kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



Sürpriz! 500 milyon 'Sovyet doları' geliyor

Rusya, Sovyetler Birliği'nden miras kalan 500 milyon dolar borç için Türkiye ile pazarlık masasına oturdu. Paranın 2004 sonuna kadar ödenmesi planlanıyor

Rusya'nın, Sovyetler Birliği döneminden kalan dış borçlarını ödemeyi kararlaştırması Türkiye'yi de umutlandırdı.

Sovyetler Birliği'ne değişik tarihlerde krediler açan Eximbank'ın ana para alacağının 300 milyon dolar civarında olduğu ve 1998 yılından bu yana ödenmeyen taksitlerle birlikte alacağın yarım milyar dolara ulaştığı belirtildi. Rusya, borçlarını tasfiye etmek için mal karşılığı ödeme veya iskontolu nakit verme seçeneklerini gündeme getirdi.

Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Aleksi Ulyukayev dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın, Sovyetler Birliği'nden kalan borçlarının tamamını 2004 yılının sonuna kadar ödemeyi planladığını söyledi. Rus Bakan Yardımcısı, "'Sovyetler Birliği borçlarını Kuveyt, Türkiye, Yugoslavya ve Malta ile aktif bir şekilde müzakere ediyoruz. Sovyetler Birliği'nin Tayland, Oman ve Güney Kore'ye olan borçları çözümlendi'' dedi.

Rusya'nın bu kapsamda çözüm aradığı borç tutarının 2.8 milyar dolar civarında olduğu bildirildi.

Eximbank yetkilileri, Sovyetler Birliği kredilerinin, ülke kredisi niteliğinde olduğunu, bu alacağın tahsili konusunun Rusya ile yapılan Karma Ekonomik Komisyon Toplantıları'ndan sıkça gündeme getirildiğini hatırlattı ve şu değerlendirmeyi yaptı

'Gaz verelim' dediler
"Sovyetler Birliği için farklı kredi paketleri oluşturulmuş. Kredi alacağımıza karşılık Rusya değişik önerilerde bulundu. Örneğin bir dönem, Genelkurmay'ın da uygun gördüğü askeri malzemeler borçlara karşılık temin edildi. Ancak, 1998 yılından sonra ödemeler durdu.

Alacağımız 300 milyon dolar civarında. Rusya bize yine mal karşılığı ödeme yapmayı teklif ediyor. Ayrıca, nakit ödeme seçeneği de var. Bu seçenek, diğer ülkelerde, asıl alacağın yüzde 35-40'ının nakit verilmesi yoluyla çözüldü. Böyle bir teklifi kabul etmemiz için bankanın sermayesini koyan Hazine'nin uygun görüşünü almamız lazım. Biz ilke olarak, belli bir takvim içinde alacağımızın tamamını tahsil etmek istiyoruz."

Okan MÃœDERRÄ°SOÄžLU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır