kapat
25.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



MUHARREM SARIKAYA


AKP "kimliğini" tartışacak

AKP, 11-12 Aralık günleri İstanbul'da, partinin kimliği ile ilgili uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

ABD ve Avrupa'dan birçok parti lideri veya temsilcisi ile bilim adamı, gazetecinin davet edildiği sempozyumun konusu; "AKP'nin yeni kimliği..."

Yani, "Muhafazakar Demokrat" kimlik.

Bu sempozyumun yapılmasına neden ise; AKP'nin bir süre önce ortaya koyduğu yeni kimliği ile ilgili hem yurt içinden, hem de yurt dışından gelen kaygı içeren sorular.

Soruların başında da "Acaba değiştiler mi?" ve "İdeolojik farklılıkları neler?" geliyor.

Her ne kadar AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, "Milli görüş gömleğini çıkarıp attık" dese de hala bazı kaygılı ayaklaşımların olduğunu AKP yönetimi de kabul ediyor.

Üç ay kadar önce partinin talebiyle Dr. Yalçın Akdoğan'ın kaleme aldığı "Muhafazakar Demokrasi" isimli kitabın da partinin yeni kimliğinin tanımlanmasına yetmediği belirtiliyor.

Bunları gidermek için, liberal olmayan, Avrupa Parlamentosu'nda Hıristiyan Demokratlar grubunda yer alan AKP'nin, ortaya koymaya çalıştığı yeni siyasi kimliğin tanıtımının yapılması planlanmış.

Liderler geliyor
İstanbul Grand Cevahir Oteli'nde 11-12 Aralık tarihlerinde düzenlenecek toplantının hazırlığını da AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat yürütüyor.

Fırat, böyle bir toplantıya neden ihtiyaç duydukları şöyle açıkladı

"Biz yeni kimliğimizi uluslararası bir toplantı ile bütün dünyaya anlatmak istedik. Muhafazakar Demokratlığın din ve laikliğe, ekonomiye bakışını irdeleyeceğiz. Liberallerden farkımızın ne olduğunu ortaya koyacağız. Liberaller bireyi hedef alırken, bizim çekirdek aileyi hedef aldığımızı anlatacağız. Daha başka farklılıklarımızı ortaya koyacağız."

Fırat'ın aktardığına göre, iki gün süresince, beş oturum ve bir formda Muhafazakar Demokrat kimliğin ne olduğu üzerinde tartışılacak.

Bunun için ABD'den ve AB'den aralarında AKP'nin de Avrupa Parlamentosu'nda üyesi bulunduğu Hıristiyan Demokrat ve Liberal gruplardan temsilciler davet edilmiş.

Bunların arasında siyasi parti liderleri, bilim adamları ve gazeteciler de bulunuyor.

Avrupa'daki siyasi parti liderlerine henüz davetiyeleri gitmemiş.

Ancak, Fırat katılımın yüksek olacağı beklentisinde.

Yeni ideoloji
Fırat, toplantının açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın yapacağını belirterek şöyle devam etti

"Bu yeni ideolojinin çerçevesini Başbakanımız çizecek. Ardından bizler iki gün boyunca yeni ideolojinin diğerlerinden farkının ne olduğunu anlatacağız."

Bunun bir kitapla daha önce ortaya konduğunu belirttiğimizde ise Fırat şöyle dedi

"Kitap işin özünü veren bir el kitabıydı. Fazla faydalı olamadı, çünkü ön bilgileri, işin çerçevesini çizmekle yetiniyordu. Belli çizgilerin neler olduğunun net bir şekilde ortaya konmasına aracılık yapması da beklenmemeliydi. İşte bu nedenle bu toplantıyı düzenleyip ideolojimizin ve farklılıklarımızın ne olduğunu toplumla tartışmak istiyoruz."

Parti de tartışıyor
Muhafazakar Demokrat kimlik açıklamasının üzerinden üç ay geçmiş olmasına rağmen parti tabanında da tam anlamıyla yer bulmadığı da Fırat tarafından dile getirilen bir gerçek.

AKP, üst yönetiminde yeni kimliğini oturtmuş gözükse de milletvekilli ve parti tabanında bunu tam anlamıyla sağladığı söylenemez.

Fırat, bunun için parti içi eğitim başlattıklarını da açıkladı.

AKP, Fırat'ın deyimiyle "yeni ideolojiyi" kabul ettirebilir mi?

Kitap üç ay önce yayınlandığında ortaya çıkan etkisi çok çabuk kayboldu. Hatta, AKP içinden dahi çok sert eleştirilerle karşılaştı.

Bu nedenle soruya yanıt vermeden önce sempozyumda ortaya çıkacak tabloyu da görmek gerekiyor.

Nice bayramlara...


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır