kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Muharrem Sarikaya @ SABAH
 

Gül'den El Şara'ya gece yarısı telefonu

İSTANBUL'daki patlamalarla ilgili olarak Ankara'da da yürütülen operasyon ve soruşturmalar sırasında polis çok önemli bilgilere ulaşılıyor. Ankara polisi, patlamalarla doğrudan ilişkili 8 isim tespit ediyor. Bu isimlerden 6'sının Suriye'de, 2'sinin de Türkiye'ye komşu bir başka ülkede olduğu kesinleştiriliyor. Önce ne yapılabileceği üzerinde duruluyor. Yapılan kısa bir müzakere sonucunda durumun Dışişleri Bakanlığı'na bildirilmesinin yararlı olacağı sonucuna varılıyor. 22 Kasım Cumartesi günü saatin çok geç olmasına rağmen, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e durum iletiliyor. Gül, bilgilerin hemen kendisine ulaştırılmasını istiyor. Üst düzey bir emniyet mensubu Gül'e bilgileri ulaştırıyor. Gül de bu aşamada Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El-Şara'yı telefon ile arıyor. Saatler gece yarısı 01.00'e gelirken Gül, ElŞara ile telefon temasını kuruyor. Kısa bir sohbetten sonra Gül konuya giriyor. İstanbul'daki olayları gerçekleştiren 6 kişinin Suriye'de bulunduğunun tespit edildiğini söylüyor. Bu kişilerin yakalanıp Türkiye'ye teslim edilmesini istiyor. Gül, olaya karıştıkları tespit edilen kişilerin isimleri ve kimlik tanımlamaları ile ilgili bilgilerin Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nden elde edilebileceğini de belirterek El-Şara'dan yardımcı olmasını rica ediyor. El-Şara, konuyla bizzat ilgileneceği sözünü veriyor ve "En kısa sürede yakalayıp Türkiye'ye teslim edileceklerinden emin olabilirsiniz" güvencesini veriyor.

Bilgilendirme sıkıntısı
Suriye güvenlik birimleri ertesi gün Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Şam Büyükelçiliği'ne ulaştırılan 6 kişiye ilişkin bilgileri Büyükelçilik'ten alıyor. Bu aşamada ilginç bir gelişme yaşanıyor. Jandarma Genel Komutanlığı, Suriye yetkililerinden bazı kişilerin yakalanması ile ilgili talepte bulunulduğu haberinin ulaştığını, bu konuda neden kendilerinin bilgilendirilmediğini soruyor. Jandarma Genel Komutanlığı, Türkiye ile Suriye arasında imzalanan Adana Mutabakatı gereği, iki ülke arasındaki suçluların takibi ve teslimi konusunda yetkilinin kendisi olduğunu anımsatıyor. Bunun üzerine bilgiler Jandarma Genel Komutanlığı'na da ulaştırılıyor.

'Üç gecedir uykumuz yok'
Görüşmelerinin üzerinden üç gün geçtikten sonra bu kez telefon eden El-Şara oluyor. El-Şara, Türk Büyükelçiliği'nden gerekli bilgilerin alındığını belirterek şöyle diyor: "Üç gün, üç gecemiz uykusuz geçti. Bir gün dahi uyumadan takip ettik ve hepsinin yerlerini tespit ettik. Bunları yakalanıp Türkiye'ye teslim edilecek." İki bakan karşılıklı olarak birbirlerinin bayramını kutlayıp telefonu kapatıyor. Sonuçta aranan kişilerden Hilmi Tuğluoğlu ve Leyla Tuğluoğlu'nun arasında bulunduğu 20 kişinin yakalandığı, bunların teslim edileceği, Türkiye'nin Adana Mutabakatı gereği Şam'da bulunan Türk güvenlik ataşesine iletiliyor. İlginçtir, başlangıçta Şam ile yapılan temastan Jandarma Genel Komutanlığı'nın haberdar olmaması gibi, bu kez de bu kişilerin yakalandığı ve Türkiye'ye teslim edileceğinden Emniyet'in haberi olmuyor. Hatta, bu kişilerin ele geçirildiği ve Türkiye'ye gönderildiğini Emniyet Genel Müdürlüğü basının da bilgi sahibi yapıldığı dakikalarda öğreniyor.

Suriye'nin tavrı
Suriye, 20 Ekim 1998 yılında imzalanan Adana Mutabakatı'ndan bu yana Türkiye ile terör konusunda işbirliği yapma kararlılığını bir kez daha sergiliyor. Bu durum hükümette memnuniyet yaratıyor. Suriye, dün sonunda Erdoğan hükümetinin de adını açıklamaya karar verdiği El Kaide'ye karşı durduğunu Türkiye üzerinden göstermeye çalışıyor. Ancak bu durum El-Kaide militanlarının Suriye'de cirit attığı gerçeğini de yok etmiyor. Bir süre önce Suriye'de bulunan El Kaide'nin önemli bir isminin Kuzey Kore'den nükleer füze almak için yaptığı girişim batılı gazetelerin manşetlerinde yer alıyor. Türkiye ile işbirliği Suriye'ye teröre karşı mücadele ettiğini dünyaya göstermesi açısından iyi bir örnek teşkil etse de, bunun sürekliliğinin geleceğini kanıtlaması için de başka örnekleri de yaşanması gerekiyor.

MUHARREM SARIKAYA
Gül'den El Şara'ya gece yarısı telefonu
İSTANBUL'daki...
YAVUZ DONAT
Welcome package...
Almanya'da, federal hükümetin...
 atv 16.30
"Kaç Para"
 Show TV 16.00
"Türk Sineması"
 Star 16.50
"Süper Kahramanlar"
 Kanal D 16.10
"Knor Lezzet Kulübü"
 TRT 1 16.00
"Ayrılsak da Beraberiz"
 TRT 1 17.05
"Afacanlar"
Diyabet onlar için de büyük bir tehlike
Yetişkin hastalığı olarak bilinen diyabette yaş ortalaması giderek...
Asprey’i yeniden dirilten adam!
Mücevher ve deride İngiltere’nin en ünlü firmalarından biri olan...
Arhan kardeşlerin örnek dostluğu
Arhan kardeşlerin örnek dostluğu
‘Bir İstanbul Masalı’nın iki yakışıklı oyuncusu Mehmet Aslantuğ ile...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.