kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
 

Samarra'da ne oldu?

Orası neresi? Yani, bize ne! Ne olduysa oldu. Kim bilir, yazı belki de yukarıda başlamış ve bitmiştir; bundan sonrası lüzumsuzdur. İlgiden yoksun bilginin, meraktan yoksun bilmişliğin, tercümeci-şişirmeci ve sadece "bana dokunan yılan"la kifayet eden bir gazetecilikle kuşatılmış okurluğun, seyirciliğin içine nüfuz etmek belki zordur. "Samarra'da ne olduğunu" sormanın da, cevap aramanın da, bu arayıştan sonuçlar çıkarmaya çabalamanın da gündelik hayatımıza bir neması yoktur!

***


Yine de birileri sormalı. ABD'de bile sorulurken, Türkiye medyasının bir kısmının sunduğu kadarıyla, "ABD askeri ile Saddam direnişçileri Samarra'da çarpıştı... İntikam günü: 54 Iraklı öldü" sözde-haberiyle yetinmek ayıptır çünkü. 2x2 terörist saldırıda hemen hemen aynı sayıda insanını kaybederek sarsılan bir toplum, yanı başındaki "intikam günü"nün ne menem bir şey olduğunu merak etmek zorundadır. "Terörist saldırıda ölenler" ile "askeri saldırıda ölenler" arasında, hangi açılardan, hangi pozisyonlardan bakarak nasıl ciddi bir ayrım yapacağımızı... Lanetlediklerimiz-lanetlemediklerimiz arasına, yakınlık-uzaklık, kendi toprağımız-elalemin toprağı dışında, insani açıdan nasıl bir ölçüt koyacağımızı bulabilmek gerekir bazen. İlk gün, ateş emrini veren ABD'li komutanın ağzını da neredeyse yaya bırakarak o başlıkları atıp haberleri "öyle" verenleri, ölenlerin çoğunun, pek çoğunun sivil olması ilgilendirir mi? Öyle olup olmadığını merak etmenin, bunu öğrendikten sonra içinin titremesinin bir kıymeti harbiyesi olamaz mı? İçimizde, hissiyatı ayrımsız bir insan büyütmenin, bunu gazeteci, bunu vatandaş, bunu devlet kılabilmenin hiç mi değeri yoktur? Hiç mi gereği yoktur!

***


ABD'de bir kısım medya, Samarra'da ateş açanlar arasında bulunduğu öne sürülen bir askerin emekli bir albaya yolladığı elektronik mesajı yayınladı. Diyordu ki: "Öldürdüklerimizin hepsinin düşman gerillalar olduğundan emin olabilseydim kendimi rahat hissedecektim; ama öyle değil. Herhalde birçok Iraklıyı daha aleyhimize döndürdük. Çukurdan çıkmaya çabalarken, kendimizi daha derine gömdük." İşgal ettikleri topraklarda, direnişçi filan bir yana, rahatça sivilleri katledebilenler, bunu "terörle mücadele" olarak tanımlayacak... Terörün vahşetini henüz yaşamış ve ölmüş sizi de, "kan kardeşi" olarak, o tarifin kanına, irinine, vahşetine ortaklığa davet edecek... Sivilleri katleden bir "terörle mücadele" nin içine, "sivilleri öldüren terör"e muhatap kalmış sizi de iteklemek isteyecek... Ve siz yuvarlanıp oraya oturacaksınız; Samarra'da ne olduğunu, neden öyle olduğunu hiç merak etmeden. Hindisiyle işgal ordusunu kutsadığında, Bush, "Askerlerimizin teröristlerle burada savaşması sonucu biz ABD'de terörden korunuyoruz" demişti; tam Türkiye dört saldırıyla kana, acıya, dehşete boğulduktan hemen sonra. "Utanmaz" diyemedik; "küstah" diyemedik! Aval aval baktık hindiye.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ecevit’in sır dolu mirası!   / 05-12-2003
 Samarra'da ne oldu?   / 04-12-2003
 Bir hayalet terör şefi   / 03-12-2003
 Barbarların İstilası   / 02-12-2003
 Nazar etme ne olur!..   / 01-12-2003
ERDAL ŞAFAK
Yukarımızda neler oluyor
ABD'nin sözünü sakınmayan...
MEHMET BARLAS
Bazı olaylar, susarak ve seyrederek geçiştirilemez!
Cuma...
ALİ SAYDAM
Kapalı kutu kendini halka açtı
Daha önceleri kendisini...
İLKER SARIER
Bursa’da Renault, Savaş Ay ve biz
Cuma günü SABAH...
MEHMET TEZKAN
Önce işini iyi yap sonra karşıdan bekle
DİYELİM ki bir...
UMUR TALU
Hayvanlık bunun neresinde!
Yazar Simeon Strunsky,...
Michael’in taciz alışkanlığı 10 yıl önce de varmış
ABD'DE çocuklara cinsel tacizde bulunmakla suçlanan ve...
Rus medyası: Devlet kontrolü kaybetti
RUSYA'NIN Kuzey Kafkaslar bölgesinde, Çeçenistan sınırına yakın...
İZMİR HAVASI
İZMİR HAVASI
Seyircisini üst üste ikinci kez mutlu eden siyah-beyazlı takımda...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.