kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Sıfırlı yıllar

"Türk Ulusu; sonsuzluğa akıp giden her 10 yılda, bu büyük ulus bayramını daha büyük onurla, mutluluklarla, huzur ve refah içinde kutlamanı gönülden dilerim."

Atatürk, Cumhuriyet'in 10'uncu yılında gelecek kuşakları bu dilekle selamlıyordu.

Ancak Türkiye bir daha, cumhuriyetin sıfırlı yıldönümlerini Atatürk'ün gönülden dilediği mutluluk, huzur ve refah içinde kutlayamadı. Ya mutluluk eksik kaldı, ya huzur, ya da refah. Bazen de ikisi, üçü birden.

Örneğin 20'inci yıldönümü 1943'te, İkinci Dünya Savaşı'nın yokluk ve karartma günlerinde kutlandı. Üstelik bir yıl önce çıkarılan Varlık Vergisi kasırgası hâlâ olanca şiddetiyle esiyordu. Bir yandan da Roosevelt, Churchill ve Stalin, Türkiye'yi savaşa girmesi için sıkıştırıyorlardı.

1953'teki 30'uncu yıl kutlamaları belki de tek istisna. Türkiye üç yıl önce seçimle iktidar değişikliğini gerçekleştirmiş olmanın sarhoşluğu içinde. Bir yıl önce NATO'ya girmiş. Anıtkabir'in 15 yıldır süren inşaatına son çiviler çakılıyor. Ata'nın Etnografya Müzesi'ndeki naaşı, 12 gün sonra, hayata veda edişinin 15'inci yılında oraya nakledilecek.

Bize hiç rahat yüzü yok
1963'teki 40'ıncı yıldönümüne gelince... Türkiye ilk askeri darbeyle tanışalı üç yıl olmuş, hayatları darağacında son bulan üç demokrasi şehidinin yasını tutuyor. Bir yandan da koalisyonlar dönemine alışmaya çalışıyor.

1973'teki 50'inci yıl kutlamaları farklı mı? Yine bir askeri müdahalenin ardından hükümet ve cumhurbaşkanlığı krizleri birbirini izlemiş. Bülent Ecevit'in kurultayda devirdiği koskoca İsmet Paşa, CHP'den ayrılmış... 50'inci yıldönümünden 15 gün önce Türkiye sandığa gitmiş. Ecevit'li CHP ilk kez sandıktan birinci çıkmış ama Necmettin Erbakan'ın MSP'si de üçüncü parti olmuş... 6 ay süren pazarlıklar sonucu "tarihi uzlaşma" diye nitelenen CHP-MSP koalisyonu kurulacak.

Ya 1983'teki 60'ıncı yıldönümü? Yine askeri müdahale sonrası geçiş dönemi. Yeni Anayasa bir yıl önce kabul edilmiş, Çankaya'da Kenan Evren oturuyor. Siyasi hayatta da yeni partiler, yeni liderler Turgut Özal (ANAP), Turgut Sunalp (MDP) Necdet Calp (HP). 8 gün sonra seçim var...

1993'teki 70'inci yıldönümünde de pek tat yok. Cumhurbaşkanı Özal hayatını yitireli 6 ay olmuş, Köşk'e Demirel çıkmış, Çiller'e altın tepside başbakanlık sunulmuş. Türkiye 1994 ekonomik çöküntüsüne koşuyor.

Tam 80'inci yıldönümünü siyasal istikrarın sağlandığı, 2001 ekonomik krizinin yaralarının kapanmaya başladığı bir ortamda kutlayacağımızı umarken... Bu kez de başımıza resepsiyon krizi, türban kavgası çıktı.

Ve bütün bu savrulmalar sonucu 1933'teki her yaştan 15 milyon gencin yerini bugün her yaştan 70 milyon ruhen ihtiyar aldı.

Dileriz, 90'ıncı yıldönümü kutlamalarına kadar Türkiye'nin ve Türk halkının kaderi değişmiş olur...

Mesajlarınız için: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır