kapat
01.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

AB, ÖTV artışını gündemine alıyor

AB sürecindeki Türkiye'nin, otomobil vergilerini sürekli yükseltmesi tepki çekti. Komisyon, ÖTV'nin sektöre sorulmadan yeniden düzenlenmesini tartışacak

Özel Tüketim Vergisi'ndeki artış Avrupa Komisyonu'nun gündemine geliyor. Avrupa'da ortalama yüzde 15-20'ler seviyesinde seyreden vergi oranları Türkiye'de yüzde 112'lere kadar çıktı. Renault MAİS Genel Müdürü İbrahim Aybar, otomotivcilere sorulmadan tek taraflı bir karar olduğu için, ÖTV artışını Avrupa Komisyonu'nun görüşeceğini belirtiyor. Aybar, "Bundan sonra 'Piyasa iyi gidiyor' diye söylememek lazım" diye konuştu. Aybar, düzenlediği sohbet toplantısında, son vergi zamlarının piyasaya olan etkisini anlattı.

İbrahim Aybar, ÖTV artışının ertesi günü Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a sıkıntılarını aktardıklarını belirti ve ekledi "İlk 2 haftada satışlarda yaklaşık 3 bin adetlik azalma görüldü. Bu durgunluk özellikle 2.0 lt'nin üzerinde daha belirgin. Devlet de bundan zarar edecek. Hesaplarımıza göre 102 milyon Euro daha az vergi toplayacaklar."

VATANDAŞ MAĞDUR OLACAK
Aybar, 20 yaş araçlar için getirilen teşvik uygulamasının sektör için yararlı olduğuna işaret ederek, eylül ayında, bu düzenlemenin otomobil pazarına yüzde 30'un üzerinde artış olarak yansıdığını, 17-18 bin olarak beklenen satışların, yaklaşık 25 bine yükseldiğini anlattı.

İtalya'da benzer kanun çıktığında 1997'deki ilk uygulama döneminde satışlara etkisinin yüzde 39 olduğunu söyleyen Aybar, "Bu işte asıl dikkat edilmesi gereken nokta, devletin kazandığı vergi geliridir. Bu işin doğru yolu, bu vergiyi düşürmek'' diye konuştu.

Hükümetin önümüzdeki yıl da önceliği ekonomik programa ve borçların ödenmesine vereceğini dile getiren Aybar, "Bu para bir yerden bulunacak ve sağlanacak. Belki piyasa önümüzdeki yıl da fazla canlanamayacak, bunu kabul etmemiz lazım'' dedi.

Hurda araç teşviğine önümüzdeki yıl 1 milyarlık artış geleceğine de işaret eden Aybar, şöyle devam etti

"Bu çerçevede ÖTV zammı yeni yılda fazla dikkat çekmeyecekti, tepki getirmeyecekti. Ancak, önümüzdeki iki ay için sektörde çeşitli bağlantılar kurulmuştu.

Bazı vatandaşlar bazı modeller için kaparo yatırdılar ve şimdi mağdur oldular. Yeni şartlarla şimdi hepsi bunun ceremesini çekiyor. Yılbaşı iyi bir zamanlamaydı ve daha olağan karşılanabilirdi. Bunu daha toleransla karşılayabilirdik... Bundan sonra şunu yapmak lazım, 'Piyasa iyi gidiyor' diye söylememek lazım. 'İşler iyi gidiyor' deyince, 'Bunların cebine para girdi, biraz alalım oluyor'."


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır