kapat
25.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



'Sülale boyu' Hizbullah

İstanbul'da 57 kişinin hayatına mal olan bombalı saldırıları gerçekleştiren teröristlerin Bingöllü eski Hizbullahçılar olduğu ortaya çıktı. Teröristlerin hepsi Bingöllü Yamaç aşireti üyesi. Aşiret, örgütün 'eleman makinesi' gibi çalışmış

İstanbul'da onlarca kişinin ölümüne neden olan bombalı intihar saldırılarının arkasından dört isim çıktı Azad Ekinci, Mesut Çabuk, Gökhan Elaltuntaş ve Feridun Uğurlu. El Kaide bağlantısı olduğu tahmin edilen bu isimlerden üç, Azad Ekinci, Mesut Çabuk ve Gökhan Elaltıntaş Bingöllü çıktı. Üç isim de Bingöl Lisesi'nde birlikte okumuştu. Emniyet güçleri için bu durum şaşırtıcı değildi. Çünkü 1990'lı yıllarda Güneydoğu'da PKK yanlısı olduğu öne sürülen kişileri sokak ortasında takarof ve makakarof marka silahlarla öldüren Hizbullah tetikçilerinin büyük çoğunlu da bu kentte ikamet ediyordu.

Emniyet güçlerinin araştırmalarına göre Hizbullah, Bingöl'deki örgütlenmesini, Yamaç aşiretine mensup Elaltuntaş, Elaltunteri, Elaltunkara ve Börü aileleri üzerinden gerçekleştirdi. Bingöl'ün Genç İlçesi'ne bağlı Yamaç Köyü'nden 80 yıl önce göç etmeye başlayan Yamaç aşiretinin mensupları Diyarbakır ve Bingöl kent merkezlerine yerleşti.

Bingöl'e yerleşenler, bir Ermeni ustasından kadayıfçılık mesleğini öğrendi. Zamanla kadayıfçılık aşiretin diğer kolları gibi Elaltuntaş ailesinin de mesleği haline geldi. Diyarbakır'a yerleşenler ise fırıncılık yapmaya başladı Yamaç aşireti çevrede daha çok 'Kadayıfçılar' olarak anıldı. Çocuklarının dini eğitimine önem veren aile, kendilerini Kürt değil Zaza olarak tarif etti.

KİLİT İSİM BÖRÜ
Hizbullah'ın Bingöl'deki örgütlenmesi 1985'li yıllarda başladı. Bu örgütlenmedeki kilit isim Bingöl'den Diyarbakır'a göç eden bir ailenin üyesi olan Hacı Bayancık üstlendi. Zamanla Hizbullah'ın Şura üyesi olan Bayancık, Bingöl'deki faaliyetlerini, Yamaç aşiretinin önemli isimlerinden Şevket Börü'yle birlikte gerçekleştirdi.

Böylece 'Kadayıfçılar' arasında Hizbullahçılık yayılmaya başladı. Şevket Börü, Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'na manevi bağlılığının göstergesi olarak soyadını Velioğlu olarak değiştirdi. 1992'de Hizbullah'ın Diyarbakır'daki Askeri Kanat Sorumlusu oldu. Örgütün Diyarbakır'daki dini sorumlusu ise Hacı Bayancık'tı.

AŞİRETİ ÖRGÜTLEDİ
Börü, 1980'li yılların ortalarında ailenin gençlerini de Hizbullah'ın içine çekmeyi başardı. Börü'nün 'Kadayıfçılar' arasından örgüte kazandırdığı en önemli isim ise Şaban Elaltunteri oldu. Elaltunteri, kısa süre içinde Hizbullah'ın lideri Hüseyin Velioğlu'nun makam arabasını kullanan bir militan olup çıktı. Diyarbakar'da bir çok cinayet işledi. Velioğlu'nun yanından ayırmadığı Elaltunteri, zamanla Hizbullah şefinin sonuna hazırlayacak itirafçıların en ünlüsü oldu.

Şura üyesi de Bingöllü
Hizbullah'a katılan 'Kadayıfçılar' ailesinde Elaltunkara ailesine mensup gençler de oldu. Bunlar arasında bulunan ve Diyarbakır DGM'de yargılanan Muhittin Elaltunkara, erkeklerle konuşan genç kızları okul çıkışlarında yüzlerine kezzap atarak ya da bacaklarına jiletle keserek cezalandıran "Kezzap Timi'nin şefiydi. Ancak asıl eylemlerini 1992-1993 yıllarında PKK yanlılarını öldürerek gerçekleştirdi.

60 CİNAYETİ VAR
Neve Şalom'a yönelik saldırıyı gerçekleştiren Gökhan Elaltuntaş ise ailesindeki tek terörist değildi. Hizbullah'ın tetikçileri arasındaki en ünlüsü amcasının oğlu Ramazan Elaltuntaş'tı. Ramazan Elaltuntaş, 1991-94 yılları arasında Diyarbakır'da 60 kişiyi öldürmekten yargılanıyor. Elaltuntaş ailesinin diğer ünlü tetikçisi ise Gökhan Elaltuntaş'ın kuzeni olan Gıyasettin Elaltuntaş'tı. Gıyasettin Elaltuntaş da halen Diyarbakır 3 No'lu DGM'de, Bingöl ve Diyarbakır'daki adam öldürme eylemlerine karışmak suçlamasıyla yargılanıyor.

ŞOFÖRÜ ELE VERDİ
Hacı Bayancık'tan sonra Bingöl'den çıkan en bildik Hizbullahçı ise Mehmet Sudan. Velioğlu'nun öldürülmesinden sonra bir dönem için Sudan'ın örgütün başına geçtiği ileri sürüldü. Sudan, MİT ve Emniyet'in ortak operasyonuyla İstanbul Maltepe'de yakalandı.

Velioğlu'nun şoförü Şaban Elaltunteri, Abdülaziz Tunç ile birlikte itiraflarda bulunarak örgütün çökertilmesini sağladı. Elaltunteri, İstanbul yakalandıktan sonra örgütün Akdeniz Bölge Sorumlusu Mehmet Emin Ekinci'yi deşifre etti. Ekinci'yi yakalayan polis, Velioğlu'nun öldürüldüğü Beykoz operasyonunu gerçekleştirdi.

Zülfikar Ali AYDIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır