kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

REFİK DURBAŞ


Demokrasi Cumhuriyet'in özüdür

Demokrasi, egemenliğin halktan kaynaklandığı yönetim biçimi; bir siyasal sistemdir. Bu sistemde asıl olan halkın, halk içinden seçilenler tarafından yönetilmesidir. Cumhuriyet de, halkın özgür seçimi ile yönetime gelen iktidarın, yönetim yetkisini, halkın verdiği vekalete dayanarak kullandığı siyasal örgütlenme biçimidir. Cumhuriyet, demokrasi ile olan ilgisi ölçüsünde, "halka ait yönetim" ya da "halkın yönetimi" şeklinde düşünülebilir. Birinci şekilde, yani "halka ait yönetim" şeklinde, demokrasinin bütün kuralları, halkın isteği doğrultusunda verilir. İkinci şekilde, yani "halkın yönetimi" şeklindeki cumhuriyet düşüncesinde ise demokrasi ikinci planda kalır.

Cumhuriyet ve demokrasinin bu ilişkisi, 1998'de Türkiye'de "laik cumhuriyet" ve "demokratik cumhuriyet" karşıtlığını ve tartışmasını gündeme getirmişti. Son günlerde buna bir de "bürokratik cumhuriyet" kavramı eklenmiştir. Bu tartışmaların nedeni ülkemizde çağdaş demokratik ilke ve kurallara pek sıcak bakmayan kabuklaşmış bürokratik zihniyettir.

Köklü bir demokrasi kültürü olan toplumlarda, yönetim şekli, ister krallık ister cumhuriyet, ne olursa olsun, halkın genelinin istemediği bir yönetim şeklinin gerçekleşmesi zaten mümkün değildir. Çünkü yönetimlerde esas olan, hak ve adaletin, özgürlük ve eşitlik içinde uygulandığı demokrasidir.

Demokrasi, bir biçim olmanın ötesinde bir özdür. Bu öz yoksa, dış görünüşü cumhuriyet de olsa o ülkede demokrasiden söz edilemez. Cumhuriyetimizin sekseninci yılının coşkusunun yaşanması gereken şu günlerde, bu tür karşıtlık ve tartışmalardan kaynaklanan gerginlikler bir kenara itilmeli, demokrasi ile örtüşen bir cumhuriyet anlayışında uzlaşılmalıdır.

Son söz Atatürk'ten "Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir."

Dr.ŞERAFETTİN YAMANER-İST

"Başaran" benzerliği...
SABAH Gazetesi'nin 20.10.2003 tarihli nüshasında "Tam kavuştuk derken" başlığı ile yer alan Ercan Yıldız imzalı, Adapazarı'nda meydana gelen ve ne yazık ki ölüm ile sonuçlanan trafik kazası haberini üzüntü ile okumuş bulunmaktayız. Öncelikle bu elim kazada hayatını kaybedenlere Tanrıdan rahmet diler, yaralananlara acil şifalar temenni ederiz. Ancak, söz konusu kazaya sebebiyet veren ve "Başaran" unvanını taşıyan otobüs firması ile sahibi bulunduğumuz ve aynı unvanı taşıyan "Başarantur Otobüs İşletmesi" ve "Başaran Turizm Ltd. Şti." arasında yalnızca isim benzerliği bulunmaktadır.

Bu çerçevede, sahibi bulunduğumuz ve yukarıda ifade etmiş olduğumuz şirketlerimizin faaliyet alanları içerisinde şehirlerarası yolcu taşımacılığı bulunmadığını, dolayısıyla kazaya sebebiyet veren firma ile herhangi bir ilişiğimizin olmadığını özellikle belirtmek isteriz.

BAŞARAN ULUSOY BEŞİKTAŞ-İST

Lambalar yanmıyor
Ne Sarıyer-Kilyos arasındaki yol lambaları doğru düzgün yanıyor, ne de Bahçeköy-Kilyos arasındakiler... Geceleri evimize dönerken karanlıkta ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Her iki yol boyunca da bir lamba yanıyorsa beşi yanmıyor. Bu arada gündüz saatlerinde sık sık kesilen elektrik de cihazlarımızı bozuyor.

HAMDİ SARAÇOĞLU KİLYOS / İST


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır