kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

Manisa'da bir Stradivarus...

Manisa'nin Sarigol Ilcesi'nde uzum ureticiligi yapan Hasan Huseyin Demir, dedesinden kalan ve dunyaca unlu Italyan telli sazlar ustasi Antonios Stradivarus'un elinden ciktigini iddia ettigi 272 yillik kemanina gozu gibi baktigini bildirdi.

Bag-Kur emeklisi uretici Hasan Huseyin Demir, "Keman bana dedemden kaldi. 38 yildir bende. Dedeme de kendi ailesinden kalmis. Ama ilk nasil geldi onu bilemiyorum'' dedi.

Kemanin Italya'dan Turkiye'ye gelisi ile ilgili oykuyu cok merak ettigini, ancak bununla ilgili en ufak bir kayit bile bulunmadigini anlatan Demir, kemanin icinde "Antonios Stradivarus-Cremona, Facic Anno-1731'' yazdigini, uzerindeki tellerini bile orijinal olarak korumaya calistigini kaydetti. Muzik tutkunu oldugunu belirten Demir, keman yaninda saz ve org da caldigini, kemanini sik sik cikarip temizleyip caldigini soyledi. Demir, "67 yasindayim, kemanimi dedemin bana biraktigi gibi torunlarima birakmak istiyorum'' diye konustu.

ITALYAN USTA STRADIVARUS
Antonios Stradivarus, 1644 yilinda Italya'nin Cremona kentinde dunyaya geldi. Stradivarus ilk calgisini 1666'da yapti. 70 yillik meslek yasaminda binden fazla calgi uretti, bunlardan 650 kadari bugune ulasti. Unlu sanatci, mesleginin zirvesini 1700-1720 yillari arasinda yaptigi 20 adet keman, alto ve viyolonsel ile yasadi. Stradivarus, calgilarinda karelesme, esmer-turuncu vernik kullanimi, akcaagactan sirtlarda yaptigi dalgali gorunum, telli calgilarindaki yuksek ses sayesinde Avrupa saraylarindan buyuk siparisler aldi.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir