kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Philips, ampulleri geri çağırdı, ya markasızlar?
Ampulde saygı ışığı

TÜKETİCİYE saygının son örneği Philips oldu. Firma, Softone 6 yıl tasarruflu ampul türlerinde imalat hatası olduğunu duyurdu, satılanların adreste değiştirileceğini açıkladı.

***

Philips, ampulleri geri çağırdı, ya markasızlar?

Philips, ‘Softone 6yr’ tasarruflu ampulleri, elektrik aksamında yangına neden olabileceği ihtimaline karşı topluyor ve uyarıyor: Tasarruflu ampulde standartlar çok daha önemli.

GEÇTİĞİMİZ günlerde gazetelerde Philips Aydınlatma Grubu'nun bir ilanı yer aldı. Tam da bayram tatiline rastladığı için gözden kaçmış olma ihtimali yüksek. Philips, "Önemli Duyuru" başlığıyla eylül ayında satışa sunduğu üç ampul türünün iade edilmesini istiyordu. Philips Softone 6 Yıl Enerji Tasarruflu Ampullerin, düşük bir olasılıkla da olsa içindeki elektrik aksamın aşırı ısınması sonucu kısa süreli yangın tehlikesini de içeren emniyetsiz bir durum ortaya çıkabileceği belirtilen duyuru şöyle devam ediyordu: "Philips, bundan kaynaklanabilecek her türlü riski ortadan kaldırma düşüncesiyle piyasadan tüm ürünleri toplatmaya karar vermiştir. Yapılan kapsamlı testler bu ampullerin bazılarının plastik kısımlarında oluşan kararma ve delinme nedeniyle kullanıma uygun olmadığını göstermiştir. Bu durumda kısa süreli bir yangın tehlikesi meydana gelebilir." Philips, duyuruda ampul türlerini fotoğraflarıyla birlikte yayınlayarak, 0800 261 33 02 no'lu ücretsiz tüketici danışma hattının aranmasını istedi. Konuyla ilgili olarak Philips'in Ürün Müdürü Erhan Güngör ile görüştük. Güngör, eylül ayı sonunda satışa sunulan ürünlerden şu anda piyasada yaklaşık 700 adet bulunduğunu belirterek, "Bayram sonrası ilk iş günü ve bizi 20 tüketici aradı" dedi. Güngör, şu bilgileri verdi: "Ürünün kullanım ömrü 6 yıl. Ancak 6 yılın sonunda böyle bir sorun çıkma ihtimali var ve o da binde bir. Ama Philips tüm dünyada aynı anda satışı durdurarak satılan ürünleri geri toplamaya karar verdi. Softone 6yr'nin 12 W, 15 W ve 20 W'lik üç ürününü geri alıp yerine hemen hemen aynı parasal değerde ve tasarruflu olma özelliğini taşıyan (13 milyon
TL) ULC ürünleri vereceğiz. Tüketicinin yorulmasına da gerek yok, biz kuryeyle adreslere gidip değişimi gerçekleştireceğiz."

SORUN NEREDE?
Tasarruflu ampullerin içinde, normal ampullerde olmayan elektronik devreler var ve gaz teknolojisi kullanılıyor. Bu devrede kullanılan parçalardan biri ısınınca duyda kararma yapıyor, delik açılıyor ve bu, yangına neden olabiliyor. Bu aksaklık kullanılan elemanların kalitesiyle ilgili, dolayısıyla dışarıdan anlaşılamıyor. Philips'te yapılan testlerde bu aksaklığın farkedilmesi ve ürünün geri çağrılması tüketiciye yaklaşım açısından çok olumlu bir örnek. Ancak bu örnek, tasarruflu ampullerle ilgili başka bir tehlikeye daha dikkat çekiyor. Piyasa, son yıllarda Uzakdoğu'dan gelen çok ucuz ampullerin akınına uğradı. Bunların içinde klasik tipte olanların yanında 'tasarruflu' olma özelliği taşıyanlar da var. Yani bir ampule tasarrufu öğretirken yüklenen risk, kaliteli üretimi ve standartlaşmayı da zorunlu kılıyor. Nitekim dünya devi Philips de bu ürünleri TSE kapsamına aldırmak için çalışıyor. Kıssadan hisse, normal ampuller bir yana, hiç olmazsa tasarruflu ampul alırken markanın güvenilirliğini sorgulamak gerekiyor.

Esen Evran

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Bilgin: BDDK yeniden saygınlık kazanacak
 Ekonomi şoklara karşı çok hassas
 Borsa ceza kesti
 Euro arayı açtı
 Japonlarla nikah Borsa’da olacak
 Oyak Bank’ta kan değişimi
 Otogar’ın bahçesi mi, otopark mı?
 EMAR, şikayetçi müşteriyi tatile gönderiyor
 Ekonomi şoklara karşı hassas
 50 milyar $’a dayanır
 ‘Serdengeçti hangi ülke ekonomisini yönetiyor?’
 Oğuz Satıcıkimi suçladı?
 Otomotiv yinerekor kırdı
 Otomobil firmaları ile AB bastırdı, ABD çelik vergisini...
 HSBC yaraları sarmak için kampanya başlattı
 Boeing’de deprem: Şirketin CEO’su Phil Condit istifa etti
YAVUZ SEMERCİ
İmarzedeleri kandırmayın
İmar Bankası'na para yatırmış...
İLKER SARIER
Leblebici ile baharatçı farkı
Terör üzerine o kadar...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Banka Kanunu değişirken borsayı kurtarma fırsatı...
Diyabet onlar için de büyük bir tehlike
Yetişkin hastalığı olarak bilinen diyabette yaş ortalaması giderek...
Asprey’i yeniden dirilten adam!
Mücevher ve deride İngiltere’nin en ünlü firmalarından biri olan...
Arhan kardeşlerin örnek dostluğu
Arhan kardeşlerin örnek dostluğu
‘Bir İstanbul Masalı’nın iki yakışıklı oyuncusu Mehmet Aslantuğ ile...
Yaşam mühendisleri
Yaşam mühendisleri
Cefi Kamhi ile Aksel Goldenberg'in "Yasha" adında ortak bir şirket...
IMKB
E: 16,242 D:% 1.46
DOLAR
S: 1,464,000 D:% 0.77
EURO
S: 1,755,000 D:% 0.80
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.