kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

GUNTAY SIMSEK


Yukos cokerse, ordu goreve gelir

Moskova'da hapse gonderilen en son isadami Yukos Petrol Sirketi'nin patronu Mihail Khodorkovski'nin tutuklanmasiyla, Turkiye'de rektorlerin Anitkabir'e yuruyerek, orduyu goreve cagiran pankarta ev sahipligi yapmalari ayni gunlere denk geldi.

Iki ayri olayi iki ulkede yer degistirin. Ortaya harika bir tablo cikacaktir. Kemal Guruz orda iceriye girmis olsun, Khodorkovski burada efradiyla yurusun, hukumetle sikintilarina uygun bir yerden mesajini versin. Degisen ne olur?

Degisen bir sey olmayacagini soylemek kolay, ancak sosyal konularini cozumlemeyen bir devletin icine dustugu buhranla (Turkiye), ekonomik sikintilarini bir turlu aydinliga cikaramayan (Rusya) bir ulkenin gelip tikandigi noktanin ayni oldugu gercegini gormek gerekir.

Rusya, SSCB'nin dagilmasindan bu yana liberal ekonomiye gecis surecinde ya da devletin ekonomi donusumunde ozellestirme problemi yasiyor. Turkiye'de bir turlu tabanda bulunan kitlesiyle tavandaki secme tabakasini ayni hissiyat cercevesinde bulusturamadigi icin yillardir, yerinde sayiyor.

Rusya bu acidan sansli. En azindan verdigi ugras, Putin ya da Yeltsin'in yaklasimina gore farklilik arz etse de cok uzun zamana dayanmiyor. Turkiye'nin asil sikintisi ise yillardir gundemde olup cozumlenemeyen yaralarinin her donemde yeniden kasinmasidir.

Benzeri problemleri Turkiye her alanda, Rusya dar alanlarda yasiyor. Rusya'da hizli ozellestirmenin sonucu olarak lanse edilen ve isadamini hapse goturen son hadisenin Turkiye'de tersi yasaniyor. Tabii buradan "Hizli ozellestirme felaket getirir" sonucuna gitmemek gerekir.

Ulkemizde ozellestirmede hedefi tutturmak istemeyen hukumetler, isi agirdan alarak cok yavas hareket eden burokratlar bugunku sikintinin ana kaynagini olusturmuslardir. Bu sebeple Ozellestirme Idaresi Baskanligi (OIB) bunyesine gecip 10 yil askin suredir ozellestirilmeyen bir cok kurulus soz konusu.

Isin gelip kilitlendigi noktayi soyle okumak mumkun; Sosyal konular yani Guruz'un Anitkabir'e yurumesinin zeminini hazirlayan sebeplerle verdigi rahatsizliklar ve Rusya'da isadaminin tutuklanmasina ortam hazirlayan gerekceler, ekonominin ilerlemesine engel olan terazinin iki gozu mesafesindedir.

Siyasi istikrarin saglanmasi bizde ozellikle bir kisim kesim uzerinde surekli rahatsizliga sebep olur. Iktidarlari yukarilara tasiyan bireylerin dusuncelerinin dogru okunmasi da bu bir kisim kesim tarafindan surekli ertelenir.

Ekonominin surekli zarar haneleriyle gelismesi, ozellestirmenin devleti ele gecirdigine inan kisiler tarafindan devlet imkanlarindan daha fazla istifade icin geciktirilmesi mantigina dayanir. Ayni mantik akceli butun islerde gecerlidir. Dolayisiyla, Anitkabir'de Ordu'yu goreve cagirmanin ya da cagiranlara ev sahipligi yapmakla, ozellestirmeyi geciktirmek, duzgun yapmamak ayni yere cikmaktadir.

Ikisinde de hur tesebbusun ve hur dusuncenin onune gecme soz konusudur. Ikisinin oldugu ulkelerde de tablo farklilik arz etmemektedir.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir