kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



Türkler temizlik kağıdı kullanmayı sevmiyor

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin araştırmasına göre, Türkiye'de kişi başına temizlik kağıdı kullanım oranı yılda sadece 800 gram

Temizlik kağıdını 110 ülkeye ihraç eden Türkiye'de, yıllık kişi başına düşen tüketim miktarı sadece 800 gram. Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin (OAİB) raporuna göre, temizlik kağıdı tüketimi Avrupa ülkelerinden bir hayli düşük olan Türkiye, İslam ülkeleri arasında da, Tunus'un ardından 7. sırada yer alıyor.

İslam ülkeleri arasında Lübnan, yıllık kişi başına 7.8 kilogram ile ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 6.3 kilogramla Birleşik Arap Emirlikleri, 4 kilogram ile Malezya, 3.6 kilogram ile S. Arabistan, 1.4 kilogram ile Suriye, 1.1 kilogram ile Tunus izliyor.

ÜRÜNÜ GEÇ TANIDIK
Türkiye'de yeterince temizlik kağıdı kullanılmadığı vurgulanan raporda, temizlik kağıdının en çok tüketilen çeşidi olan tuvalet kağıdında yıllık kişi başına tüketimin 4 rulo, kağıt havlu tüketiminin ise 1 rulo olduğu kaydedildi.

Avrupa'da yıllık kişi başına kağıt havlu tüketiminin Türkiye'den 19 kat daha fazla olduğu ifade edilen raporda, Türkiye'de toplam nüfusun sadece yüzde 8'inin kağıt havlu kullandığına işaret edildi. Türkiye'de tuvalet kağıdı tüketiminin düşük kalmasında ekonomik nedenlerin yanı sıra bu ürünün Avrupa'dan 20 yıl sonra Türkiye'de tanınması olarak gösteriliyor.

Türkiye'de 1996 yılında 61.5 bin ton olan temizlik kağıdı satış miktarı, 2001 yılında 68.6 bin tona kadar yükseldi. 2002 yılı ocak-eylül döneminde ise 61.3 bin ton oldu.

Ä°HRACAT AÄžIRLIKTA
Türkiye'de temizlik kağıdı pazarında en büyük payı yüzde 46'lık payla tuvalet kağıdı alırken onu, yüzde 25'lik payla kağıt peçete takip ediyor. Türkiye'nin temizlik kağıdı ihracatının 82 bin ton olduğu ifade edilen raporda, ihracat değerinin 122 milyon dolara ulaştığı kaydedildi. En fazla ihracat gerçekleştirilen ülke olan İsrail'i, Güney Afrika Cumhuriyeti, Romanya ve İngiltere izledi.

Türkiye'nin, temizlik kağıdı ithalatı ise 37 milyon dolara ulaştı. Raporda, dünya temizlik kağıdı ihracatının 10 milyar dolara ulaştığı, ihracatta en büyük payı alan ülkelerin sırasıyla Almanya, ABD, İtalya, Fransa ve Kanada olduğu kaydedildi. Raporda 2001 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kişi başına en çok temizlik kağıdı tüketen bölgenin 24 kilogram ile Kuzey Amerika olduğu, bu bölgeyi Batı Avrupa, Latin Amerika ve Çin'in takip ettiği ifade edildi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır