kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



Onlar için bir çift çorap alın

Kapasitesi 50 olmasına rağmen 62 engelli çocuğa yatılı hizmet veren Zeytinburnu Zihinsel Özürlü Çocuklar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, uzanacak yardım elini bekliyor. İhtiyaçların başında çamaşır ve çorap geliyor...

Reyhan bizi kapıda karşılıyor. Ardından kırmızı saçlı kız, Elif beliriyor. Hemen elimizi tutuyorlar. Bahçelerini, yemekhanelerini gezdirerek arkadaşlarının yanına götürüyorlar bizi. Ayşe, bakıcı annesinin aldığı Barbie çantasının içindekileri tek tek anlatıyor. Bir köşede parmağını emen küçük bir kız gözümüze çarpıyor. Adı Kader. Ağlamaya başlıyor. Ama kucağımıza aldığımızda gözyaşları diniyor. Onlar, İstanbul'un devlete ait tek özürlü çocuklar yuvasının çocukları. 7 milyon özürlünün yaşadığı Türkiye genelinde özürlülere 30 yuva ile hizmet veriliyor.

Zeytinburnu Zihinsel Özürlü Çocuklar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde çalışan psikolog Cafer Çataloluk, 62 engelli çocuğa 46 personelle hizmet verdiklerine dikkat çekerek, "Avrupa'da iki çocuğa bir personel bakarken, bizde Türkiye genelinde 20 engelli çocuğa ancak iki kişi düşüyor. Sadece İstanbul'da burası gibi en az 7 kurum daha açılması gerekiyor. Kimbilir, evde zor şartlarda büyütülen daha kaç çocuk var?" hatırlatması yapıyor.

TERK EDÄ°LÄ°YORLAR
Yuvada bulunan 62 çocuğun yüzde 50'sinin sokağa terk edildiğini, yüzde 25'inin evlilik dışı, yüzde 25'inin ise parçalanmış aile çocukları olduğunu vurgulayan Çataloluk, çoğunun geçmişini dahi bilmediklerini belirtiyor. Genellikle ailelerin özürlü bir çocuğu sahip olmayı kabullenemediklerini anlatan Çataloluk, şöyle konuşuyor "Aileler çocuklarını geri istemiyorlar. Engelli bir çocuğun bakımı oldukça pahalı. Ancak en önemli sorun toplumun bu çocukları ve ailelerini dışlaması. Çaresiz kalan aile ya çocuğu terk ediyor, ya da bodruma kapatıp bağlıyor."

Sevgi açlığı içindeki engelli çocukların en büyük ihtiyacının ziyaretçiler olduğunu vurgulayan Çataloluk, insanların bu çocuklar için kültürel ve sosyal organizasyonlar düzenleyebileceklerini belirtiyor. Çatololuk, ayrıca çorap, iç çamaşırı, deterjan ve giyim ihtiyaçları olduğunu da ekliyor.

Kadersiz doÄŸdu
Merve, dört yaşında. Annesi 16 yaşındayken evlilik dışı hamile kalmış. Babası Merve'yi kabul etmeyince, henüz 1 yaşındayken Bahçelievler Çocuk Yuvası'na verilmiş. 1.5 yaşına geldiğinde ise minik Merve'de gelişim geriliği tespit edilerek Zeytinburnu Zihinsel Özürlü Çocuklar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirilmiş. Yapılan tespit ise çok acı, minik Merve erken yaşlarda ailesinden ayrılması, uyarıcı yoksunluğu ve yuvada kalması nedeniyle zihinsel ve bedensel olarak gerilemiş. Şimdilerde uygulanan rehabilitasyon sonucunda çevresine gülücükler dağıtıyor.

Zeytinburnu Zihinsel Özürlü Çocuklar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi 0212 582 18 10

Pınar ŞENGÜL - İnci DÖNDAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır