kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

NECATI DOGRU


Cumhuriyet: Talih ve tarih degistirme anahtari!

Once "Sevr boyundurugu" kirilmis, baris bayragi "Misak-i Milli kalesine" dikilmisti. Bagimsizliktan, onurdan, medeni yetenekten, hayat ve ozgur yasama hakkindan kil payi kadar bile vazgecilmeyecegi butun dunyaya ilan edilmisti. 80 yil once cumhuriyet "acik alinla" kurulmustu.

80 yilda 80 milyon genc!

Her yastan!

80. yil kutlu olsun.

Istanbul'un Findikli mahallesinde 1910 yilinda dogdu. Babasi Mehmet Zihni, Buyuk Taarruz'un topcu kumandaniydi, Ataturk, taarruz baslamadan once Mehmet Zihni Bey'i cadirina cagirdi ve "Ne kadar zamanda bizim piyademiz topcu atesiyle karsi tepedeki Yunan mevzilerine girebilir" diye sordu.

"2 saatte" yanitini aldi.

****

Ataturk, "Topcu kumandani yarbay Zihni, cebinde surekli olarak kizinin fotografini tasiyor, kizinin ozlemiyle ne dedigini bilemiyor" diye dusunur.

Kumandan sozunde durur.

1 saat 50 dakikada...

Yunan askeri tepeden atilir.

Ayni tepeyi 2 saat icinde alamayan kumandan intihar etmistir. Yarbay Zihni, sonraki yillarda kizina; "Eger 2 saatte tepeyi alamasaydik, ben de intihar edecektim. Cunku sorun var olmak, yok olmak, bagimsiz olmak ya da tutsak olmak sorunuydu" der. 80 yil once bu kiz cocugu ilkokulun ikinci sinifinda okumaktadir.

Cumhuriyet kurulur.

Ilk ve orta okul biter.

Lise biter.

Cumhuriyet'in yuksek medeniyete yuksek adalete, yuksek calismaya, yuksek bilime, yuksek teknolojiye, yuksek demokrasiye vidalanmasi icin gerekli olan "egitimli insan malzemesi"ni yetistirmek amaciyla yurtdisina universite okumaya gonderilen basarili ogrencilerden biri de bu kiz cocugu olur.

****

Fransa'ya gider.

Matematik-fizik okur.

Cok calisir.

Astronomiye gecer.

Astronomiyi de bitirir.

Fransa'da 6 yili gecmistir, basarili oldugu icin kursu profesorleri ona "Fransa'da kalmasi" icin teklif getirirler. Kabul etmez. Gerekcesi sudur "Ben 6 yildir buradayim. 6 yildir kendi devletimin yani kendi halkimin bana gonderdigi parayla okudum, halkim beni ulkeme geri doneyim diye bekliyor"

Turkiye'ye doner.

8 yil mecburi hizmeti vardir. Milli Egitim Bakanligi'na gorev bekledigini bildirir. O yillarda yurtdisinda okuyanlar ilk gorevlerine universitede docent atanarak baslarlardi. Istanbul Universitesi Astronomi Bolumu'ne docent olarak atanir.

****

Fakultenin her bolumunde yabanci hocalara tercumanlik etmekle baslar. O yillari soyle anlatiyor

"Fakultede astronomiyle ilgili bir alet, bir kitap hicbir sey yok. Bir astronomi kitabi vardi yabanci dilde. 400 sayfalik kitabi 6 ayda tercume ettim. Hepimiz cok sey yapmak istiyorduk, buyuk bir gayret icindeydik. Cok calisiyorduk. Rasathaneden gece saat 12'de cikardik."

Profesor oldu.

Bolum baskani oldu

22 yil bolum baskanligi yapti.

5 profesor...

5 docent...

2 doktorali asistan...

Yetistirdi.

Temel bilimleri genc cumhuriyete tasimak icin egitim kurumlarinda 46 yil hem arastirici, hem egitimci, hem idareci olarak calisti.

O, bir kadindi.

Turkiye aydinlanmasina pencere acan bilim kadini olmustu. O, Prof. Dr. Nushet Gundogan'di. Turkiye'nin evreni gozetleyen ilk kadin astronomu o olmustu. Ona bu kapiyi 80 yil once kurulan cumhuriyet acmisti.

****

Profesor Nushet Gundogan, cumhuriyetin insanlara "tarih ve talih degistirme bilinci asiladigini" soyluyor.

Cumhuriyet 80 yasina girdi.

Herkese kutlu olsun.

Ulkemiz, cumhuriyetin "talih ve tarih degistirme kaldiraci"ni kullanarak daha iyi gunlere dogru gidiyor. Ancak Cumhuriyetimizin 80 yasina "Amerika istedi diye 8.5 milyar dolarlik ucuz faizli kredi alip Irak'a asker gonderme tezkeresi cikarmamis olarak girmemis olmasini" cok isterdim.

NOT Profesor Nushet Gundogan'in hayat hikâyesini Firdevs Gumusoglu'nun "Cumhuriyet'te Iz Birakanlar" adli kitabindan ozetledim.

Mesajlariniz icin: ndogru@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir