kapat
01.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Kıbrıs adına Türk aday

Avrupa Parlamentosu seçimleri için adaylığını açıklayan ilk isim KKTC'nin muhalif gazetecilerinden Şener Levent oldu

Avrupa Birliği'ne 2004 yılı Mayıs ayında tam üye olmaya hazırlanan "Kıbrıs" adına parlamento seçimlerine adaylığını ilk açıklayan kişi, gazeteci Şener Levent oldu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yayımlanan Afrika gazetesinin sahibi ve baş yazarı olan Levent, önümüzdeki yıl Haziran ayında yapılacak parlamento seçimlerine katılacağını açıkladı. Telefonla görüştüğümüz Levent, henüz seçime bağımsız olarak mı yoksa bir partinin adayı olarak mı gireceğine karar vermediğini söyledi. Ancak Levent'in bir partiden girmeye karar vermesi durumunda bu parti, Rum kesiminden olacak. Çünkü Kıbrıs'ın tanınan tek resmi devleti Rum yönetimi. Ve ada, çözüm sağlansa da sağlanmasa da önümüzdeki Mayıs ayında AB üyesi olacak.

MUHALİF GAZETECİ
KKTC'deki muhalif isimlerin başında gelen gazeteci Levent, "Ben Rumlar'ın ve Türkler'in bilincini görmek için adaylığımı koydum. Bakalım Rumlar bir Türk'e oy verecekler mi? Ya da ne kadarı oy verecek? Bunu denemek, aradaki engeli aşmak istedim" dedi. Rum tarafındaki bazı siyasi partilerin kendisi hakkında kamu oyu araştırması yaptırdığını, aday olması durumunda halkın ona oy verip vermeyeceklerini araştırttığını da belirten Levent, "Henüz kararımı vermedim. KKTC'deki genel seçimlerin geçmesini bekliyorum. Ondan sonra kararımı açıklayacağım" diye konuştu. Levent, Rum tarafının iki numaralı gazetesi Politis'e yazdığı günlük yazılar, TV ve radyo programlarındaki söyleşileri sayesinde halkın kendisini tanıdığı da sözlerine ekledi.

KARMA SEÇİM GELİYOR
Rum lider Tasos Papadopulos'la birkaç gün önce kendi gazetesi için söyleşi yaptığını anlatan Şener Levent, parlamento seçimlerinin karma olması ihtimalinin gündemde olduğunu dile getirdi. Kıbrıs tarihinde seçimlerin hep ayrı düzenlendiğinin, Türkler'in Türkler'i, Rumlar'ın da Rumlar'ı seçtiğinin altını çizen Levent şöyle konuştu "Şimdiye kadar hiç karma seçim yapılmadı. Zürih ve Londra anlaşmaları ve yürürlükteki yasalara göre seçimler ayrı yapılıyor. Ancak 2004 itibariyle Rum tarafı AB üyesi olacağı için AB yasaları geçerli olacak.

AB yasalarında da ayrı seçim yok. O ülkenin bütün vatandaşları, hangi kökenden olursa olsun seçime katılıp oy kullanıyor. Rum tarafı anayasalarında önemli bir değişiklik yapmayacak. Ancak öğrendiğim kadarıyla anayasalarına 'AB yasası, Rum anayasasından önde gelir' gibi bir ifade yazılacak. Bu da seçimlerin karma yapılmasının önünü açacak. Parlamento seçimleri için yapılacak bu özel düzenlemeyle Türkler aday olacak, bir Rum adaya oy verebilecek."

Burcu YAKAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır