kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye de 'Keko'yla gendinden geçecek
İçiysen gendinden geçiysen

Almanya'da Keko marka bira üreten Kayserili'nin gözü Türk pazarında

'KÜRT BİRASI'NA İZİN İSTİYOR
AKTÜEL Dergisi, Mannheim'de "Kürt birası, içiysen gendinden geçiysen" sloganıyla Keko Export birası çıkaran işadamıyla konuştu: "Devlet kızmazsa Türkiye'de hemen yatırım yaparım."


***

Türkiye de 'Keko'yla gendinden geçecek

Almanya'daki ilk Kürt birası Keko, alkolü fazla kaçınca üretimden kaldırılmıştı. Şimdi yeniden piyasaya dönüyor. Mucidi Kayserili girişimci Akkaya, bir mani çıkmazsa 'Keko içiysen gendinden geçiysen' sloganıyla Türkiye'yi de kasıp kavuracak.

Yeniden piyasaya çıkmaya hazırlanan ilk Kürt birası "Keko" bir mani çıkmazsa "Alplerden gelen Kürt suyu" sloganıyla Türkiye pazarına da çıkacak. Aktüel dergisinin bu haftaki sayısında yer alan habere göre, yalnızca Kürt birası değil, Kürt suyu ve zeytini de Avrupa'daki Kürtler'den büyük talep görüyor. Bir süre üretimi durdurulan Keko Export adını taşıyan biranın üreticisi ise Semah Şirketi. Semah Şirketi'nin kurucusu ve sahibi Hayrullah Akkaya Alevi ve Kürt bir işadamı. Ailesi 1970'lerde Fransa'ya ilk göç edenlerden. Akkaya, şimdi Kürt birası, suyu ve zeytinini Türkiye'ye de açmayı hedefliyor. 2000 yılında ilk ürettiği Keko Export'tan tam 3.5 milyon şişe piyasaya verildi. Sert bira olduğu için yalnızca kafelerde ve barlarda satılabildi. Piyasada bu biranın hala bulunduğu belirtiliyor. Ancak evlere servis yapılamadığı için üretimi duduruldu.

LIGHTLAŞIYOR
2004'ün Nisan ayından itibaren bu kez Mannheim'da değil Dortmund'ta yeniden üretilecek. Bu kez piyasaya adı "Keko Pills" olarak çıkacak. Bir değişikliğe daha uğrayacak: 'Keko' daha light olacak. Daha önce yapılan hataya düşülmeyecek, evlere de girebilecek derecede alkol derecesine sahip olacak. Keko, Kırmançi dilinde "amca" ya da "dayı" anlamına geliyor. Hayrullah Akkaya, Diyarbakır'da köprü altlarında yaşayan biracı, şarapçı ve ayyaşlara da bu adın verildiğini hatırlatıyor. Alman radyolarında Kürt birası Keko'nun reklamı da yapılıyor: "Kürt birası Keko içiysen gendinden geçiysen. Sen de iç sen de gendinden geç."

SENTEZ KAPAĞIN ALTINDA
2004 yılında yenisini piyasaya çıkarmaya hazırlanan Kayseri Sarız'lı işadamı Akkaya, yalnızca Keko'yu değil, Kürt suyu Zelal'i de keşfetmiş. Zelal Kürtçe'de arı, saf, duru, temiz anlamına geliyor. Akkaya, Zelal'in üretimine Keko'dan iki yıl önce yani 1998'de başladığını söylüyor. Akkaya, Zelal'in kısa bir süre içinde Avrupa'nın en çok satan yabancı suları arasına girdiğini ifade ediyor. Akkaya, suyu Fransa, Almanya ve Belçika'daki kaynaklardan sağlayarak tüm Avrupa'ya yarım ve 1.5 litrelik şişeler halinde satıldığını vurguluyor. Zelal, yalnızca içme suyu değil. Mineral, meyveli ve asitli sular da dahil toplam 22 çeşit ürünü var. Hayrullah Akkaya Zelal'in Avrupa piyasasında Erikli, Hayat ve Pınar'dan daha fazla sattığını savunuyor. Keko'nun üreticisi Semah Şirketi'nin sahibi Akkaya, bu birayı üretmekten oldukça memnun. Akkaya, Keko'yla Alman, Kürt, Türkiye sentezini yakaladığın belirtiyor. "Bira bir Alman içkisi. Birada modern Kürt motifleri ve damak zevki olduğunu söylemek zor" diyen Akkaya, Keko'nun serüvenini şöyle özetliyor:

BİRA MEZOPOTAMYALI
"Biranın geçmişi Mezopotamya'ya kadar gider. Buradan hareketle ilk Kürt birasını ürettik. Buradaki Türkler zaten 'Avrupa'da Türk birası üretip satmak bir Kayserili'nin aklına gelirdi' diyorlar. Evet, neden olmasın. Hem Kürt sermayesiyle kurulmuş, hem de buradaki insanlara kendi evinde olma duygusu yaratan ürünler bunlar. İnanıyorum ki geleceği daha parlak olacak. İleriki yıllarda daha fazla Kürt esintisi taşıyan ürünler de üretebiliriz." Avrupa Birliği'ne üye olma yolunda ilerleyen Türkiye'nin yaptığı demokratik açılımlarla yeni bir noktaya geldiğini de vurgulayan Keko'nun sahibi Akkaya'nın hedefi Türkiye'- de de bir fabrika kurmak. Akkaya, uzun süredir Türkiye'de fabrika kurma ya da en azından ürünlerini satma fikri üzerinde çalıştıklarını söylüyor. Akkaya'nın favori ürünü ise Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de Keko olacak. Diyarbakır başta olmak üzere bütün Güneydoğu'da Keko'ya büyük talep olduğunu söylüyor.

GÖZÜNE BAKIYORLAR
Akkaya'nın Keko'nun Türkiye'de satışıyla ilgili çekinceleri de var: "Devlet ne der, nasıl karşılar bilmiyorum. Malum isminde Kürt geçen her şey bir risk altında. Kürtçe kursları yeni açılıyor. Bir sorun yaşamayacağımızı bilsek hemen yatırım yaparız. Bir de Türkiye'de büyük bira üreticisi şirketlerin tutumu önemli. Sizi yaşatmazlar diyen arkadaşlar var." Keko ve Zelal'in birer Kürt ürünü olarak bilinmesinin satışları artırdığını belirten Akkaya, "Ama kötü bir malı da Kürt diye kimse satın almaz. O yüzden daha iyisini yapmak amacıyla Keko Avrupa piyasasından çekildi. Yalnızca bazı marketlerde bulunuyor." Akkaya kendinden ve Keko'dan emin konuşuyor: "Biliyoruz ki Keko'- nun müşterisi Kürtler marketin önüne gidip Keko'nun gözüne gözüne bakıyorlar. Çıksa da gene içsek diye.Çok bekletmeyeceğiz. Keko yeniden piyasada olacak."
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kazandibi temasları
 'Türban laikliği zedeler'
 Sakata geldik biz emmioğlu
 Tüm Türkiye talihsiz C.'yi bağrına bastı
 Özarslaner: Bana şişelerle vurdular
 Kamuflaja tam not
 Niğde Üniversitesi'nin trafik sigortası jesti
 Taliban rehinesi, AK Parti'ye katıldı
 Çankaya, YÖK'e 'kamusalcı' üye atadı
 Belediye, bombacının cenazesini istemedi
 Hablemitoğlu dışında faili meçhul kalmadı
MEHMET BARLAS
Deniz Seki mi, Saddam mı daha erkekçe davrandı?
Biz köşe...
ALİ KIRCA
Hesaplaşma
Görünen odur ki; iki tarafın hesapta olmayan...
SAVAŞ AY
'Yurttan dertler korosu'
Gelin yazar bencilliğini bir...
ÖMER LÜTFİ METE
Kıbrıs ninnileri
Seçimde "halkın verdiği mesaj" üstüne...
REFİK DURBAŞ
Polis, kime anlatsın derdini?
Geçen cuma günü bu köşede...
MEHMET TEZKAN
CHP'de yine aynı kriterler mi?
GERÇİ henüz karar...
EMRE AKÖZ
'Caponlar'ı nasıl bilirsiniz?
KİMİ ırkçılık der, kimi...
UMUR TALU
İşte Saddam'ın ilk sorgusu (3)
Sorguda üçüncü gün. İran...
Savaşçı mı yoksa esir mi?
SADDAM nasıl yargılanacak. ABD önce "esir" dedi. Cenevre...
İşkence kasetleri izlettirilecek
AMERİKA, cumartesi günü yakalanan Irak'ın devrik lideri Saddam...
Gençlere tam not
Gençlere tam not
Terim, çoğunluğu gençlerden oluşan kadronun, ortaya koyduğu futboldan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.