kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

Sifirli yillar

"Turk Ulusu; sonsuzluga akip giden her 10 yilda, bu buyuk ulus bayramini daha buyuk onurla, mutluluklarla, huzur ve refah icinde kutlamani gonulden dilerim."

Ataturk, Cumhuriyet'in 10'uncu yilinda gelecek kusaklari bu dilekle selamliyordu.

Ancak Turkiye bir daha, cumhuriyetin sifirli yildonumlerini Ataturk'un gonulden diledigi mutluluk, huzur ve refah icinde kutlayamadi. Ya mutluluk eksik kaldi, ya huzur, ya da refah. Bazen de ikisi, ucu birden.

Ornegin 20'inci yildonumu 1943'te, Ikinci Dunya Savasi'nin yokluk ve karartma gunlerinde kutlandi. Ustelik bir yil once cikarilan Varlik Vergisi kasirgasi hâlâ olanca siddetiyle esiyordu. Bir yandan da Roosevelt, Churchill ve Stalin, Turkiye'yi savasa girmesi icin sikistiriyorlardi.

1953'teki 30'uncu yil kutlamalari belki de tek istisna. Turkiye uc yil once secimle iktidar degisikligini gerceklestirmis olmanin sarhoslugu icinde. Bir yil once NATO'ya girmis. Anitkabir'in 15 yildir suren insaatina son civiler cakiliyor. Ata'nin Etnografya Muzesi'ndeki naasi, 12 gun sonra, hayata veda edisinin 15'inci yilinda oraya nakledilecek.

Bize hic rahat yuzu yok
1963'teki 40'inci yildonumune gelince... Turkiye ilk askeri darbeyle tanisali uc yil olmus, hayatlari daragacinda son bulan uc demokrasi sehidinin yasini tutuyor. Bir yandan da koalisyonlar donemine alismaya calisiyor.

1973'teki 50'inci yil kutlamalari farkli mi? Yine bir askeri mudahalenin ardindan hukumet ve cumhurbaskanligi krizleri birbirini izlemis. Bulent Ecevit'in kurultayda devirdigi koskoca Ismet Pasa, CHP'den ayrilmis... 50'inci yildonumunden 15 gun once Turkiye sandiga gitmis. Ecevit'li CHP ilk kez sandiktan birinci cikmis ama Necmettin Erbakan'in MSP'si de ucuncu parti olmus... 6 ay suren pazarliklar sonucu "tarihi uzlasma" diye nitelenen CHP-MSP koalisyonu kurulacak.

Ya 1983'teki 60'inci yildonumu? Yine askeri mudahale sonrasi gecis donemi. Yeni Anayasa bir yil once kabul edilmis, Cankaya'da Kenan Evren oturuyor. Siyasi hayatta da yeni partiler, yeni liderler Turgut Ozal (ANAP), Turgut Sunalp (MDP) Necdet Calp (HP). 8 gun sonra secim var...

1993'teki 70'inci yildonumunde de pek tat yok. Cumhurbaskani Ozal hayatini yitireli 6 ay olmus, Kosk'e Demirel cikmis, Ciller'e altin tepside basbakanlik sunulmus. Turkiye 1994 ekonomik cokuntusune kosuyor.

Tam 80'inci yildonumunu siyasal istikrarin saglandigi, 2001 ekonomik krizinin yaralarinin kapanmaya basladigi bir ortamda kutlayacagimizi umarken... Bu kez de basimiza resepsiyon krizi, turban kavgasi cikti.

Ve butun bu savrulmalar sonucu 1933'teki her yastan 15 milyon gencin yerini bugun her yastan 70 milyon ruhen ihtiyar aldi.

Dileriz, 90'inci yildonumu kutlamalarina kadar Turkiye'nin ve Turk halkinin kaderi degismis olur...

Mesajlariniz icin: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir