kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



Loizidu davası için çare aranıyor

Avrupa Konseyi ile Türkiye arasında kriz yaratan "Loizidu davası", 1 hafta daha ertelendi. Kıbrıslı Rum Titina Loizidu'ya faiziyle birlikte 1 milyon 100 bin dolar tazminat ödemeye hazır olduğunu belirten Türkiye, AİHM'in, Loizidu'nun evine ve topraklarına geri dönmesinin garantiye alınması yönündeki kararının, "2005 sonuna kadar ertelenmesini ve emsal teşkil etmemesi" yönünde karar alınmasında ısrar ediyor.

Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi toplantısında İngiltere ve Hollanda, Türkiye'ye destek verirken, Almanya ve Fransa "AİHM kararlarına gölge düşürmemek" adına Türkiye'den bir an önce tazminatı ödemesini istiyor. Alınan bilgiye göre, 1 hafta sonrası için geliştirilen planda, Ankara tazminatı ödeyecek, Konsey de, kararın ikinci bölümünü 2005'e kadar erteleyecek.

Ancak bu formüle ne Ankara, ne de Atina sıcak bakıyor. Türkiye tazminatı ödemezse, Avrupa Konseyi, Türkiye'nin tam üyeliğini askıya almaya kadar uzayacak bir dizi yaptırım ve karar alabilecek.

AİHM Yargıcı; Pazarlık olmaz
Ankara'nın Loizidu davasındaki tavrını SABAH'a değerlendiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türk Yargıcı Rıza Türmen, AİHM'in bağımsız bir mahkeme olduğunun altını çizerek şunları söyledi "Ankara'nın, Louzidu davasının, emsal olmaması yönündeki önerisi, hukuki değil. Konsey de, AİHM'e, Loizidu davasını diğer başvurular için emsal almayın, diyemez. Bunun emsal oluşturup oluşturmayacağına AİHM karar verir. Avrupa Konseyi, AİHM kararlarını yürütmekle yükümlüdür. Nasıl yürüteceğine, yerine getirmeyenlere nasıl yaptırım uygulanacağına Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde Konsey karar verir. Türkiye'nin bu yöndeki önerilerini kabul eder veya etmez, ancak Konsey mahkeme adına, 'bundan sonra böyle karar çıkmayacak veya bu karar diğerlerine emsal olmayacak' diyemez."

Ersan ATAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır