kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

'Yuzlerce ulke bizi cagiriyor, destek veren kazanir'

Basbakan Erdogan'in yatirim cagrisi yaptigi Intel'in CEO'su Craig Barrett, "Turkiye'de yatirim yapmamiz su an zor" dedi

Turkiye'de yatirim yapmaya davet edilen dunyanin en buyuk cip ureticisi Intel'in CEO'su Craig Barrett, yuzlerce ulkeden yatirim daveti aldiklarini belirterek, ''Tesis kurmak onemli bir rekabet konusu. Her yil bir tesis kuruyoruz. Bunun kriterleri var. Turkiye'de yatirim simdilik zor" dedi.

Barrett, Turkiye ziyaretinin ilk duragi olarak Istanbul'da isadamlariyla biraraya geldikten sonra basin toplantisi duzenledi.

Intel CEO'su Craig Barrett, Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in kendisine Turkiye'de yatirim yapmaya iliskin yazdigi mektubun animsatilmasi uzerine, sunlari soyledi "Yilda 100 ulkeden yatirima davet mektubu aliyoruz. Turkiye'ye yatirim icin onemli firsatlar var. Kucuk sirketlerin buyumesine yardimci olmak Turkiye icin bir yatirimdir. Cunku bu sayede kucuk sirketler buyuyerek piyasada cok uluslu sirketlerle rekabet edebilir hale geliyor. Egitim alaninda da yatirimlarimiz var. Universitelerde calismalarimiz var, laboratuvarlar kuruyoruz. Bogazici Universitesi'nde kurduk, baska universitelerde de kuruyoruz. Bence devletin ve sirketlerin yapacaklari sey teknolojiyi iyi kullanmak icin gencleri egitmektir.''

ULKELER ARASI BUYUK REKABET
Bir ulkede yatirim yapmalari icin onemli kriterlere dikkat ettiklerini belirten Barrett, "Ortadogu ve Afrika'da nerelerin merkez olacagiyla ilgili bir rekabet var. Cesitli ulkeler, sehirler merkez olmak istiyor. Birlesik Arap Emirlikleri, Lubnan, Urdun Arap dunyasina merkez olmak istiyor. Lubnan, Asya ile Avrupa arasinda kopru. Turkiye bu konuda onemli bir rekabet gucune sahip ama kimin basarili olacagini iletisim altyapisi belirleyecek. Hukumetin iddialarina gore de Intel'in bakis acisi degisecek" diye konustu. Ancak Barrett sozun ozunde su anki yatirim planlarina gore fabrikalarindan birinin Turkiye'de olmasinin zor oldugunu soyledi.

BOLGESEL LIDER OLABILIRSINIZ
Bir gazetecinin Basbakan Erdogan ile yapacagi gorusmenin gundemine iliskin detay verip veremeyecegini sormasi uzerine Barrett, ''Benim uzun zaman once ogrendigim bir ders var. Devlet yetkilileriyle yapacagim gorusmelerden once bilgi vermemeyi tercih ediyorum. Pek diplomatik bir kisi degilim ama her zaman bu dersi almisimdir, sonradan basina bilgi vermek daha iyi olur'' yanitini verdi.

Craig Barrett, Turkiye'nin, ic ice gecen bilisim ve iletisim teknolojileri ile internetin hizli gelisiminden iyi yararlanmasi halinde, Dogu ve Bati arasindaki mevcut stratejik kopru konumunun otesine gecerek bolgesel bir lider olabilecegini belirtti. Gunumuzde dunya pazarlarinda rekabet gucunu gelistirmek isteyen ulkelerin ulusal uretkenliklerini artirmak ve maliyetlerini dusurmek icin teknoloji yatirimlarina oncelik verdiklerine isaret eden Barrett, bu konuda basari elde eden Irlanda ve Kore orneklerini verdi.

Barrett, "Ic ice gecen bilisim ve iletisim teknolojileri ile internetin hizli gelisiminden iyi yararlanmasi halinde, Turkiye, Dogu ve Bati arasindaki mevcut stratejik kopru konumunun otesine gecerek Bati Avrupa, Arap dunyasi, Cin, Hindistan ve Rusya ile e-ticaret hacmini genisleten bolgesel bir lider olabilir'' dedi.

Turkiye en hizli gelisen 10 piyasadan biri oldu
Avrupa arasindaki kopru konumunun Turkiye'nin en guclu yonlerinden biri oldugunu ifade eden Intel CEO'su Craig Barrett, "Turkiye, en hizli gelisen 10 piyasadan ve en dinamik 20 ulkeden biri" diye konustu.

Turkiye'nin teknolojideki yeniliklere adaptasyonda 82 ulke arasinda 50. sirada bulundugunu belirten Barrett, Turkiye'nin basamak atlamak istiyorsa, hem ozel sektor hem de devletin yapacagi cok seyler bulundugunu soyledi. Intel CEO'su, gelecekte rekabet unsurunu etkileyen 4 ana konuyu, egitim, AR-GE'ye yatirim, teknolojik altyapi ve hukumetlere verdigi en onemli mesaj olan, teknolojiye engel olunmamasi, kullanimini tesvik olarak siraladi.

Kapalicarsi esnafini ornek gosterdi
Intel CEO'su Craig Barrett, toplantida rekabette one gecmek icin teknolojyi dogru kullanan Turkiye'den kucuk, orta ve buyuk boy 3 firmayi ornek gosterdi. Barrett, Kapalicarsi'daki 3 metrekare dukkaninda internetten satisla cirosunu artiran Sedat Bektas, Turk Silahli Kuvvetlere hucumbot tasarimi yapan Yonca-Onuk sirketinden Ekber Onuk ve Vestel Pazarlama Genel Muduru Levent Hatay'in tecrubelerine, sunumu sirasinda yer verdi.

Kapalicarsi'daki Amber adli dukkaninin sahibi Sedat Bektas, 3 meterekarelik dukkandan dunyaya satis yapiyor. Bektas, "3 metre karelik dukkanimda musterilerin bana gelmesini bekleyemezdim. Internet uzerinden tanitim ve satis yaparak musteri potansiyelimizi genislettik" dedi. Barrett'in hayran oldugu hatta sakayla karisik fiyatini sordugu botlari tasarlayan Yonca-Onuk sirketinin Yonetim Kurulu Baskan Yardimcisi Ekber Onuk, teknolojiyi nasil kullandiklarini anlatti. Onuk, "Tasarimlarimizi dunya standartlarinda ve ordunun degisen ihitiyaclarina yanit verecek sekilde yapiyoruz" diye konustu.

Buyuk isletmelere ornek olarak Vestel'in uretim ve satis gucunu anlatmak uzere Vestel Pazarlama Genel Muduru Levent Hatay soz aldi. Hatay, her saniye yeni bir televizyonun uretim bantindan ciktigini, satisla uretim arasinda stok tutmadan hizli bir dagitim agi olusturduklarini soyledi.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir