kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

GÜLENGÜL ALTINSAY


Futbol topla oynanır

Futbolun topla oynandığını bebekler bile biliyor. Bir takımın rakibi karşısında skoru lehine çevirebilmesi o topun rakip kaleye gönderilmesiyle mümkün. Bunu da herkes biliyor.

Bir futbol maçında top, sahadaki 22 kişi için sahip olmak istenilen tek şey. Bundan mıdır nedir; futbolcusu, taraftarı, seyircisi ve hatta futbol yorumcuları bile sürekli topu takip ediyorlar. Oysa ki sürekli topu takip etmek, topun etkin kullanımını gözardı edebilir çoğu kez. Önemli olan topa sahip olurken, topu etkili kullanabilmek. Ya da başka bir ifadeyle top sizdeyken, topun etkinliğini artırabilmek, rakipteyken topun etkisini azaltabilmek.

Topu iyi kullanmak demek başka bir anlamda da rakibe göre sahada daha etkin pozisyonlarda olmak demek. Bunları niye anlatıyorum. Üstelik herkesin bildiği gerçekler bunlar. Ama görüyorum ki, maç yorumlarında ve futbolcu değerlendirmelerinde hemen her zaman top-futbolcu ilişkisi ön plana çıkıyor. Topsuz alanda mücadele eden, topun rakip tarafından etkin kullanılmasını engelleyen pozisyonlar es geçiliyor.

Pancu önemli bir oyuncu
En yakın örnek Gaziantep-Beşiktaş maçında Pancu ve Johnson arasında geçen savaşın, karşılaşmanın genelinde ne kadar etkili olduğunun görülememesi. Pancu topla belki iyi oynayamadı ama rakibin orta sahadaki en önemli adamı Johnson'ın topla etkin buluşmalarını engelledi. Öyle hiç de Beşiktaş'ın Gaziantep'teki başarısında "Etkisiz oyuncu" değildi Pancu. Kimse Tayfur ve Giunti'nin etkili çıkışlarında önlerinde sıkı pres yapan Pancu'nun önemini görmek istemiyor nedense.

Tabii ki Pancu, geçtiğimiz sezona göre topla buluşmalarında yeterince etkili değil. Ama topsuz alan futbolunda bence Beşiktaş için çok önemli bir oyuncu hala. Bazılarının söylediği gibi torpile gereksinimi yok yani. Belki o da geçmişte tıpkı Cordoba'ya, Giunti'ye ve hatta Sergen'e bile yapılan haksız eleştirilerin ardından kendini temize çıkarabilmek koşulları yaratır. Biz takımları, futbolcuları değerlendirirken nedense elimizde hep mükemmel ölçütler kullanıyoruz. Oysa ki mükemmel bir şey yok bu dünyada. Olamaz da. Hayal aleminde gezmek yerine gerçekleri görmek daha iyi olmaz mı sizce?


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır