kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

GÜNTAY ŞİMŞEK


Yukos çökerse, ordu göreve gelir

Moskova'da hapse gönderilen en son işadamı Yukos Petrol Şirketi'nin patronu Mihail Khodorkovski'nin tutuklanmasıyla, Türkiye'de rektörlerin Anıtkabir'e yürüyerek, orduyu göreve çağıran pankarta ev sahipliği yapmaları aynı günlere denk geldi.

İki ayrı olayı iki ülkede yer değiştirin. Ortaya harika bir tablo çıkacaktır. Kemal Gürüz orda içeriye girmiş olsun, Khodorkovski burada efradıyla yürüsün, hükümetle sıkıntılarına uygun bir yerden mesajını versin. Değişen ne olur?

Değişen bir şey olmayacağını söylemek kolay, ancak sosyal konularını çözümlemeyen bir devletin içine düştüğü buhranla (Türkiye), ekonomik sıkıntılarını bir türlü aydınlığa çıkaramayan (Rusya) bir ülkenin gelip tıkandığı noktanın aynı olduğu gerçeğini görmek gerekir.

Rusya, SSCB'nin dağılmasından bu yana liberal ekonomiye geçiş sürecinde ya da devletin ekonomi dönüşümünde özelleştirme problemi yaşıyor. Türkiye'de bir türlü tabanda bulunan kitlesiyle tavandaki seçme tabakasını aynı hissiyat çerçevesinde buluşturamadığı için yıllardır, yerinde sayıyor.

Rusya bu açıdan şanslı. En azından verdiği uğraş, Putin ya da Yeltsin'in yaklaşımına göre farklılık arz etse de çok uzun zamana dayanmıyor. Türkiye'nin asıl sıkıntısı ise yıllardır gündemde olup çözümlenemeyen yaralarının her dönemde yeniden kaşınmasıdır.

Benzeri problemleri Türkiye her alanda, Rusya dar alanlarda yaşıyor. Rusya'da hızlı özelleştirmenin sonucu olarak lanse edilen ve işadamını hapse götüren son hadisenin Türkiye'de tersi yaşanıyor. Tabii buradan "Hızlı özelleştirme felaket getirir" sonucuna gitmemek gerekir.

Ülkemizde özelleştirmede hedefi tutturmak istemeyen hükümetler, işi ağırdan alarak çok yavaş hareket eden bürokratlar bugünkü sıkıntının ana kaynağını oluşturmuşlardır. Bu sebeple Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) bünyesine geçip 10 yıl aşkın süredir özelleştirilmeyen bir çok kuruluş söz konusu.

İşin gelip kilitlendiği noktayı şöyle okumak mümkün; Sosyal konular yani Gürüz'ün Anıtkabir'e yürümesinin zeminini hazırlayan sebeplerle verdiği rahatsızlıklar ve Rusya'da işadamının tutuklanmasına ortam hazırlayan gerekçeler, ekonominin ilerlemesine engel olan terazinin iki gözü mesafesindedir.

Siyasi istikrarın sağlanması bizde özellikle bir kısım kesim üzerinde sürekli rahatsızlığa sebep olur. İktidarları yukarılara taşıyan bireylerin düşüncelerinin doğru okunması da bu bir kısım kesim tarafından sürekli ertelenir.

Ekonominin sürekli zarar haneleriyle gelişmesi, özelleştirmenin devleti ele geçirdiğine inan kişiler tarafından devlet imkanlarından daha fazla istifade için geciktirilmesi mantığına dayanır. Aynı mantık akçeli bütün işlerde geçerlidir. Dolayısıyla, Anıtkabir'de Ordu'yu göreve çağırmanın ya da çağıranlara ev sahipliği yapmakla, özelleştirmeyi geciktirmek, düzgün yapmamak aynı yere çıkmaktadır.

İkisinde de hür teşebbüsün ve hür düşüncenin önüne geçme söz konusudur. İkisinin olduğu ülkelerde de tablo farklılık arz etmemektedir.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır