kapat
25.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Türkiye, AB'ye hemen üye olsun mu olmasın mı?

Terörün son hedefi Türkiye dünya basınının gündeminden düşmüyor.

Bir taraf kendi 11 Eylül'ünü yaşayan Türkiye'nin bir an önce Avrupa Birliği'ne alınmasını savunurken, diğer taraf saldırıların Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişiyle hiçbir ilgisi bulunmadığını iddia ediyor. Yani dünya bir anlamda Türkiye'nin Avrupa üyeliğiyle ilgili ikiye bölünmüş durumda. İşte saldırılar sonrası Türkiye'nin AB üyeliğinin dünya basınına yansıması

İNGİLTERE
The Times; Yazar David Shankland, Türkiye'nin kendi 11 Eylül'ünü yaşadığını ve bu nedenle Batı'nın böyle bir durumda Türkiye'nin yanında yer alması gerektiğini yazdı. Eğer Avrupa böyle bir durumda Türkiye'nin yanında olmayacaksa ne zaman olacak diye soran Shankland, yazısına şöyle devam etti "Bu saldırıda İngilizler ölmüş olabilir fakat onların yanında Türkler de öldü. Türkiye'nin yüzünü batıya dönük tutmak zorundayız. Bir an önce hızla uyanmalı ve Türkiye'ye yeni bir kapı açmalıyız. Aksi takdirde kendi 11 Eylül'ünü yaşayan Türkiye arkadaştan düşmana dönüştürülebilir. Böyle bir zamanda yapılması gereken 'Türkiye'ye gitmeyin uyarıları yerine' Türkiye'yi anladığımızı ve yanında olduğumuzu gösteren mesajlar vermektir..."

ALMANYA
Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU); Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok (CDU), Inforadio Berlin-Brandenburg'a yaptığı açıklamada, İstanbul'daki saldırıların Türkiye'nin AB üyeliğiyle bağlantılı hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Brok, siyasi kriterleri henüz yerine getirmediği için Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu belirterek, "Ancak bu konu terörle irtibatlı hale getirilmemeli'' dedi.

* Neue Presse gazetesi, Avrupa perspektifi verilmeyen bir Türkiye'nin radikal dinciliğe sürükleneceğini savunarak, "Türkiye değil, radikal dinciler dışlanmalı. Bu da sadece ılımlı Müslümanlar ile dayanışma göstermek suretiyle yapılabilir. Türkiye'nin Avrupa'ya bağlanması büyük bir fırsattır'' görüşüne yer verildi.

* Frankfurter Rundschau gazetesinin haberinde ise "Federal hükümet, Türkiye'ye kapının açık tutulması cesaretinin gösterilmesini istiyor. Sorumluluk duyan bir Avrupa, zaten farklı bir yol izleyemez. Erdoğan hükümeti de, terör saldırılarının getirdiği tüm risklere rağmen bu yolu izleme cesaretini gösteriyor" denildi.

ABD
Amerikan Boston Globe gazetesi; "İstanbul'daki saldırılarla sarsılan Türkiye'ye Avrupa Birliği üyeliği verilmesinin, Türkiye'de ve Ortadoğu'da istikrara katkıda bulunabileceğini'' bildirdi. Sam Wilkin ve Marvin Zonis imzalı yorum haberde, ABD'nin Türkiye'yi üyeliğe kabul etmesi için AB'yi cesaretlendirmesi gerektiği belirtildi.

FRANSA
Le Figaro; Kemal Derviş'in İstanbul'daki saldırılarla ilgili kaleme aldığı bir makaleyi yayımladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, medeniyetler çatışmasını önlemek için, AB'nin Türkiye'yi tam üyeliğe kabul etmesi gerektiğini savundu.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır