kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

Yemin ettiniz, ona uygun davranin

Basbakan "Kriz olmasin" dedi, bakanlarin resepsiyona katilmasini istedi. Milletvekilleri ve parti yonetimi ise gitmeyecek

Basbakan Recep Tayyip Erdogan, resepsiyon krizini cozdu. Kendisinin katilacagini belirten Basbakan, kabine uyelerinin de tam kadro Kosk'e gitmesini istedi, milletvekillerini ise serbest birakti.

AK Parti'nin onceki gece yapilan MYK toplantisinda, Cumhurbaskani'nin "turban" ambargosu ve milletvekillerinin "boykot" karari degerlendirildi. Basbakan kendisinin "essiz" olarak resepsiyona katilacagini belirterek, parti yoneticilerine sunlari soyledi "Ben taraf olmuyorum. Siz de taraf olmayin. Turkiye'de kavga cikarmak isteyen birileri var. Onlardan uzak durun. Gerginlik olmasini istemiyorum. Gecici ve basit seylerle ugrasmayin. Luzumsuz islerle ugrasmayin. Biz yolumuza devam edecegiz. Sizler de aynisini yapin. Bu konuyu kapatalim."

Erdogan, MYK uyelerinin konuyla ilgili sorulari uzerine ise, "Yeter artik bu konuyu kapatalim. Bu konuda polemige de girilmemeli. Gerginlik tirmandirilmamali" dedi.

Basbakan, kendisiyle birlikte bakanlarin da resepsiyona gelmesini istedi. Tepkili olan ve bir bolumu davetiyelerini iade eden milletvekilleri ise "serbest" birakilacak. Parti yoneticileri, kendilerinin de toplantiya gitmeyeceklerini acikladilar.

CHP'YE ORTAK TEPKI CAGRISI
AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Dengir Mir Firat, Cumhurbaskani'nin tutumunun tum milletvekillerine yonelik oldugunu belirterek, CHP'lileri de protestoya cagirdi. Firat, CHP'lilere su cagriyi yapti "Iktidar, muhalefet demeden, herkesin Cumhurbaskani'nin tutumuna ortak tepki koymasi gerekir. Bugun bu bir CHP'li milletvekiline yapilmis olsa, ayni tepkiyi biz verirdik. Ben verirdim. Sorun, hepimizi ilgilendiriyor."

"KOSK SAHSINIZIN DEGIL"
Resepsiyon davetiyesini dun Kosk'e iade eden TBMM Insan Haklari Komisyonu Baskani Mehmet Elkatmis ise, Kosk'e gonderdigi yaziyi da basina acikladi. Elkatmis, soyle dedi "Soruyorum size, 'Bu makama gelirsem basortulu eslerinizi makami kabul etmeyecegim' deseydiniz, esi basortulu olan kac milletvekili oy verir, bu ayirimci ve kabulu mumkun olmayan tavrinizi Parlamento'dan esinin basi kapali-acik, dunya gorusleri, siyasi dusunceleri farkli kac milletvekilinden oy alabilirdiniz? Size o gun duyulan guven ve itimatnameyi ciddi oranda kaybettiginiz endisesindeyim. Cankaya Kosku sahsiniza ait bir tasinmaz olmayip, milletin malidir. Demokrasilerde milletin temsilcileri ise, kisisel olarak begensek de begenmesek de secilmis milletvekilleridir. Resepsiyonla ilgili ayrimci tutumunuzu siddetle kiniyor ve gondermis oldugunuz davetiyeyi iade ediyorum."

ARINC DA GITMIYOR
Resepsiyona "essiz" katilacagini aciklayan TBMM Baskani Bulent Arinc, rahatsizlanan ve Bursa'da tedavi goren annesi Sevdiye Arinc'in saglik durumunun ciddiyetini korumasi nedeniyle, resepsiyona katilamayacagini acikladi. Arinc, Genelkurmay Baskanligi'nin 30 Agustos resepsiyonuna da katilmamisti.

Sezer Laiklik ustune yemin eden herkes taraf olmak zorunda
Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer, resepsiyona turban ambargosu nedeniyle gosterilen tepkilerle ilgili, dun gazetecilerin sorulari uzerine aciklama yapmadi. Gazetecilere "Sonra degerlendirme yapariz" diyen Sezer, Bayram mesajinda ise, laik Cumhuriyet'e, Ataturk ilkelerine baglilik yemini eden herkesin taraf olmasi gerektigini soyle savundu

DIRLIK VE DUZEN ICIN UYUM
"Ataturk ilke ve devrimlerinin korunmasi, Cumhuriyet'in tum degerleriyle sonsuza degin yasatilmasi, hepimizin ortak sorumlulugudur. Bu sorumluluk baglaminda belirtilmelidir ki, laik Cumhuriyet'e, Ataturk ilke ve devrimlerine bagli kalma yemini eden cumhurbaskanindan milletvekiline, basbakan ve bakanlardan yargi mensuplarina, ogretim elemanlarindan kamu gorevlilerine herkes ve tum yurttaslarimiz, Turkiye Cumhuriyeti'nin Anayasa'da belirtilen niteliklerini korumak, ozen gostermek ve bu ilkeler yonunden taraf olmak zorundadirlar. Turkiye'nin dirlik ve duzeni icin gerekli uyumun, oncelikle bu niteliklerin olusturdugu Cumhuriyet degerleri etrafinda saglanmasi gerekir. "

Hulya KARABAGLI - Zubeyir KINDIRA


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir