kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

YAVUZ SEMERCI


AKP ile sermaye el mi degistirecek?

Konu hortumculuk olunca toplumun kani kaynamaya, her kafadan bir ses cikmaya basliyor.

SPK eski Baskani Ali Ihsan Karacan, "hortumcu" deyimi ile anlatilmak istenen seyi soyle acikliyor "Bir sirketin kaynaklarini hukuka ve/veya hukukun duzenledigi iliskilerin ozune aykiri bir bicimde kendi kisisel kullanimina aktarma eylemini gerceklestirilenler." Karacan devam ediyor

"Ancak kavramlari aciklamada genelleyici ve basitlestirici deyimler kullanmanin kolayligi ve bu sekilde karmasik iliskiler agini magazinlestirilerek topluma sunulmasi gercegi ile karsi karsiya kaldik. Konu boylesine basitlestirici deyimlerle bir magazin olgusu olarak ele alindiginda bunun yaratacagi olasi yanlislara ve tuzaklara da dusmek kacinilmaz."

Mali Piyasalar Uzerine Denemeler kitabinin yazari Karacan, ekonomik yasamin tumunde karsilasilabilecek bir olgunun tek bir sektore has imis gibi gosterilmesini de bu magazinlestirmeye bagliyor.

Kitabin onsozunde Joseph. E. Stiglitz'den su alinti var

"Kotu krediler nedeniyle para kaybetmeyen saglam bankalar yaratmak mumkundur. Mesele sadece saglam bankalar yaratmak degildir, ayni zamanda buyumeyi fonlayacak saglam bankalar yaratmaktir."

Bu tespitleri yeniden hatirladik.

Cunku Adalet Bakanligi tarafindan hazirlanan ve bankacilik yasasinda degisiklik yapan "Hortumcu Yasa Tasarisi" banka yoneticilerini ve sahiplerini korkutmaya basladi.

Bankacilara gore, artik kredi vermek, hele hele kendi grup sirketlerine yasal limitlerde kaynak aktarmak, buyumeyi fonlayacak adimlar atmak bile asiri riskli hale gelecek.

BDDK'ya, Bankalar Birligi'ne danisilmadan hazirlandigi bilinen "tasari", ocu haline getirilen "hortumculugu" durdurmayi amacliyor. Anlasildigi kadariyla dun bu kavrami magazinlestirenler ve gerceklerin saptirilmasina bile kayitsiz kalan bankacilar simdi rahatsiz.

Tasarinin mevcut haliyle yasallasmasi durumunda bankacilik yapmanin zorlasacagi, BDDK'nin by-pass edilecegi ve bankasi olanlarin siyasi iradenin inisiyatifine terk edilecegi elestirileri yapiliyor.

Hurriyet'ten Erdal Saglam'in bankacilara dayandirdigi su tespiti ilginc

"Taslak, 'Fon'un taraf oldugu yeniden yapilandirma anlasmalarinda Fon'un yerine Maliye Bakanligi ve Hazine Mustesarligi taraf sifatini kazanir' maddesini iceriyor ve bundan sonra gecmis dosyalari da bakanlarin saptadigi 5 kisiden olusan komisyonun sonuclandirmasi ongoruluyor."

Bankacilar Saglam'a soyle demis "Kimse bunun sadece bankalari ilgilendirdigini sanmasin. Bu yasayla reel sektor sirketlerinin kaderi, gelecegi, yasayip yasatilmayacagi, el degistirmesi ve kime hangi fiyatla satilacagi ile ilgili tum yetkiler hukumete gecmis oluyor. Bu taslagin adi aslinda 'Sermayenin El Degistirme Yasasi'dir."

AKP'ye agir bir suclama.

Iddiaya gore, toplumda ahlak esigini hortumcu avi ile yukari cekmeye calistigi izlenimini veren AKP, aslinda kendi sermaye sinifini yaratacak bir zemin hazirliyor.

Ilginc, cok ilginc bir tartisma...


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir