kapat
25.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Migros'a yurtdışından yatırım daveti yağıyor

Migros Genel Müdürü Ömer Bozer, yurtdışından çok yatırım daveti aldıklarını belirterek, "Çin, Hindistan, Ukrayna, Irak ve İran'dan davet geliyor. Üsküp'te bir yatırıma başlamak üzereyiz" dedi

Yurtiçi ve yurtdışında başarılı bir büyüme gösteren Migros, Çin, Hindistan, Ukrayna, Irak ve İran'dan da yatırım daveti aldı. Migros Genel Müdürü Ömer Bozer, Makedonya Üsküp'te bir yatırıma başlamak üzere olduklarını, buradaki mağazalarının gelecek yıl veya 2005 başı gibi faaliyete geçeceğini kaydetti.

Türkiye'yi ziyaret eden Çin Ticaret Bakanı Lu Fuyuan'ın, Koç'u Çin'de Ramstore açmaya davet ettiğinin anımsatılması üzerine Ömer Bozer, şunları söyledi "Yurtdışından çok yatırım daveti alıyoruz. Çin, Hindistan, Ukrayna, Irak ve İran'dan davet geliyor. Çin, çok uzak. İkincisi orada uluslararası perakendeciler büyük ölçüde var. O bakımdan biraz tereddütle bakıyoruz. Ukrayna şimdi sıkı bir değerlendirme altında. İran, Irak'ı gözlemliyoruz. Şu anda bekleme bazında, çünkü oralar çok karıştı. Balkanlar'da Makedonya ile birlikte varlığımızı geliştirebiliriz diye düşünüyorum. Belki Hırvatistan, Sırbistan olabilir. Ama çok yakın gelecekte yok."

CİRO YÜZDE 36 ARTTI
Son derece verimli bir yıl geçirdiklerini belirten Bozer, cirolarının ekim sonu itibariyle yüzde 35-36, sadece ekim ayında ise yüzde 45 artış gösterdiğini belirtti. Bozer, yıl sonu itibariyle Türkiye'de 20-25 bin metrekare satış alanını, yurtdışında da özellikle Moskova'da önemli miktarda satış alanını portföylerine eklemiş olacaklarını söyledi.

Bozer, "Hem yurtiçinde hem yurtdışında çok verimli bir büyüme ortamı yakaladığımız bir yıl oldu. Geçen yıla göre istikrarın daha fazla olması nedeniyle güven duygusunun bir miktar artması ile tüketici daha rahat harcar duruma gelmiştir. Ama esas gelir artışı nedeniyle bir talep artışı henüz söz konusu değil" diye konuştu.

GÖSTERGELER İYİ
Bozer, son bir yılda enflasyonun yüzde 35'lerden yüzde 20'lere, faizin yüzde 70'lerden yüzde 30'lara düştüğüne işaret ederek, şöyle konuştu

"Makro ekonomik göstergeler son derece olumlu. Tabii bunun tüketici talebine yansıması zaman alıyor. Bu istikrar bu şekilde devam ederse tahmin ediyorum önümüzdeki yıl sonu, 2005 başı esas talepteki canlanmanın başlayacağı yıl diye düşünebiliriz."

Faizlerin düşmesiyle birlikte, esas faaliyet karının önem kazanacağının altını çizen Bozer, "Perakende sektörünü zor zamanlar bekliyor. Çünkü rekabet çok yoğun. Eskisi gibi faaliyet dışı gelirler de mümkün değil artık" dedi.

Ömer Bozer, Migros'ta enflasyonun yüzde 18-19 mertebesinde, TÜFE'nin altında gerçekleştiğine işaret etti.

'Dolar bazında yüzde 45 büyüdük'
Bu yıl 40'ı Türkiye'de olmak üzere, toplam 50 mağaza açtıklarını anlatan Bozer, yılsonuna kadar 3'ü yurtdışında 10-12 tane daha mağaza açacaklarını söyledi. Rusya'da alışveriş merkezleri ile birlikte toplam 23 Ramstore'un yanı sıra Kazakistan, Azerbaycan, Bulgaristan'da Ramstore mağazaları bulunduğunu aktaran Bozer, yurtdışında dolar bazında yüzde 45 büyüdüklerini, ciroda ve kârlılıkta geçen yıla göre önde olduklarını kaydetti.

Rusya'da yılık müşteri sayılarının 22 milyon olduğuna dikkat çeken Bozer, bu yıl Rusya'dan 360 milyon dolar ciro geleceğini bildirdi. Bozer, "Önümüzdeki yıl Rusya'da büyümeye devam edeceğiz, Rostov gibi bölgelerde faaliyete başlayacağız, arkasından Saint Petersburg gelecek. Kazakistan Almatı'da özellikle 2 mağaza daha düşünüyoruz. Yurtdışında bu yıl 70 milyon dolarlık yatırım yaptık, önümüzdeki yıl da bu hızla devam edecek" dedi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır