kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Irak pokerin sonu

Tikrit'e pek de uzak olmayan El Daur Köyü yakınlarındaki bir çiftliğin yerin 7 metre altındaki bodrum katında, saçı-sakalı birbirine karışmış, gözlerinin feri sönmüş, yorgun ve ölümden korkan bir ihtiyar... Oysa aynı adam daha 10 ay önce şimdi ABD kuvvetlerinin karargâhı olan sarayının balkonundan gururla elindeki Kalaşnikof'la havaya ateş açıyordu. Gözlerinde çakan gurur, acımasızlık karışımı şimşeklerle... Nerede o Saddam, nerede bu Saddam... Bu iki farklı görüntü aslında aynı sonuca götürüyor: Diktatörler ölüm korkusunu yenmek için insanları gözlerini kırpmadan ölüme gönderiyorlar. Akıl hastanelerine kapatılmaları gereken insanlara başkanlık saraylarında sınırsız güç sunulursa, ülkelerin toplu mezarlara dönüşmesi, toplumların da köleler yığını haline gelmesi kaçınılmaz olur.

Seçim bitti beyler
Gelelim, Saddam'ın yakalanmasının sonuçlarına... Sünni kesimdeki tahmin edilebilir öfke, intikam duygularının yoğunluğu nedeniyle, Irak'taki direniş ve terör eylemleri ilk günlerde tırmanışa geçebilir. Ancak bu saman alevi söndürüldükten sonra ABD, İngiltere ve onlara el veren 30'u aşkın koalisyon ülkesinin işinin kolaylaşacağını söylemek için falcı olmaya gerek yok. Hatta, bugüne kadar çekingen davranan bazı ülkelerin artık daha kolay karar vermeleri de beklenebilir. Nitekim Güney Kore bunun ilk işaretini verdi; Saddam haberi duyulur duyulmaz Irak'a 3 bin asker göndereceğini açıkladı. Başta ABD Başkanı Bush ve İngiltere Başbakanı Blair olmak üzere koalisyon liderlerinin Irak kâbusu rüyaya dönüştü. Göreceksiniz; popülariteleri hızla tavana gidecek. Tabii bu da özellikle Bush için 2004 Kasım'ındaki seçimlerin "çantada keklik" olması demek. Sıfır yanılma payıyla iddia ediyoruz; ABD seçimlerinin sonucu dün Bağdat'ta Paul Bremer'in ünlü "Bayanlar, baylar, onu yakaladık" yakaladık" açıklamasıyla ilan edildi. Bush'un ikinci dönemi dünyaya hayırlı olsun. Oysa Demokratlar ne güzel Bush'u gagalayıp duruyorlardı. Örneğin, Clinton döneminin etkin Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, daha bir gün önce Beyaz Saray'ı "Savaş sonrası için hiçbir plan hazırlamamak"la suçluyor, "Bu zorunluluktan değil, tercihten doğan bir savaş" diye kükrüyordu. Demokrat Parti'nin seçim yarışındaki en güçlü ismi Howard Dean daha da ileri gidip Bush'a "aptal" diyordu.

Kuzey'in hediyesi
Celal Talabani'nin peşmergelerinin de katıldığı 600 askerli operasyon tüm bu zehir zemberek demeçlerin içini boşaltmaya yetti. Nusret Resul Ali komutasındaki aynı peşmergeler, Ağustos ortasında yine ortak operasyonda Saddam'ın sağ kolu Taha Yasin Ramazan'ı da yakalayıp Bremer'e teslim etmişlerdi. Bu işbirliğinin elbet bir ödülü olacak: Irak'ta kuzey bölgesi artık "dokunulmazlık" kazanmış oldu. Bu da bir başka önemli sonuç... Ya bundan sonrası? Tarihin en büyük insan avlarından biriyle Saddam'ı ele geçiren koalisyon güçleri şimdi, Irak'ta direnişin son komutanı olduğu söylenen -Şırnak asıllı- İzzet İbrahim El-Duri'nin peşine düşecekler. Ancak ABD halkının değil, Tanrı'nın isteğiyle başkanlığa getirildiğine inanan Bush, bu "misyon" unun gereğini tam yapmak için gözlerini Afganistan'a çevirecek: Namlunun ucunda Usame Bin Ladin ile Eyman El Zevahiri var. Yine iddia ediyoruz; ABD seçimleri öncesi onlar da ele geçirilecek. Ölü ya da diri... Şu sıralar Kuzey Caroline'daki Fort Bragg'ta ABD özel güçleri Task Force 121'in, İsrailli uzmanlardan insan avı eğitimini boşuna mı aldığını sanıyorsunuz? Saddam, yani "Maça Ası" deste dışı kaldı, oyunun sonu geliyor beyler...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 40 katır da iyi, 40 satır da   / 14-12-2003
 Gerçek çıplak dolaşır   / 13-12-2003
 Laik devlet manifestosu   / 12-12-2003
 Kamuoyu vizesi şart   / 11-12-2003
 Tarihi bir gün   / 10-12-2003
 Sokaktaki sahipsiz yıldızlar   / 09-12-2003
 12 - 13 - 14... Ve sonrası   / 08-12-2003
 Yukarımızda neler oluyor   / 07-12-2003
 Düş kırıklığı   / 06-12-2003
 Topal demokrasi   / 05-12-2003
AHMET HAKAN COŞKUN
Bir anlık acıma hissi
Tam içimden bir "acıma" hissi...
BALÇİÇEK PAMİR
Kuran kurslarına yeni isim arıyor
BAŞKAN Bardakoğlu...
ERDAL ŞAFAK
Irak pokerin sonu
Tikrit'e pek de uzak olmayan El Daur...
ÖMER LÜTFİ METE
Manda duygusuna hoşgörü
Mustafa Kemal Sivas Kongresi'nde...
EMRE AKÖZ
Deniz Seki'nin hatası
POPSTAR yarışmasını önemsiyorum...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Diktatörler titresin
Bugün Iraklılar için en mutlu gün.
SANAL PORTAKAL
SANAL PORTAKAL
Trabzonspor'a ilk golü ikram eden De Boer, bitime doğru bir de...
Yazıklar olsun
Yazıklar olsun
G.Saray'ın durumunu maç öncesi stat hoparlörlerinden çalınan Gencebay...
Erdoğan: Halk bizden estetik politika istiyor
Erdoğan: Halk bizden estetik politika istiyor
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, 28 Mart yerel seçimlerinin startını...
ANAP'ta ağır toplar çekildi, yeniler geldi
ANAP'ta ağır toplar çekildi, yeniler geldi
NESRİN Nas'ı genel başkan seçerek kadın liderle yola devam...
Yeni timle Kızıl Şafak Operasyonu
KIZIL Şafak adı verilen Saddam operasyonunu, eskisinin...
SABAH pansiyonu da tamam
SABAH pansiyonu da tamam
Bingöl'de 1 Mayıs depreminin ardından yıkılan yatılı bölge okulunun...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.