kapat
25.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Olimpiyat, NATO'ya emanet

Yunanistan, İstanbul'daki 4 saldırı sonrası Ağustos ayındaki olimpiyatların güvenliğini NATO'ya bırakma kararı aldı. Buna göre ülkenin dört bir yanına Patriot füze rampaları konulacak, F-16'lar 24 saat uçacak

Yunanistan, İstanbul'daki terör saldırılarının dünyada uyandırdığı yankılardan sonra 2004 yılında Atina'da düzenlenecek olan Olimpiyat Oyunları'nın NATO güvencesi altında yapılmasını kabul etti. Atina'nın 2004 yılında terör saldırıları için "kaçınılmaz bir fırsat" olacağı olasılığından hareket eden Yunan hükümeti, Olimpiyat oyunlarının yalnız Yunan güvenlik güçleri tarafından korunamayacağından, başta, terör konularında uzmanlaşmış ülkerle işbirliği yapmaya karar vermişti.

Amerika, Almanya, İngiltere, İtalya, Avustralya, İsrail gibi ülkelerin güvenlik makamlarıyla temas halinde bulunan ve olimpiyatlarının güvenlik projelerini hazırlayan Yunanistan, İstanbul saldırılarından sonra alınması düşünülen güvenlik önlemlerinin "yetersiz" kalacağından endişe etmeye başladı ve NATO'nun bu konuda yardımını istedi.

Bu çerçevede oyunların yapılacağı 2004'ün Ağustos ayında ve öncesinde NATO'nun özellikle haberleşme alanındaki tüm mekanizmaları Atina üzerinde odaklanacak. Askeri düzeyde ise Yunan Savunma Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, Yunan hava sahasında 24 saat boyunca savaş uçakları kol gezecek ve NATO emrindeki 3 Awacks radar uçağı sürekli alarm durumunda bulunacak. Yunanistan'ın tüm limanları ve Ege denizi NATO'ya ait savaş gemileriyle kontrol altına alınacak. Bu arada hava saldırılarına karşı Patriot füzeleri bataryalarının da teyakkuz durumuna geçirileceği belirtiliyor.

NATO subayları Atina sokaklarını teftiş edecek
Yunan askeri çevrelerine göre, NATO askerlerinin Olimpiyat oyunları süresinde başkent Atina'nın cadde ve sokaklarında görülmeyeceklerini ancak üst rütbeli subaylarının şehrin ve olimpiyat oyunlarının güvenliğini ilgilendiren alanlarda faaliyet göstereceklerini belirtiyorlar.

Yunan Savunma Bakanı Yannos Papandoniou, NATO işbirliğinden başka Avrupa Birliği ülkeleri arasında oluşturulmasına karar verilen AB ordusunun da "ilk vazifesine Atina'da başlayabileceğini" açıklamakla Yunan hükümetinin AB nezdinde böyle bir talepte bulunacağının ilk belirtilerini vermiş oldu.

Stelyo BERBERAKİS


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır