kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

2006'ya kadar zor

Dunya sigorta sektorunu zor yillarin bekledigini belirten Bayyurdoglu, 2006 yilindan sonra sigorta sektorundeki kosullarda stabilizasyon olacagini acikladi

2004 senesi icin gerceklestirilecek reasurans anlasmalarinin hem fiyat hem de anlasma kosullari acisindan gectigimiz yillara gore daha zor gececegini belirten Anadolu Sigorta Genel Muduru Mahir Bayyurdoglu, bunun nedenini de 11 Eylul'un piyasalara olan etkilerine bagladi.

11 Eylul terorist saldirisindan sonra reasurans sirketlerinin cok ciddi zararlar ile karsi karsiya kaldiklarini hatirlatan Bayyurdoglu bu konu hakkinda soyle konustu "Bu zararlar reasurans sirketlerinin mali bunyelerini bozdu, mali bunyeleri bozulunca borsada hisse senetleri deger kaybetti, bir de faiz oranlari dustu. Reasurans sirketlerinin odedikleri yuksek tutarli hasarlara ragmen yeni nakit sermaye temininde zorluklar ortaya cikti. Bazi reasurans sirketleri kapasite daraltmaya giderken bazi sirketler de piyasadan cekildi. Kapasite daraltan, piyasadan cekilen, faaliyetini durduran sirketlerin dunyada sebebiyet verdikleri kapasite daralmasi yaklasik 35 milyar dolar. Buna karsilik bazi yeni reasurans sirketleri kuruldu, bazi sirketler de kapasite artirimina gitti.

FIYATLAR ARTIYOR
Yeni gelen kapasite rakami ise 25 milyar dolar. Sonucta 10 milyar dolarlik bir kapasite eksigi var. 11 Eylul tarihinden sonra tum dunyanin terore ve sigorta kavramina bakis acilari radikal bicimde degisti. Sigorta sirketlerinin reasurans ihtiyaclari artti. Sigorta sirketlerinden gelen ciddi bir kapasite talebi var. Ama buna karsilik dunya reasurans piyasalarinda 10 milyar dolarlik bir kapasite daralmasi yasaniyor. Talep artarken arz dustu. Talep artar arz duserse fiyatlar yukselir. Bugun boyle bir ortamda is yapiyoruz. Sonuc olarak tum bu gelismeler reasurans sirketlerini sigorta sirketleri karsisinda biraz daha hakim konuma getirdi. Ayrica, reasurans sirketleri gectigimiz yillarda olusan zararlarini hala gideremediler.

Reasurans sirketleri sermayedarlarina olan ozvarlilik karliligi taahhutlerini yerine getirebilmek icin iki yildir devam eden fiyat artirma politikalarini aynen surduruyorlar. Bu surec 2006 yilina kadar devam edecek. Dunyada o tarihe kadar ciddi bir katastrofik hasar olmaz ise reasurans sirketleri onceki yillardan kaynaklanan zararlarini buyuk olcude kapatmis olacaklar. 2006 yilindan sonra kosullarda iyilesme olmasa bile bir stabilizasyon olacaktir. Dunya sigortacilik sektorunu zor yillar bekliyor."


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir