kapat
01.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Evet! Müzik ruhun gıdası

Araştırmaya göre, müzikteki armoni insan psikolojisindeki dengesizlikleri onarıyor. Klasik ya da rap fark etmez, mutlu olmak için ruhunuzu melodilere emanet edin

"Müzik ruhun gıdasıdır" sözünün bilimsel bir gerçeği yansıttığı ortaya çıktı. Amerikalı bilimadamları, mutsuzluğun dehlizlerinde dolaşanlara "bol bol müzik dinleyin' önerisinde bulunuyor. ABD'nin Pennsylvania eyaletinde bulunan Penn State Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre müzik, psikolojik sorunlardan sıyırılmak isteyenler için en iyi ilaç. Araştırmayı yapan ekipten profesör Valerie N. Stratton, "Kendinizi kötü hissediyorsanız yapmanız gereken tek şey müzik dinlemek" şeklinde konuştu.

Klasik, rap ve diğer tüm müzik türlerinin de 'tedavi' edici olduğunu belirten Prof. Stratton, "Araştırmaya katılan öğrenciler daha çok rock, heavy metal gibi sert müzikler dinliyordu. Fakat bu tarz müziklerin de onların kendilerini iyi hissetmelerini sağladığını gördük. Dinlenen müzik türünün ulaştığımız sonuçla bir ilgisi yok" dedi.

BİLİNÇALTI CANLANIYOR
Stratton, müziğin insan ruhundaki iyileştirici etkisinin nedenini ise dinlenen yapıtın bilinçaltında kalmış anı ve hisleri tekrar gün ışığına çıkarma özelliğiyle açıkladı. Psikolog, müziğin kendi içinde barındırdığı armoninin insan ruhundaki armonide meydana gelen düzensizlikleri de onardığını kaydetti. Araştırmada müzik eğitimi almayan öğrencilerin, müzik eğitimi alanlara oranla daha fazla müzik dinledekleri de ortaya çıktı. Ayrıca başka bir işle uğraşılırken daha fazla müzik dinlendiği belirlendi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır