. Yine çok görkemli dünya müzikali olacak. Antik dönemde yaşananları bizim güncel yorumumuzla ele alıncak; barış destanına dönüştürülecek. Homeros'un yazdığı İlyada destanını temel alıyoruz ama yeni araştırmaları, kazıları da takip ediyoruz, Çanakkale bölgesinde bugün yaşayan dansları çalışıyoruz, Yunanistan'da bir dans topluluğuyla da ilişkilerimiz sürüyor. 20 Yunan dansçı da olacak.

FİLMİ MERAKLA BEKLİYORUM

Hollywood da Troya'nın filmini çekiyor. Ondan etkilendiniz mi?
O haberi ilk okuduğumda biraz gerildim doğrusu. Bu bizi nasıl etkileyecek diye düşündüm. Çünkü onların Troya yorumuyla, bizim Troya yorumumuz farklı. Homeros İzmirli bir ozan, yapıtı okuduğunuzda Troyalılar'a büyük sempati beslediği doğru ama tamamen ataların kahramanlığı üzerine kurgulanmış bir şey. Biz özellikle bir Troya vurgusu yapmayacağız ama Troya'nın bir Anadolu federasyonu olduğunu, içinde 15 tane Anadolu topluluğunun olduğunu vurgulayacağız. Böyle bir tarihsel kapışma olacaktır; bu nedenle filmi ilgiyle bekliyorum.

Sahnede at olacak mı?
Bir promiyer düşünüyoruz Troya harabelerinin önünde; orada olacak. Bu şu an için tamamen düş ama o kadar da dayanıksız değil. Bakanlıkla bununla ilgili konuşuyoruz. Troya dünyanın gündemine girecek ve bakanlığın da bu konudaki düşünceleri çok olumlu. Onlar da Troya- Türkiye bağlantısının kurulması için bazı girişimlerde bulunuyorlar. Örneğin Troya filminin galasının Türkiye'de yapılması için girişimler söz konusu.

ŞİRİN SEVER

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 VIAGRA iktidarı gençlerin elinde
 Playboy'un anıları 3.7 trilyona satıldı
 Hem komünist hem milliyetçi
 Ebru'nun kapkaç önlemi
 İstanbul'a AB destekli moda okulu
 Basında 'büyük' iş kazaları
 Nikâhın kerâmeti
 Kanınız sizi ele verir
 Sevgi Sözcükleri
ESRA CEYHAN
Gır gır giren eve dırdır girmez
'Bir yengeç taşınıyor'...
GÜLSE BİRSEL
Balık burcu kadını olmak istemiyorum!
Yüzlerce zarf,...
AYŞE TÜTER
Mantar kavurması
MANTARLARI iyice yıkayın. Tencereye...
Firarın anahtarı müdürden
Ulucanlar Cezaevi'nden Antalya'ya sevk edildikleri sırada ring...
Sakat ayağının hesabını soruyor
Şahinler Dalgıç Pompa'nın sahibi Köseoğlu, ameliyatını yapan Dr.
Katili cinayeti kutlamış
ANTALYA'NIN Korkuteli İlçesi'nde otomobilinin içinde...
'Ailem her şeyden önemli'
'Ailem her şeyden önemli'
Arzum Onan kendini ifade edemediği için bugünlerde mutsuz. "Popüler...
Hülya'nın prensibi anlaşmayı bozdu
Hülya'nın prensibi anlaşmayı bozdu
PRENSİPLİDİR, titizdir, çok çalışır, organizedir, hayatındaki...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.