kapat
29.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



BaÅŸkan Bush, BaÄŸdat'a hayalet gibi indi

Şükran Günü'nü Badat'taki Amerikan askerleriyle birlikte geçiren ABD Başkanı George Bush'un bu ziyareti aylar öncesinden planlandı. Sadece birkaç kişinin bildiği çok gizli operasyonla Bağdat'a giden Bush'un bu sürprizini, baba Bush bile döndüğünde öğrendi

Amerika Başkanı George W. Bush, Irak'ta savaşın sona erdiğini açıkladıktan sonra, başta müttefiki İngiltere'den olmak üzere, çok sayıda Bakan ve üst düzey yetkili bu ülkeyi ziyaret etti. Ülkenin yeni yönetimiyle görüştü, buradaki askerlerine "moral" aşıladı.

Dünya medyası Bush'un benzer bir ziyareti ne zaman gerçekleştireceğini düşünürken önceki gece aniden gelen bir haber, herkesi şaşkına çevirdi. ABD Başkanı, Irak'ın başkenti Bağdat'a gitmiş, askerleriyle Şükran Günü yemeğini yemiş, Iraklı yetkililerle görüşmüş ve 2.5 saatlik ziyaretini tamamlayıp ülkesine doğru dönüşe geçmişti. Medya, Bush'un büyük bir gizlilik içinde yaptığı bu ziyareti ancak tamamlandıktan sonra öğrendi.

TOPLAM 30 SAAT SÜRDÜ
Amerika Başkanı'nın halk arasındaki desteğini bir anda artıran, askerlerin keyfini yerine getiren "şipşak Bağdat" ziyareti ise filmleri aratmayacak bir operasyonla hazırlandı. Başkan'ın Irak'taki askerlerini ziyaret etmesi fikri, Ekim ayında Beyaz Saray Sorumlusu Andrew Card tarafından ortaya atıldı. Ancak fikir, başkanlık uçağı havalanmadan sadece birkaç saat önce kesinlik kazandı. ABD Başkanları ve ailelerini korumakla görevli olan Gizli Servis ajanları dahi, Bush'un ziyaretinden habersizdi. Irak'a gideceğini eşi Laura'ya geçen ay, Savunma Bakanı Donald Rumslfeld'e ise geçtiğimiz hafta söyleyen Bush, babası eski Başkan Bush'a ise döndükten sonra haber verdi. Yapılan planlar ise ABD Başkanı'nın toplam 30 saatlik gizli Irak ziyareti içindi.

BEYAZ SARAY BÄ°LMÄ°YORDU
Beyaz Saray basın sözcüsü, Bush'un Şükran Günü'nü ailesiyle birlikte Teksas'taki çiftliğinde geçireceğini açıkladı. Hatta yemek menüsünü bile, basına bildirdi. Crawford bölgesindeki çiftliğin etrafı da gazetecilerle doluydu. Akşam saat 1900 sularında Bush'un danışmanlarından biri, çiftliğin çevresinde bulunan muhabirlerden yedisini arayarak acilen hazırlanmalarını istedi. Başka ayrıntı verilmedi. Gazeteciler, otomobillere bindirilerek yola çıkarıldı. İstikamet, Waco'daki eski bir askeri üstü. Üzerlerinde hiçbir başkanlık arması ya da işareti bulunmayan kiralık araçlardan oluşan mini konvoy, 45 dakika sonra (20.20 sularında) üsse vardı. Gazetecilere patronlarını, hatta ailelerini dahi aramamaları söylendi. Çok az sayıda Gizli Servis ajanının eşlik ettiği konvoyun ayrıldığını, ve konvoyun içinde bir de Bush'un olduğunu kimse anlamadı.

BUSH TEBDÄ°LÄ° KIYAFET
Çünkü Bush ve yanındaki Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, tanınmamak için günlük giysiler giymişti. Bush kovboy çizmeleri, bol bir sweat-shirt, kot pantolon, sıradan bir mont giymişti. İkisinde de beyzbol şapkaları vardı ve yüzlerini tamamen örtecek şekilde aşağı kadar indirmişlerdi. Bush'un çiftliğinin oradaki bir yerde kahve içmeye gittiğinde bile etrafında en az 50 kişi oluyordu. Bu kez sadece 12 kişi vardı. Bush'un bulunduğu konvoy, başkan olduğundan bu yana (3 yıldır) ilk kez kırmızı ışıkta durdu. Üsteki hangara alınan gazeteciler, başkanlık uçağına bindirildi.

UÇAK DEĞİŞTİRDİLER
Uçak, Maryland'deki Andrews Hava Üssü'ne doğru yola çıktı. Buradan 6 gazeteci ve ziyaretin fikir babası Andrew Card'la bazı görevliler alındı. Heyet kendilerini burada bekleyen ikiz Air Force One'a binerken, uçağın ön kapısından içeri girmekte olan Bush belirdi. Gülümseyen Başkan, elini boğazının önünden keser gibi geçirerek gazetecilere "Kesinlikle telefon etmek yok. Haber yok" dedi. Gülümseyerek uçağa bindi. Uçağa biner binmez bütün gazetecilerden cep telefonları başta olmak üzere bütün teknik cihazları alındı. Ziyaretin sır olarak kalmasından emin olmak isteyen Bush'un adamları, medya mensuplarına dönüş yoluna kadar tek bir kelime haber yapılmayacağını söyledi. Havalimanındaki görevliler bile uçağa Bush'un bindiğinden habersizdi. Onlara, uçağın bakım için Washington'a götürüldüğü ve içinde Başkan varmış gibi tatbiki muamele yapılması gerektiği söylendi. Ve Air Force One, Bağdat'a doğru havalandı.

DAHA ÖNCE IRAK'A GİDEN MÜTTEFİK LİDERLER
26 Kasım: İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw

13 Kasım: İtalya Savunma Bakanı Antonio Martino

11 Kasım: Polonya Başbakanı Leszek Miller

24 Ekim: ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz

14 Eylül: ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell

5 Eylül: ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld

29 Mayıs: İngiltere Başbakanı Tony Blair


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır