kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

Trakya'nin inekleri AB vizesi alacak...

Bahcivan Gida'nin sozlesmeli ciftlikleri, AB'li olmak icin calisiyor. 10 ciftlik, ocakta yapilacak denetimler sonunda AB vizesi alacak

Tavuklardan sonra ineklerimiz de AB kapisinda. Bahcivan Gida'nin, Trakya'da sozlesme yaptigi ciftlikleri Avrupali yapma calismasi sona yaklasti. Tarim Bakanligi ile ortaklasa yurutulen proje sonunda AB denetimlerinden tam not alan ciftliklere Tarim Bakanligi tarafindan birer sertifika dagitilacak. Iste bu sertifika ile ciftlikler Avrupa'ya sut satabilir konuma gelecek.

Bahcivan Gida'nin sozlesme yaptigi 50 ciftlikten 10'u AB denetiminden gecmek icin basvuruda bulunmus. Bahcivan Gida Yonetim Kurulu Baskani Erdal Bahcivan, projenin dogusunu soyle anlatti "AB Turkiye'den sut urunu almiyor. Biz de Tarim Bakanligi'na 'Trakya'yi AB'ye hazirlayalim. Burada hastaliklardan arindirilmis bir bolge yaratalim' onerisi yaptik. Iki yildir devam eden proje onemli bir ilerleme kaydetti. Ornek ciftliklerde yaptigimiz calismalar sonucunda sutlerdeki bakteri oranindan, yemlerin icerigine kadar her seyi AB standartlarina getirdik. Ocak 2004'te AB'den bir heyet gelecek. Denetimler sonucunda ciftliklerimiz Avrupa vizesi alacak. Boylece isteyen ciftlik sutunu rahatlikla AB'ye satacak."

INEKLERE PEDIKUR YAPIYORLAR
Proje kapsaminda bazi ciftlikler onemli basarilara imza atmis. Bunlardan biri de Silivri'deki Gundonumu Ciftligi. Ciftligin sahipleri Mehmet-Aysun Sokmen cifti, temizlik konusundaki hassasiyet sayesinde 1 mililitre sutteki bakteri oranini 10 bine kadar dusurmus. Avrupa ortalamasi ise 100 bin. Unlu kareograf ve mankenlik ajansi sahibi Sait-Gaye Sokmen ciftinin oglu ve gelini, uc yil once Istanbul'u birakip Silivri'ye yerlesmis. Mehmet Sokmen halen Mimar Sinan Universitesi'nde klasik perkusyon dersleri veriyor. Ingilizce Iktisat mezunu Aysun Sokmen ise uzun yillar babasinin tekstil sirketinde ihracat yapmis. Ve bir gun yogurt kabinin uzerindeki ciftlik resmini gorup bu ise girmeye karar vermis. Cift uc yilda ciftlige 428 bin dolar harcamis. Ciftlikteki 53 inek gunde 450 litre sut veriyor. Hedef gunde 2.5 ton sut uretimi. Bunun icin de ineklere buyuk ozen gosteriliyor. Oyle ki, yilda iki kez pedikur yapiliyor. Mehmet Bey ciftligin saglik ve uretim, Aysun Hanim ise satinalma ve muhasebesi ile ilgileniyor.

'500 milyon $ yatirim gelir'
Uyelerinin 25'e cikmasiyla AB'nin subvansiyonlari kaldiracagini belirten Erdal Bahcivan, yatirimlarin maliyeti dusuk ulkelere kayacagini soyluyor. Bahcivan'a gore, Turkiye onumuzdeki donemde Avrupali ciftcilerin yeni yatirim merkezi olacak. Turk hayvanciliginin kurtulusu da yapilacak ortakliklarda sakli. Bugune kadar Macaristan, Cek Cumhuriyeti, Portekiz ve Polonya'ya giden AB'li ciftlikler, sut endustrisinin gelismis oldugu Turkiye'yi tercih edecek. Bahcivan, "Akilli davranirsak en az 200 ciftlik 500 milyon dolarlik yatirim yapar. AB'nin ucuz fonlari da gelir. Turkiye hem hayvanciligi ogrenir, hem ihracat kapisini acar" diyor.

Turkiye'nin bu yeni doneme iyi hazirlanmasi gerektigini kaydeden Bahcivan, hayvan ithalatinin sut ve et hayvanciliginda kaliteli irk yaratmak icin serbest birakilmasini oneriyor. Zira Avrupa'da bir sut ineginin fiyati 1.500 Euro civarinda. Turkiye'de ise bu rakam 3 ile 4.5 milyar arasinda degisiyor. Devletin elindeki buyuk ciftliklerden birkacinin yatirim yapmak icin yabancilara verilmesini oneren Bahcivan, ekliyor "Simdi tarim lobisi, 'Turk hayvanciligini yabancilara peskes cekiyor' diyecektir. Ben bunlarla her turlu tartismayi yapmaya hazirim" diyor.

Leyla SEN


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir