kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

REFIK DURBAS


Demokrasi Cumhuriyet'in ozudur

Demokrasi, egemenligin halktan kaynaklandigi yonetim bicimi; bir siyasal sistemdir. Bu sistemde asil olan halkin, halk icinden secilenler tarafindan yonetilmesidir. Cumhuriyet de, halkin ozgur secimi ile yonetime gelen iktidarin, yonetim yetkisini, halkin verdigi vekalete dayanarak kullandigi siyasal orgutlenme bicimidir. Cumhuriyet, demokrasi ile olan ilgisi olcusunde, "halka ait yonetim" ya da "halkin yonetimi" seklinde dusunulebilir. Birinci sekilde, yani "halka ait yonetim" seklinde, demokrasinin butun kurallari, halkin istegi dogrultusunda verilir. Ikinci sekilde, yani "halkin yonetimi" seklindeki cumhuriyet dusuncesinde ise demokrasi ikinci planda kalir.

Cumhuriyet ve demokrasinin bu iliskisi, 1998'de Turkiye'de "laik cumhuriyet" ve "demokratik cumhuriyet" karsitligini ve tartismasini gundeme getirmisti. Son gunlerde buna bir de "burokratik cumhuriyet" kavrami eklenmistir. Bu tartismalarin nedeni ulkemizde cagdas demokratik ilke ve kurallara pek sicak bakmayan kabuklasmis burokratik zihniyettir.

Koklu bir demokrasi kulturu olan toplumlarda, yonetim sekli, ister krallik ister cumhuriyet, ne olursa olsun, halkin genelinin istemedigi bir yonetim seklinin gerceklesmesi zaten mumkun degildir. Cunku yonetimlerde esas olan, hak ve adaletin, ozgurluk ve esitlik icinde uygulandigi demokrasidir.

Demokrasi, bir bicim olmanin otesinde bir ozdur. Bu oz yoksa, dis gorunusu cumhuriyet de olsa o ulkede demokrasiden soz edilemez. Cumhuriyetimizin sekseninci yilinin coskusunun yasanmasi gereken su gunlerde, bu tur karsitlik ve tartismalardan kaynaklanan gerginlikler bir kenara itilmeli, demokrasi ile ortusen bir cumhuriyet anlayisinda uzlasilmalidir.

Son soz Ataturk'ten "Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet sekli demektir."

Dr.SERAFETTIN YAMANER-IST

"Basaran" benzerligi...
SABAH Gazetesi'nin 20.10.2003 tarihli nushasinda "Tam kavustuk derken" basligi ile yer alan Ercan Yildiz imzali, Adapazari'nda meydana gelen ve ne yazik ki olum ile sonuclanan trafik kazasi haberini uzuntu ile okumus bulunmaktayiz. Oncelikle bu elim kazada hayatini kaybedenlere Tanridan rahmet diler, yaralananlara acil sifalar temenni ederiz. Ancak, soz konusu kazaya sebebiyet veren ve "Basaran" unvanini tasiyan otobus firmasi ile sahibi bulundugumuz ve ayni unvani tasiyan "Basarantur Otobus Isletmesi" ve "Basaran Turizm Ltd. Sti." arasinda yalnizca isim benzerligi bulunmaktadir.

Bu cercevede, sahibi bulundugumuz ve yukarida ifade etmis oldugumuz sirketlerimizin faaliyet alanlari icerisinde sehirlerarasi yolcu tasimaciligi bulunmadigini, dolayisiyla kazaya sebebiyet veren firma ile herhangi bir ilisigimizin olmadigini ozellikle belirtmek isteriz.

BASARAN ULUSOY BESIKTAS-IST

Lambalar yanmiyor
Ne Sariyer-Kilyos arasindaki yol lambalari dogru duzgun yaniyor, ne de Bahcekoy-Kilyos arasindakiler... Geceleri evimize donerken karanlikta ne yapacagimizi sasiriyoruz. Her iki yol boyunca da bir lamba yaniyorsa besi yanmiyor. Bu arada gunduz saatlerinde sik sik kesilen elektrik de cihazlarimizi bozuyor.

HAMDI SARACOGLU KILYOS / IST


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir