kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

MUHARREM SARIKAYA


Erdogan: Bugunleri gorup uyardik

Basbakan Recep Tayyip Erdogan, onceki gun iftarini acip daha sonra gezdigi Ankara'nin Mamak semtinden cok etkilenmis.

Gecekondularin durumu, halkin yoksulluk karsisindaki caresizligini gormenin yureginde yarattigi buruklugu dun sabah da hissediyordu.

SABAH'in dunku mansetinde de yer alan "Zengin sofralarina iftar boykotu" uzerinde konusmaya basladik.

Erdogan, "Iftarda, sahurda zenginle fakirin bir arada olmasi herkesin birbirine yardim elini uzatmasinin geregi vardir" diye soze basladi ve ekledi

"Zaten Ramazan'in da guzelligi burada. Bizim ugrasimiz da zenginle fakir arasindaki makasi kapatmak."

Ardindan Mamak'ta gorduklerine tekrar dondu ve devam etti

"Iste gittik, gorduk; Mamak Ankara'nin en merkezi yeri. Ama goruntuler de ortada..."

Basbakan Erdogan, Mamak'ta yasayanlara "Bu gecekondulari yikip yerine daha guzel konutlar yaparsak ne dersiniz?" diye sordugunu da belirterek soyle devam etti

"Hepsi olumlu yaklastilar. Simdi oranin durumuna bakiyoruz. Belediye'nin mi, kendilerinin mi, yoksa Hazine'nin mi? Onun calismasini yapip bir noktaya vardiracagiz. Bir toplu konut alani yaratmayi hedefliyoruz."

Keske golgelenmeseydi
Erdogan'a bu asamada Cumhuriyet Bayrami etkinliklerine iliskin soru da yonelttik.

Devlet Bakani Besir Atalay'in Cumhuriyet Bayrami etkinliklerinin cok iyi bir sekilde gecmesi icin yogun bir caba gosterdigini belirtti.

Erdogan sadece Cumhuriyet Bayrami'ni degil, Canakkale Zaferi'ni de ayni cosku icinde kutlama hazirligi yaptiklarini vurguladi ve devam etti

"Cumhuriyet'in 80. yilini cumhurla (halkla) birlikte kutluyoruz" kutluyoruz. Bu sadece bu yilla sinirli kalmayacak. Attigimiz adimlar Cumhuriyetin 100. yilina kadar surecek. Canakkale icin de benzer bir calisma yapiyoruz. 18 Mart'ta orada da cok iyi bir anma toreni duzenleyecegiz. Anit calismalari suruyor. Uc Bakan arkadasimiz yerinde tetkik yapti. Canakkale'de Anit'in cevresindeki diger alan calismalari da 18 Mart'a kadar tamamlanacak. Bu calismalari bizler buyuk bir coskuyla yurutuyoruz."

Her ne kadar Erdogan dogrudan bir isarette bulunmasa da, hemen ardindan gelen sozleri Cankaya'ya gonderilmis sitem niteligindeydi

"Bu calismalarimizin ve coskumuzun olumsuz havalarla golgelenmesini arzu etmezdik. Son gunlerdeki gibi bazi olaylarla, tavirlarla golgelenmesini istemiyoruz. 81 vilayette tum ulke idare ve cumhurla birlikte bu torenleri coskuyla kutluyoruz. Bundan sonra da ayni coskuyla kutlayacagiz."

Mesruiyet arayanlar
Irak Gecici Yonetim Konseyi'nin ardindan ABD'nin Irak Valisi Bremmer'in de "Turk askeri gelmesin" yonundeki aciklamasini animsattik.

Erdogan, diplomatik bir yaklasimla dogrudan bir yanit vermekten kacindi.

Kendilerinin Irak ile ilgili gereken her turlu olumlu tutumu sergilediklerinin altini cizdi. Meclis'ten cikan tezkere ile asker gondermenin yasal alt yapisini olusturduklarini belirtti. Bu kararin ardindan BM Guvenlik Konseyi'nden de 1511 sayili kararin ciktigini animsatti ve devam etti

"Biz yasal alt yapiyi olusturmak icin calisirken, o donemde mesruiyet sorununu konusanlar sanirim bir daha bunu da konusamayacaklar. Iste BM karari acikca ortada. Yeni kararlari da bekleniyor."

Zorlayarak, dayatarak degil
Basbakan, Irak halkinin talebi olmasi halinde Turkiye'nin asker gonderecegini bir kez daha vurguladi.

"Oraya gitmek icin bir ihtiras icinde de degiliz" diyen Erdogan sozlerini soyle surdurdu

"Komsumuzun, yani basimizda akrabalik bagimiz olan Irak halkinin refah ve mutlulugu icin gitmeye hazir oldugumuzu soyluyoruz. Zorlayarak, dayatarak degil. Zaten bizden oraya gitmemiz icin talep de ABD'den geldi. Onlar bu yonde bir istekte bulundu. Bazilari farkli yonde algilayabilirler. Biz de bu taleple ilgili altyapiyi olusturduk. Stratejik ortagimizin da talebi, dedik, diger yanda kardes Irak halkinin da talebi var, dedik. Calismalarimizi bitirdik. Su anda hazir durumdayiz. Eger Irak halki Gecici Konseyi ve ABD bizi davet ederse oraya gideriz."

Erdogan, Bagdat'ta son gunlerde yasanan gelismelere de dikkat cekti.

Son 24 saat icinde 50'ye yakin kisinin hayatini kaybetmis oldugunu vurguladi ve devam etti

"Son gelismelere de cok uzuluyorum. Cesitli orgutlerin bu mubarek Ramazan ayinda 50'ye yakin insanin hayatina katletmis olmasi bizi yaraliyor. Maalesef sorun da agirlasarak devam ediyor. Insallah dilegimiz cok daha iyi olmasi."

Erdogan ile sohbetimiz sirasinda gecmiste bu tip olaylarin olabilecegi uyarisinin yine bu sutunda dile getirdigini animsattik.

Uzerinden uc ay gectikten sonra bazi seylerin ABD tarafindan da gorulup dile getirilmeye baslandigini hatirlattigimizda soyle dedi

"Biz zamaninda bugunleri gorup uyardik. Bundan sonrasi Insallah daha iyi olur..."


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir