kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



Letonya'yı dijital ligde de geçemedik

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin hazırladığı dijitalleşme oranı sıralamasında Türkiye, yetmişinci sırada yer alabildi ve ancak üçüncü grup ülkeler arasına girdi

Türkiye, bilişim sektörünün hızla geliştiği dünyada yerini almakta gecikiyor. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin (ITU) yaptığı araştırmaya göre, Türkiye dijitalleşme oranında dünyada 110 ülke arasında ancak 70. olabildi. ITU, dijitalleşme oranını, her ülkedeki telekomünikasyon altyapısı, internet erişimi, bilgisayar, mobil ve sabit telefon sahipliği, eğitim, hizmetlere erişim kolaylığı, bilgi üretimi ve tüketimini esas alarak hesapladı. Kuruluş, bu oranı baz alarak ülkeleri dört lige ayırdı. Bilişim sektörününün birinci liginde (High Acess) yer alan bir başka değişle yüksek dijitalleşme oranına sahip ülke sayısı 25. Bunların arasında da ilk sırayı İsveç alıyor. İkinci ligde (upper Access) yer alan ülke sayısı ise 40. Türkiye'nin de yer aldığı üçüncü lig (Medium Acess)'te ise 47 ülke yer alıyor. Türkiye kendi liginde beşinci sırada yer alıyor. 4. Lig'de (low Acess) ise, 48 ülke yer alıyor.

Bilişim sektöründe lider olan ve özellikle mobil iletişim ile internet teknolojilerinin kullanımının yüksek olduğu ülkeler 1. Lig'de yer alıyor.

Bu ligde Batı Avrupa, Kuzey Amerika, Japonya, Tayvan, Singapur gibi Asya ülkeleri yer alıyor. Sıralamada Slovenya gibi internet erişimini ulusal hak olarak kabul ederek 1. Lig'e girmeyi başaran sürpriz ülkeler de var.Avrupa Birliği sürecindeki Türkiye ile AB'ye girmesi kesinleşen 10 ülke karşılaştırıldığında Türkiye, dijitalleşme oranında 10 ülkenin gerisinde kaldı. Bu ülkeler arasında Slovenya'nın dışında Estonya yirmisekizinci sırada yer aldı.

BİLGİSAYAR SAHİPLİĞİ
Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin hepsi ilk iki ligde yer alırken Türkiye, aday ülkeler arasında bile en alt basamakta yer alıyor. Türkiye'de bilgisayara sahip olma oranı iyimser tahminlere göre yüzde 5. İnternet erişimi oranının ise yüzde 4 olduğu tahmin ediliyor. Dijitalleşmede geri kalan ülkeler sanayi üretimi, ticaret ve eğitim alanında da geri kalmaya mahkum oluyor. Türkiye kalkınma için tüm sektörlerin gelişiminde doğrudan etkili olan bilgi ve telekomünikasyon teknolojileri konusunda temel adımları atmak zorunda. Geçtiğimiz yıl bilişim sivil örgütleri tarafından düzenlenen Bilişim Şurası ve ekim ayında TÜBİSAD tarafından hazırlanan raporda benzer durumlar vurgulanmış ve hükümetten acil önlem alması istenmişti. Sektörün çalışmaları da yetersiz. Uluslararası firmaların egemenliğine bırakılmış, rekabetten yoksun bir sektöre sahip bir ülkede ulusal politikaları belirlemek için ciddi adımlar atılamıyor. Firmalar kotalarını tutturmaya çalışmaktan uzun vadeli çalışmalar için kaynak yaratamıyor.

ÃœLKE POLÄ°TÄ°KASI YOK
Türkiye'nin bilgi ve telekomünikasyon teknolojileri konusunda politikadan yoksun. Bu konuda ortak politika üretilmiyor. Birkaç milyon dolar yatırımla artırılacak internet erişimi Türkiye'de çok pahalı ve lüks bir hizmet olarak sunuluyor. Türk Telekom'un bu konuda tek başına adım atması çok zor. Bu konuda her ülkede olduğu gibi siyasi kararlar almak gerek.

ORAN NASIL HESAPLANDI?
Dijitalleşme oranı her ülkedeki telekomünikasyon altyapısı, internet erişimi, bilgisayar, mobil ve sabit telefon sahipliği, eğitim, hizmetlere erişim kolaylığı, bilgi üretimi ve tüketimi esas olarak alınıyor.

Telefon değil daha fazlası elinizde
Taşıdığımız telefonun yeteneklerinin neredeyse sınırsız olduğunu düşünün. Hafıza kartı takılarak, müzik, melodi ve resim taşıma kapasitesini sürekli artırabileceğiniz bir telefon hayal edin. İşte Nokia 6600'ın özelliklerinin bir kısmını öğrenmiş olursunuz. Nokia 6600 akıllı telefon serisinin en yeteneklisi. Ekran kalitesi oldukça yüksek. Kablosuz erişim özelliği veya hafıza kartları sayesinde bilgisayar olmadan çektiğiniz resimlerin yazıcıda basabilirsiniz. Oyunlar ofis ve e-postalarınıza da Nokia 6600'dan erişebiliyorsunuz. Gördüğüm eksikliler ise navigasyon tuşunun kapladığı alana oranla fonksiyonları çok sınırlı olması ve yazılım platformunda kimi özelliklere ulaşımın zor olması diyebiliriz.

Resim ve yazılar artık kolunuzda
Artık klasik saat anlayışı çok geride kaldı. Şimdi kullandığınız telefonların gizli özelliklerinin olması çok işe yarıyor. Memory Watch bu yeni tarzın öncüsü. Değişik markalar altında satılan bu saat, yazı, resim, müzik dosyalarını taşıyabileceğiniz bir hafızaya sahip. Bilgisayara kayışa gizlenmiş USB kablo aracılığıyla bağlanıyor. 128 ve 64 MB kapasiteye sahip. Ayrıntı için www.hizlisistem.com.tr

'Uluslararası konuşmalar yüzde 80 ucuzlayacak'
SuperonlIne Genel Müdürü Savaş Ünsal, Türk Telekom'un özelleştirilmesinde blok satış yerine, önce halka açılmayı önerdi. Ünsal, telekomda serbestleşmenin yaşanacağı ve Türk Telekom'un dışında diğer operatörlerin de ses hizmeti vereceği 1 Ocak 2004 tarihini milat olarak gördüklerini söyledi.

Artan rekabetle birlikte daha fazla ürünün ve servisin bireylere, kurumlara sunulacağını belirten Ünsal, özelikle bugün çok pahalıya konuşulan uluslararası telefon görüşmelerinde yüzde 75-80 civarında indirim olmasını öngördüklerini kaydetti. Ünsal, birçok hizmetin özel şirketler tarafından verilmeye başlanacağına işaret ederek, şunları söyledi "Bu gerek hazinenin, gerek Telekom'un korktuğu boyutta 'Türk Telekom değerini yitirecek, geliri azalacak' şeklinde olmayacaktır. Çünkü, Avrupa'ya baktığınız zaman British Telekom, Telekom İtalya, Deutsche Telekom yüzde 90 pazarı koruyan şirketler. Büyük operatörlerin iyi yönetilmesi gerekiyor. Bunun için serbestleşmenin yanı sıra hükümetin çok hızlı şekilde Türk Telekom'u özelleştirmesi gerekiyor.

SES VE DATA BÄ°RARADA
Superonline olarak ses tekelinin ortadan kalkacağı yeni dönemde hizmet vermek üzere telekom şirketi kurma aşamasında olduklarını belirten Savaş Ünsal, lisans başvurusunu yaptıklarını belirtti. Ünsal, "Bu yeni süreçte hem ses hem de datayı bir arada sunacak operatör olarak hizmet vermek istiyoruz.

Kendimizi bu konuda Türk Telekom'a alternatif bir telekom servis sağlayıcı olarak görüyoruz. Özellikle uluslararası ses maliyetlerini ucuzlatacak hizmetleri Superonline Telekom altında sunacağız'' diye konuştu.

Timur SIRT


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır