kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

GULENGUL ALTINSAY


Futbol topla oynanir

Futbolun topla oynandigini bebekler bile biliyor. Bir takimin rakibi karsisinda skoru lehine cevirebilmesi o topun rakip kaleye gonderilmesiyle mumkun. Bunu da herkes biliyor.

Bir futbol macinda top, sahadaki 22 kisi icin sahip olmak istenilen tek sey. Bundan midir nedir; futbolcusu, taraftari, seyircisi ve hatta futbol yorumculari bile surekli topu takip ediyorlar. Oysa ki surekli topu takip etmek, topun etkin kullanimini gozardi edebilir cogu kez. Onemli olan topa sahip olurken, topu etkili kullanabilmek. Ya da baska bir ifadeyle top sizdeyken, topun etkinligini artirabilmek, rakipteyken topun etkisini azaltabilmek.

Topu iyi kullanmak demek baska bir anlamda da rakibe gore sahada daha etkin pozisyonlarda olmak demek. Bunlari niye anlatiyorum. Ustelik herkesin bildigi gercekler bunlar. Ama goruyorum ki, mac yorumlarinda ve futbolcu degerlendirmelerinde hemen her zaman top-futbolcu iliskisi on plana cikiyor. Topsuz alanda mucadele eden, topun rakip tarafindan etkin kullanilmasini engelleyen pozisyonlar es geciliyor.

Pancu onemli bir oyuncu
En yakin ornek Gaziantep-Besiktas macinda Pancu ve Johnson arasinda gecen savasin, karsilasmanin genelinde ne kadar etkili oldugunun gorulememesi. Pancu topla belki iyi oynayamadi ama rakibin orta sahadaki en onemli adami Johnson'in topla etkin bulusmalarini engelledi. Oyle hic de Besiktas'in Gaziantep'teki basarisinda "Etkisiz oyuncu" degildi Pancu. Kimse Tayfur ve Giunti'nin etkili cikislarinda onlerinde siki pres yapan Pancu'nun onemini gormek istemiyor nedense.

Tabii ki Pancu, gectigimiz sezona gore topla bulusmalarinda yeterince etkili degil. Ama topsuz alan futbolunda bence Besiktas icin cok onemli bir oyuncu hala. Bazilarinin soyledigi gibi torpile gereksinimi yok yani. Belki o da gecmiste tipki Cordoba'ya, Giunti'ye ve hatta Sergen'e bile yapilan haksiz elestirilerin ardindan kendini temize cikarabilmek kosullari yaratir. Biz takimlari, futbolculari degerlendirirken nedense elimizde hep mukemmel olcutler kullaniyoruz. Oysa ki mukemmel bir sey yok bu dunyada. Olamaz da. Hayal aleminde gezmek yerine gercekleri gormek daha iyi olmaz mi sizce?


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir