kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

YAVUZ SEMERCİ


AKP ile sermaye el mi değiştirecek?

Konu hortumculuk olunca toplumun kanı kaynamaya, her kafadan bir ses çıkmaya başlıyor.

SPK eski Başkanı Ali İhsan Karacan, "hortumcu" deyimi ile anlatılmak istenen şeyi şöyle açıklıyor "Bir şirketin kaynaklarını hukuka ve/veya hukukun düzenlediği ilişkilerin özüne aykırı bir biçimde kendi kişisel kullanımına aktarma eylemini gerçekleştirilenler." Karacan devam ediyor

"Ancak kavramları açıklamada genelleyici ve basitleştirici deyimler kullanmanın kolaylığı ve bu şekilde karmaşık ilişkiler ağını magazinleştirilerek topluma sunulması gerçeği ile karşı karşıya kaldık. Konu böylesine basitleştirici deyimlerle bir magazin olgusu olarak ele alındığında bunun yaratacağı olası yanlışlara ve tuzaklara da düşmek kaçınılmaz."

Mali Piyasalar Üzerine Denemeler kitabının yazarı Karacan, ekonomik yaşamın tümünde karşılaşılabilecek bir olgunun tek bir sektöre has imiş gibi gösterilmesini de bu magazinleştirmeye bağlıyor.

Kitabın önsözünde Joseph. E. Stiglitz'den şu alıntı var

"Kötü krediler nedeniyle para kaybetmeyen sağlam bankalar yaratmak mümkündür. Mesele sadece sağlam bankalar yaratmak değildir, aynı zamanda büyümeyi fonlayacak sağlam bankalar yaratmaktır."

Bu tespitleri yeniden hatırladık.

Çünkü Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bankacılık yasasında değişiklik yapan "Hortumcu Yasa Tasarısı" banka yöneticilerini ve sahiplerini korkutmaya başladı.

Bankacılara göre, artık kredi vermek, hele hele kendi grup şirketlerine yasal limitlerde kaynak aktarmak, büyümeyi fonlayacak adımlar atmak bile aşırı riskli hale gelecek.

BDDK'ya, Bankalar Birliği'ne danışılmadan hazırlandığı bilinen "tasarı", öcü haline getirilen "hortumculuğu" durdurmayı amaçlıyor. Anlaşıldığı kadarıyla dün bu kavramı magazinleştirenler ve gerçeklerin saptırılmasına bile kayıtsız kalan bankacılar şimdi rahatsız.

Tasarının mevcut haliyle yasallaşması durumunda bankacılık yapmanın zorlaşacağı, BDDK'nın by-pass edileceği ve bankası olanların siyasi iradenin inisiyatifine terk edileceği eleştirileri yapılıyor.

Hürriyet'ten Erdal Sağlam'ın bankacılara dayandırdığı şu tespiti ilginç

"Taslak, 'Fon'un taraf olduğu yeniden yapılandırma anlaşmalarında Fon'un yerine Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı taraf sıfatını kazanır' maddesini içeriyor ve bundan sonra geçmiş dosyaları da bakanların saptadığı 5 kişiden oluşan komisyonun sonuçlandırması öngörülüyor."

Bankacılar Sağlam'a şöyle demiş "Kimse bunun sadece bankaları ilgilendirdiğini sanmasın. Bu yasayla reel sektör şirketlerinin kaderi, geleceği, yaşayıp yaşatılmayacağı, el değiştirmesi ve kime hangi fiyatla satılacağı ile ilgili tüm yetkiler hükümete geçmiş oluyor. Bu taslağın adı aslında 'Sermayenin El Değiştirme Yasası'dır."

AKP'ye ağır bir suçlama.

İddiaya göre, toplumda ahlak eşiğini hortumcu avı ile yukarı çekmeye çalıştığı izlenimini veren AKP, aslında kendi sermaye sınıfını yaratacak bir zemin hazırlıyor.

İlginç, çok ilginç bir tartışma...


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır